Előfizetés

Élj tiszta tüdővel! – Így segít a dohányzásról való leszokásban a Korányi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.30. 15:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ismeretterjesztő és támogató kampány indul hétfőn. Csak egy adat: egy magyar dohányzó átlagosan 2816 szál cigarettát szív el évente.
Napjainkban az egészségtelen táplálkozás után a dohányzás járul hozzá a legtöbb halálozáshoz Európában és Magyarországon is. Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékáért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt – írja a Népszavához vasárnap eljuttatott közleményében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Hétfőn, május 31-én van a dohányzásmentes világnap, amelynek alkalmából a kórház „Élj tiszta tüdővel!” címmel elindítja a dohányzóknak szóló országos kampányát. Kiemelték, hogy szinte minden dohányzó tisztában van azzal, milyen káros hatással van egészségére, de mégsem tudja vagy akarja feladni szenvedélyét. Az új kampány célja, hogy megmutassa: egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, egyben biztosítják a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is.
A Korányi Intézet 2019 végén készített felmérése egy furcsa ellentmondásra is rávilágított: a magyar lakosság 45 százaléka vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16 százalék mondja az ellenkezőjét. Ezzel szemben 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (a férfiak 34 és a nők 25 százaléka) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt.

Az adatok önmagukért beszélnek: a magyar dohányzók 92 százaléka napi rendszerességgel hódol szenvedélyének A dohányzók többsége már 18. életévének betöltése előtt rászokik a cigarettára. Az átlagéletkor 17,5 év – nők esetében ez valamivel magasabb, míg a férfiaknál alacsonyabb.
„Azt, hogy a dohányzás függőséget okoz, az is igazolja, hogy közel negyedük maximum fél doboz (10 szál), több mint felük 10-20 szál, egyötödük pedig akár egy doboznál (20 szál) is több cigarettát szív el naponta. Ezzel nem csak egészségüknek ártanak, hanem pénztárcájuknak is – a rendszeres dohányzók akár havi több tízezer forintot költenek dohánytermékekre”

– írják.

Mint az a kutatásból is kiderül, a dohányzók tisztában vannak azzal, hogy szenvedélyük káros az egészségükre, ezért többen próbálkoznak meg a leszokással. A jelenleg dohányzók több mint egynegyede már tett kísérletet a dohányzás abbahagyására. Jó eredménynek számít, hogy több mint kétharmaduk sikeresnek minősítette a leszokási próbálkozást. A dohányzásból eredő nikotinfüggőség erős addikció. Sokan „egyetlen bűnös tevékenységüknek” tudják be, hogy az amúgy egészséges életük mellett mégis dohányoznak, pedig ez egy olyan krónikus betegség, aminek kezelésére léteznek eszközök. A dohányzást abbahagyóknál a legfontosabb ok a saját egészségük volt (58,2 százalék), a második helyen a cigaretta ára szerepelt (24,8 százalék).
„A dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő. Gyulladás alakulhat ki, amely az érrendszeren és a tüdőszöveten keresztül számos belszervi működést károsíthat, különböző biológiai mechanizmusok révén pedig daganatképződéshez vezethet”

– hívták fel a figyelmet a legsúlyosabb egészségügyi következményekre.

Közismert, hogy a dohányfüst a dohányzó környezetére is káros. A kampány keretében arra is rávilágítanak, hogy a gyermekekben és serdülőkben akadályozza a tüdő egészséges fejlődését, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a korai COPD kialakulásának kockázata. A Covid-19 járvánnyal küzdő világunkban pedig különös fontosságot kap a dohányzás abbahagyása és a dohánymentes környezet kialakítása.    A leszokás akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett más tényezőkkel is foglalkozunk. Ebben segíthet az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja. A hétfőn induló „Élj tiszta tüdővel!” kampánnyal, valamint a leszokással kapcsolatos információkat bárki megtalálja a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon.
„A honlapról letölthető a Korányi Intézet »Gond Egy szál se!« alkalmazása is, amely segít elhatározni, megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, továbbá hozzájárul a szükséges motiváció és önbizalom fenntartásához”

– olvasható a közleményben.

Zivatarokra, jégesőre, viharos széllökésre figyelmeztetnek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.30. 09:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az előrejelzés szerint vasárnap napközben általában 17-21 Celsius-fok lesz. Késő estére 9 és 14 fok közé hűl le a levegő.
Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint emellett Budapestre, Pest, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Azt írták: vasárnap a déli óráktól több helyen ismét zivatarok alakulhatnak ki. Az intenzív gócokhoz jégeső, viharos széllökés társulhat. Az ország északi, északkeleti harmadában rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az esti órákra fokozatosan megszűnnek a zivatarok - tették hozzá. Az előrejelzés szerint vasárnap napközben általában 17-21 Celsius-fok lesz. Késő estére 9 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Ön nyert? Ezek az ötös lottó nyerőszámai

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.29. 20:03

Fotó: Népszava
A tét 1,286 milliárd forint volt ezen a héten.
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki: 
  • 21 (huszonegy)
  • 49 (negyvenkilenc)
  • 50 (ötven)
  • 58 (ötvennyolc)
  • 84 (nyolcvannégy)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 15 darab, nyereményük egyenként 3 107 445 forint; 3 találatos szelvény 1850 darab, nyereményük egyenként 27 135 forint; 2 találatos szelvény 59 698 darab, nyereményük egyenként 2190 forint; 
Joker: 609976 A tét 1,286 milliárd forint volt ezen a héten.