Előfizetés
2020. október 29.
Hatalmat akarnak mindenáron

A gazdasághoz nem, az ellenzék kicselezéséhez annál jobban értenek a populista vezetők – derült ki egy három német kutató által készített tanulmányból. Ebben az…

2020. október 27.
Összeomlás szélén a cseh egészségügy, a gondokat belpolitikai nehézségek tetézik

Orvosokra és nővérekre van szüksége Prágának, mert naponta százával fertőződnek meg az egészségügyi alkalmazottak. November 10. körül tetőzhet a járvány.

2020. október 26.
Chile végleg szakított a sötét múlttal

A túlnyomó többség arra szavazott, hogy átírják a diktatúrában, az Augusto Pinochet érájában, 1980-ben született alkotmányt.

Nem változik a tanítás, de Ferenc pápa reformer a homoszexualitás kérdésében

Ferenc pápa retorikája merőben különbözik XVI. Benedekétől a homoszexuálisokat illetően, emberibben áll a kérdéshez. Sokan ezt is nagy előrelépésnek tartják.

Rónay Tamás
2020. október 24.
Rónay Tamás
2020. október 22.
Visegrádi válságjárvány

Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is esik a kormányzó pártok népszerűsége. A feladat nehéz: egyszerre kellene talpon tartani a gazdaságot és…

2020. október 21.
Vucic marad a karmester

Ha igaz a „jó munkához idő kell” mondás, akkor a következő szerb kormány kiváló teljesítményt nyújt majd, hiszen június 21-én rendezték meg a parlamenti…

Európai példák, ahol állami szerepvállalás nélkül is működik a könyvkiadás

A könyvpiac Európában általában nem olyan koncentrált, mint Magyarországon, az pedig szóba sem jönne, hogy a kormányhoz közel állók bevásárolják magukat a…

2020. október 20.
Egy miniszterelnök, aki példát mutatott empátiából

Új-Zéland kormányfője nem csak a kannabisz fogyasztásról nem hazudott, de együttérző volt, amikor kellett, és a járványhelyzetet is remekül kezelte.

Rónay Tamás
2020. október 19.
Korunk hősei – Két irodalmi díjat adtak át Németországban, az egyiket közgazdász kapta

Amartya Sen nem irodalmár ugyan, mégis fontos szerző, az 1998-as közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje, aki szerint újra kell gondolni a haladást.

Rónay Tamás
2020. október 18.
„Nemet a barbárságra” – Tízezrek vonultak Párizs utcáin

Más nagyvárosokban is hasonló demonstrációkra került sor. A tüntetők a vélemény- és az oktatás szabadsága mellett álltak ki.

2020. október 16.
Demokratikus monarchiát követelnek Thaiföldön

Ismét több tízezren vonultak utcára, nem törődve azzal, hogy a kormányzat előző nap a rendkívüli állapot szigorított formáját vezette be Bangkokban.

2020. október 15.
Műkincsek fogságában az egykori gyarmattartók

Jogi és egyéb akadályok is nehezítik az Afrikából elrabolt tárgyak visszaszolgáltatását, de pozitív, hogy mind több nyugati országban néznek szembe a sötét…

Bohóc a brazil elnök legnagyobb ellenfele

A 32 éves Felipe Neto komikus, vállalkozó, egyúttal Bolsonaro legádázabb bírálója.

2020. október 14.
Jól jártak az autokraták

Szakértők szerint csak a geopolitikai viszonyokat tükrözi vissza az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új összetétele.

Rónay Tamás
Megnyitották a kísértetvárost

A törökök teljesen átépítenék Varósziát, a sziget egyik legszebb részét. A település zárlatát az ENSZ határozatát felrúgva oldották fel török katonák…

2020. október 12.
Rónay Tamás
2020. október 10.
Goncourt-díj: A valóság határain innen és túl

Családi vita miatt törölték a Goncourt-díj várományosai közül az elismerésre legesélyesebb művet, Emmanuel Carrere Yoga című regényét.

Bécs továbbra is vörös marad

A szociáldemokraták biztosan megnyerik a vasárnapi fővárosi választást. A kérdés csak az, folytatják-e a koalíciót a zöldekkel.

2020. október 09.
Jó helyre kerül a Nobel-békedíj

Az ENSZ Világélelmezési Programja kapja az elismerést, s az azzal járó 10 millió svéd koronát. A szervezet több tízmillió gyermeket segít.

2020. október 08.
Háborús állapotok Párizsban

Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma Franciaországban, ismét veszélybe kerültek az idősebbek. Több városban drámai a helyzet.

2020. október 07.