Előfizetés

Karácsonyék panaszt tesznek Brüsszelben, mert a kormány annyi pénzt dobott ki, ami mindent is megoldott volna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.26. 10:39

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A főváros és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a kormány nem a magyar emberek érdekét szolgálja.
A kormány egyszerűen lemondott Magyarország jövőjéről, amikor nemet mondott az uniós Helyreállítási Alap felére, mintegy 3000 milliárd forintra. Mindezt azért, mert nem kívánt egyeztetni az önkormányzatokkal, és nem kívánt elszámolni az Európai Unió felé a pénz felhasználásáról – szögezte le szerdai Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester megerősítette: a városvezetés a Magyar Önkormányzatok Szövetségével (MÖSZ) közösen panaszt tesz az Európai Bizottságnál.
„A kormány tervei az uniós források felhasználásáról nem a magyar emberek érdekeit szolgálják”

– fogalmazott.

Budapest vezetője, egyben az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelölt szerint az a 3000 milliárd forint, amelyről lemondott a kabinet, hatalmas segítség lett volna hazánknak, hogy talpra álljon a válság után. Kiemelte:
„Ebből lehetett volna finanszírozni a minimálbér emelését, a megfizethető lakhatást, a vállalkozások támogatását. A kormánynak azonban nem az emberek sorsa, hanem a saját kegyeltjeinek boldogulása volt fontos.”

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, nemcsak a Helyreállítási Alap forrásaira mondtak nemet, hanem az önkormányzati bérlakás programokat is tönkretennék legújabb törvényjavaslatukkal, amelynek lényege, hogy áron alul megvásárolhatóvá tegyék az önkormányzati lakások jórészét. 
„Ezzel a döntéssel megint csak azok kerülnének a legrosszabb helyzetbe, akik segítségre szorulnak, de jól járnának vele az ügyeskedők és a lakásmaffia tagjai”

– emlékeztetett a főpolgármester.

Az önkormányzatok között arról is megkezdődtek az egyeztetések, hogyan tudnák megakadályozni, hogy a legkiszolgáltatottabbak utcára kerüljenek a kormány felelőtlen bérlakásokat érintő döntése miatt.

Ha nem megy a matek: öngólt rúgott a fideszes Alapjogokért Központ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.26. 10:33

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az a szervezet szerencséje, hogy forintban számolt, és nem euróban.
"Azt akarták bemutatni az hogy a Fidesz-rezsim alatt jobban nőtt a termelékenység, mint 2010 előtt, de nem sikerült. Mert nem így van!" - szúrta ki az Alapjogokért Központ egyik magakellető számsorát Tóth Bertalan.  
És tényleg, az általános iskola alsó tagozatában elsajátítható matematikai alapműveletek stabilan megmutatják, hogy ezt az adatpárt hiba volt propagandára használni. Az Alapjogokért Központ kiinduló mondata az volt, hogy 2002-ben 3596 forintnyi GDP-t termelt 1 óra munkával egy átlagos dolgozó, 2020-ban pedig ez a szám 5101 forint volt. A különbség tényleg impozáns, 1505 forint. Aztán következik az időszaki bontás: 2010-ben - azaz a kormányváltás évében 4.500 forintnyi GDP-t produkált egy átlagos dolgozó. Azaz a 2002-es alapszámhoz képest 904 forinttal többet, és ezt a növekedés nyolc év alatt következett be. A Fidesz rezsim 10 éve alatt 601 forint volt ugyanez a termelékenységi többlet. (Biztosak vagyunk abban, hogy olvasóink nem akadnak el az alapműveleteknél, úgyhogy a különbséget nem bontjuk le évekre -  a szerk.) Azaz azt reklámozzák, vonja le a következtetést az MSZP társelnöke, hogy a szocialista kabinetek idején (a 2008-as gazdasági válság ellenére is) jobban alakult a termelékenység. Annak ellenére, hogy az Orbán-kormányok idején az EU csak úgy öntötte hazánkba a pénzt. Csakhogy ez a tőke, mutatott rá Tóth Bertalan, nem a hazai vállalkozásokat jobbította, gazdagította, hanem egy pazarló, szűk réteg vagyonát hizlalta.
Ezt bizonyítja, hogy a magyar termelékenység és versenyképesség egyértelműen romlott. Ha ugyanis a nemzetközi versenyképesség miatt euróban nézzük az egy munkaóra alatt megtermelt GDP-t, magyarázta Tóth Bertalan, akkor még kevésbé lehet a számokkal játszani. Szóval az órára és átlagos dolgozóra vetített termelékenységi értékek "kemény valutában":
  • 2002: 14,74 euró (MNB HUF-EUR átlagár: 243,95)
  • 2010: 16,7 euró (MNB HUF-EUR átlagár: 269,33)
  • 2020: 15,25 (MNB HUF-EUR átlagár: 334,29)

Napi vírus: Meghalt 41 beteg, 213 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.26. 09:35

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 1373 embert ápolnak, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.
Szerda reggelre 213 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 723-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 41 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 622-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma 675 082-re nőtt, míg az aktív fertőzötteké 98 019-re csökkent. Jelenleg 1373 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.
A beoltottak száma 5 040 222, közülük 3 196 604-en pedig már a második oltásukat is megkapták. Mint írták, a magyar lakosság 52 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 35 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 180 ezer, 90 százalékuk már meg is kapta az oltást. – Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon – emelték ki.