Előfizetés

Karácsony Gergelyt indítja a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltként

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 17:12

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A párt szerint Karácsony Gergely a legalkalmasabb arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot.
Karácsony Gergely a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – jelentette be a párt pénteken Facebook-oldalán. Azt írták, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt küldöttgyűlése felkérte a párt társelnökét, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson. Álláspontjuk szerint Magyarországon „zöld és szociális fordulatra, a kiváltságos kevesek 1 százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség”.
„A demokratikus ellenzéki pártok együttműködése megteremtette a kiváltságos kevesek trónfosztásának, vagyis az Orbán-rezsim leváltásának feltételeit. A többség akaratának képviseletéhez, a stabil és kiszámítható kormányzáshoz azonban ennél többre van szükség: növelni kell a változást akarók, a változásban érdekelt polgárok táborát”

– jelentették ki.

Úgy vélik, a miniszterelnök-jelölti előválasztás méltányos és demokratikus versenyében már nem csupán az a tét, ki vezeti az ellenzéki pártok szövetségét, hanem az is eldőlhet: ki vezeti ki Magyarországot a válságból és megosztottságból.
„Ezért olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki képes arra, hogy összetartsa a sokszínű ellenzéki szövetséget; aki személyében is hitelesíti, elkötelezettségével megerősíti a zöld és szociális fordulat esélyét; akinek személye nem megosztja, hanem erősíti az ellenzéki egységet; aki az ellenzéki pártokon is túlnyúló közösséget tud teremteni a változásért tenni akaró nemzeti konzervatív, szabadelvű, szociáldemokrata és zöld elkötelezettségű polgárokból, civil és társadalmi szervezetekből; aki képes arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot”

– indokolták Karácsony Gergely jelölését.

A párt szerint ezen célok elérésére Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabbnak.
Az ellenzéki összefogás egymás után jelenti be jelöltjeit. Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció-, Jakab Péter a Jobbik-, és Fekete-Győr András a Momentum elnöke mellett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom vezetője mellett eddig Pálinkás József az általa alapított Új Világ Néppárt képviseletében jelezte eddig, hogy elindul a megmérettetésen. A hat ellenzéki párt elnökei kedden megállapodtak az előválasztás részleteiben. Eszerint a 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor. A választóknak pedig lehetőségük lesz mind online, mind személyesen regisztrálni és szavazni az előválasztáson. 

Kovách Imre: a NER-nek mindenre van válasza, még ha rossz is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 16:13

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
A szociológus szerint a Fidesz megadja a leszakadt tömegeknek a közösséghez tartozás illúzióját.
Nem akarja sem mesterműnek, sem maffiaállamnak nevezni a NER-t a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora a 24.hu-nak adott interjújában. Kovách Imre - aki évek óta kutatja a rendszer sikerességének titkát - úgy látja, aligha lehet a NER-re másként tekinteni, mint egy működő, tehát racionálisan értelmezhető, az emberek jelentős része által elfogadott rendszerre. Ráadásul mindenre van valamilyen válasza, még ha ez rossz is.   
A siker egyik titkának azt tartja, hogy az alsó társadalmi egyharmadot – 2-3 millió embert – dezintegrálják, azaz lenn tartják őket a társadalom alján, a rendszer irányítóit pedig nem különösebben érdekli, hogy mi történik velük.

Eközben az újraelosztás is átalakult: lentről elvettek forrásokat és odaadták a közép- és felső osztályoknak, vagy elköltötték nem kevés esetben értelmetlen vagy alacsony hatékonyságú fejlesztésekre. Ráadásul ezt sikerült úgy megtenniük, hogy abból nem lett politikai instabilitás. Noha ez az alsó egyharmad általában válaszol - vagy a bűnözés lesz magasabb, netán a politikai érdekérvényesítésüket szervezi meg valaki - Magyarországon mégsem történik semmi. Mindez a közmunka miatt is van, valamint a "kormányzati és főleg a lokális identitás-, illetve kultúrpolitika megadja annak lehetőségét, hogy mentálisan ne érezzék azt a vesztesek, hogy semmilyen közösséghez sem tartoznak. A falunapok, rendezvények, helyi események, hagyományok, a lokális identitás erősítése, a helyi vagy a nagyobb közösséghez tartozás illúziója a NER-ben egy fontos pillér. 
Egy kolbászversenyt tartani pedig semmiség a tömegeknek tisztességes jövedelmet adó munkalehetőség megteremtéséhez képest. Miközben tehát leírnak tömegeket, valamit mégis adnak nekik. A visszaintegrálás látszatát többnyire biztosítják számukra.

"A magyar társadalomban pedig inkább a nehézségek elviselésére, kezelésére, a túlélésre szolgáló tudásból van több, mintsem a rendezett változtatáshoz, netalán a lázadáshoz" - fogalmaz Kovách Imre.  A kutatóprofesszor szerint ezek a tömegek nem látnak alternatívát, nincs valódi politikai képviseletük sem és médiaforrásuk sem. Megjegyezte, az alsó csoportokhoz tartozók – így még a szegények jelentős része is – a stabilitást preferálják, azt, aminek a működésmódjait kiismerték, amire bejáratott válaszaik vannak. "Ez a mai rendszer pedig, tetszik, nem tetszik, eddig ilyennek bizonyult számukra." Hozzátette, 
"a NER vezetőinek van annyi józan esze, hogy tudják: megtömhetik a zsebeket állami forrásokkal, de csak akkor, ha a társadalom jó része úgy éli meg, hogy van valamilyen előrehaladás, ami lehet egy kistelepülési központ rendbehozatala is."

Kovách Imre szerint ha a NER-t valaki kitalálta volna, akkor nagy eséllyel nem bírta volna magában tartani, hogy ő a feltaláló.

A kormány a járvány sújtotta ágazatokat segítette a terasznyitást ünneplő celebek posztjaival

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 15:30

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció társelnöke korábban kérdést intézett a kormányfőhöz, ám arra a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkától kapott választ. Pontosabban kapott volna, ha a Dömötör Csaba közléséből kiderült volna az, amire az ellenzéki képviselő kíváncsi volt.
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke és parlamenti képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Orbán Viktor miniszterelnöknél arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség mennyit fizetett a „celebek nyitási szponzorálására”. A képviselő emlékeztetett arra, hogy korábban a 444 arról számolt be, hogy több híresség is #reklám, #csodásmagyarország hashtagekkel ellátott fotókkal ünnepelték a terasznyitást közösségi oldalukon, sőt volt, aki az „Orbán Ráhel bizalmasa”, Guller Zoltán által vezetett MTÜ kiadványát reklámozta. Vadai Ágnes arra is kíváncsi volt, hogy kik és mennyi pénzt kaptak a posztjaikért. Kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba adott igencsak foghíjas választ. Azt írta, hogy a kormány az MTÜ közreműködésével továbbra is igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni a járvány sújtotta turisztikai-vendéglátó ágazatot. Úgy fogalmazott, hogy a mielőbbi talpra álláshoz arra is szükség van, hogy az érintett vállalkozások a beoltottak számának folyamatos növekedésével, és így a gazdaság fokozatos újraindításával ismét bevételhez jussanak.
„Ennek érdekében az MTÜ forgalomélénkítő megnyitása is helyet kapott. Ennek során közismert emberek a közösségimédia-felületeken elhelyezett bejegyzéseikben arra hívták fel a figyelmet, hogy a terasznyitással hosszú idő után végre visszakaphattuk a normális életünk egy újabb részét”

–indokolta a kampányt az államtitkár.

Közölte azt is, hogy az üzenetek ”az üzleti tervekben előzetesen betervezett marketingköltségek terhére, a korábban megkötött keretszerződés alapján megvalósított tavaszi újraindítási kampány részeként jelentek meg”. Dömötör Csaba írásbeli válaszából épp csak az nem derült ki, hogy kinek és menyit fizetett az MTÜ. A terasznyitásról szóló riportunkat itt olvashatják