Előfizetés

Nem utasítanak ki több orosz diplomatát

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.05.10. 21:14

Fotó: MIKHAIL METZEL / AFP
Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli ülésükön Magyarország ellenkezése miatt nem tudták napirendre tűzni a Hongkonggal szemben követett kínai magatartást elítélő állásfoglalást.
Az Európai Unió országai még egy hetet adnak maguknak, hogy közös álláspontra jussanak a hongkongi demokráciát aláásó kínai lépésekről. Josep Borrell, a közösség külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, a következő napokban újabb szakértői egyeztetéseket tartanak, hogy valamennyi tagállam számára elfogadható nyilatkozat szülessen. Ha ez nem sikerül, akkor a deklaráció valószínűleg csak 26 ország nevében fog megszületni. Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli ülésükön Magyarország ellenkezése miatt nem tudták napirendre tűzni a Hongkonggal szemben követett kínai magatartást elítélő állásfoglalást. Ez már a második eset, hogy a magyar diplomácia blokkolja egységes álláspont kialakítását az elvben különleges jogállású városra kényszerített nemzetbiztonsági törvényről és választójogi reformról. Budapest azzal érvel, hogy az EU-nak nem kell minden egyes fejleményre reagálnia. A tárcavezetők egész napos megbeszélésén ezzel szemben téma volt az Oroszországgal fenntartott viszony. Valamennyien kifejezték szolidaritásukat Csehországgal és Bulgáriával a területükön elkövetett robbantásos merényletek miatt, de megegyeztek, hogy nem feszítik tovább a húrt, és nem utasítanak ki újabb orosz diplomatákat. Emlékezetes, hogy Andrej Babis cseh kormányfő az uniós vezetők múlt hétvégi portói találkozóján kérte partnereitől, hogy minden tagállam utasítson ki legalább egy diplomatát a 2014-es vrbeticei robbantások miatt. Az állam- és kormányfők május 24-25-i brüsszeli ülésükön részletesen tárgyalnak majd az EU-orosz kapcsolatrendszerről. Megfigyelők ettől a találkozótól várnak konkrét kezdeményezéseket és lépéseket. A tagállamok a következő hetekben döntenek a Fehéroroszország elleni szankciók negyedik csomagjáról - jelentette be az uniós főképviselő, kiemelve, hogy a huszonhetek mélyen elítélik a Lukasenko-rezsimnek a lakosság elnyomására és megfélemlítésére irányuló intézkedéseit, valamint a lengyel kisebbséggel szembeni fellépését. A külügyminiszterek hosszú vitát folytattak a Nyugat-Balkánról és a bővítési folyamatról. Megerősítették, hogy az EU támogatja a csatlakozni szándékozó országok járvány elleni védekezését, gazdasági helyreállítását, a külföldi beavatkozás és a dezinfomáció elleni küzdelmét. Josep Borrell közölte, a jövő héten Brüsszelben találkozik a hat ország képviselőivel, hogy részletesen tárgyaljanak a térségről. Az unió továbbra is elkötelezett a csatlakozási tárgyalások folytatása, illetve elindítása mellett, és sürgeti a régió döntéshozóit a szükséges reformok mielőbbi végrehajtására. A közösség lehetőleg még júniusban fel kívánja újítani a közvetítésével zajló Belgrád-Pristina párbeszédet. A brüsszeli ülésen szó volt a “kiváló” transzatlanti kapcsolatokról is. A főképviselő és a 27 külügyminiszter videokonferencia keretében megbeszélést folytatott John Kerryvel, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottjával.

Megtartják nyáron a csíksomlyói búcsút

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.10. 20:41
A csíksomlyói búcsú
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Maszkkal és távolságtartással.
A román kormány lehetővé tette a csíksomlyói pünkösdi búcsú megtartását - közölte a hétfő délutáni kormányülés után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírszolgálata az MTI szerint.

A magyar állami hírügynökség azt írja: a kabinet határozott a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet harmincnapos meghosszabbításáról, de enyhített a korlátozásokon. Amint az RMDSZ közölte: a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, a szövetség közbenjárásával a kormány jóváhagyta, hogy maszk viselésével és távolságtartással lehessen egyházi zarándoklatokat tartani. 
"A csíkszeredai közösség húsvétkor példásan bizonyította, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen. Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak idén a búcsúba"

- idézte a közlemény Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest.

A politikus a csíksomlyói búcsút a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményének nevezte, melyre felekezeti hovatartozástól függetlenül érkeznek zarándokok. A kormányülés után Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár tájékoztatta a sajtót a május 13-tól érvénybe lépő könnyítésekről. Elmondta: kiiktatták a korlátozások sorából azt a kitételt, hogy az egyházi zarándoklatokon, körmeneteken csak a helyi lakosság vehet részt. Így lehetővé válik az egyházi rendezvények szervezése, de ezeken be kell tartani azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság közösen fogad el.
Könnyítéseket fogadott el a kormány a sportrendezvényekre vonatkozóan is. Az Ifjúsági és Sportminisztérium kezdeményezésére, az Egészségügyi Minisztérium láttamozásával a Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottsága jóváhagyhatja hogy kísérleti jelleggel közönség előtt tartsanak sportrendezvényeket. Ezeken a rendezvényeken azok a nézők vehetnek részt, akik megkapták a védőoltást, 72 óránál frissebb negatív PCR-tesztet, vagy 24 óránál frissebb negatív antigéntesztet mutatnak be, valamint azok, akik több mint 15, de kevesebb mint 90 nappal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen. A feltételeket az Ifjúsági és Sportminisztérium valamint az Egészségügyi Minisztérium közös rendeletben pontosítja.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.