Előfizetés

Nagy-Britannia engedélyezte a Janssen vakcináját

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.28. 20:44

Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / AFP / DPA
A kormány egyúttal 30-ról 20 millió adagra csökkentette rendelését.
A brit gyógyszerügynökség engedélyezte a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni oltóanyagát - közölte a londoni egészségügyi minisztérium pénteken. A tárca hozzátette: a kormány egyúttal 30-ról 20 millió adagra csökkentette rendelését a vakcinából, amely az idei év későbbi szakaszában válik elérhetővé a lakosság számára. A Janssen vakcinája az új típusú koronavírus elleni negyedik oltóanyag, amelyet engedélyeztek Nagy-Britanniában az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája, valamint a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Moderna után. Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren üdvözölte a döntést, amely szerinte új lendületet ad a sikeres brit oltási programnak. Nagy-Britannia felnőtt lakosságának eddig körülbelül kétharmada kapta meg legalább az első oltását a koronavírus ellen. A kormány azzal indokolta a Janssen-szállítmány csökkentését, hogy példátlan mértékben és tempóval halad az oltási kampány. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter aláhúzta: a Janssen vakcinájának ennek ellenére kulcsfontosságú szerepet szánnak a következő hónapokban, mert csak egy adag kell belőle a védettség kialakulásához. A Janssen oltóanyagát az Egyesült Államok és az Európai Unió is engedélyezte. Az elmúlt időszakban olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint a vakcina - az AstraZenecáéhoz hasonlóan - egyes esetekben vérrögképződést okozhat. Éppen ezért Nagy-Britanniában azt javasolták a negyven évnél fiatalabbaknak, hogy az AstraZeneca helyett másik oltóanyaggal oltassák be magukat. Hasonló ajánlás a Janssen esetében is várható.

Orbán érezte a szabadság leheletét London utcáin (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.28. 20:33

Fotó: DAVID CLIFF / AFP
Ugyanakkor Boris Johnson jelezte neki, milyen aggályai vannak a magyarországi médiahelyzettel, a genderegyenlőséggel, vagy éppen az LMBT-közösség jogaival.
"Két igazán szabad ország van ma Európában: Nagy Britannia és Magyarország"

- jelentette ki Facebook-videójában Orbán Viktor azután, hogy Londonban tárgyalt Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

A kormányfő szerint Angliában - csakúgy, mint Magyarországon - egyik napról a másikra eltűntek a mindennapi életből a korlátozások. "Itt is lehet érezni a szabadság leheletét London utcáin" - fogalmazott Orbán Viktor, aki egyúttal Boris Johnsont hazánk régi barátjának nevezte. 
Az egyeztetésről szólva elmondta, "nem sopánkodtak már a Brexit miatt", hanem azt a lehetőséget keresték, a magyarok és a britek miképp tudnak együttműködni ebben az új helyzetben. Két területet emelt ki: az egyik az energiapolitika, a másik pedig a katonai együttműködés és a katonai-hadiipari kooperáció. "Az első lépéseket megtettük, várjuk a pozitív folytatást" - zárta beszámolóját a miniszterelnök. Orbán Viktor később tartott egy sajtótájékoztatót is a tárgyalásokat követően. Itt az MTI szerint arról beszélt, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött. A kormányfő szerint ennek a szerződésnek szuverenitási szempontból is nagy a jelentősége. Hozzátette: az energiaipari és a védelmi együttműködés - ez utóbbin belül a közös kutatási lehetőségek kialakítása - "a Brexit utáni és a Covid utáni időszak két ígéretes együttműködési terület" Magyarország és Nagy-Britannia között. Arra a kérdésre, hogy - mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást - lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. "Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben" - fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor a magyar védettségi igazolványt mutogatja.
Fotó: AFP
Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt, "ha jól értelmezem, hogy mi a helyzet jelenleg Londonban". A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont "érdekelték ezek az ügyek is".
Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.

Hozzátette: az antiszemitizmus vádja "egyszerűen nevetséges", Magyarországon hatalmas zsidó közösség él. Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket. "Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz" - mondta a magyar kormányfő. Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé 
A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében - áll a Downing Street közleményében.

Engedélyezte a 12-15 éveseknek a Pfizer vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.28. 18:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ebben a korosztályban is ugyanazok a jellemző mellékhatások, mint bármelyik idősebb esetében.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán szakbizottsága a Pfizer koronavírus elleni oltásának kiterjesztését javasolja a 12 és 15 éves korosztály számára

- közölte honlapján a szervezet.

Megjegyzik, ebben a korcsoportban is pontosan úgy kell alkalmazni a készítményt mint a felnőttek esetében. Azaz kettő kell belőle, három hét különbséggel.  Az engedély alapját egy kétezer fős kísérleti mintára alapozták. Ennek során állapították azt meg, hogy az ő esetükben 100 százalékos hatékonyságú az oltás, bár a valós érték valahol a 75 és a 100 között lehet. A 12 és 15 éves korosztályban is ugyanazok a jellemző mellékhatások, mint bármelyik idősebb esetében: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. Ezek azonban általában enyhék és az oltást követő napokban elmúlnak.  Az EMA megjegyezte,
az eredmények szerint a Pfizer-vakcina használata meghaladja a lehetséges kockázatokat.

Ugyanakkor felhívják arra is a figyelmet, hogy a kísérletbe bevont korlátozott létszám miatt ritka mellékhatásokat nem tudtak kimutatni. Tudomásuk van arról ugyanis, hogy az oltás után - elsősorban a 30 év alattiak esetében - szívizom- és szívhártya gyulladás alakult ki néhány esetben, de ezt még nem hozták összefüggésbe a vakcinával. Az EMA jelezte, szorosan figyelemmel követi ezt a jelenséget.