Előfizetés
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Előkerült Navalnij első kezelőorvosa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.10. 18:56

Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV / AFP
Csak quadozott egyet a szibériai erdőben, amikor szőrén-szálán eltűnt.
Épségben van Alekszander Murahovszkij, az az orosz orvos, aki először kezelte Alekszej Navalnijt annak megmérgezése után

- írja a BBC.

A brit köszszolgálati média jelentése szerint kutatása során helikoptereket és drónokat is bevetettek. Mint lapunk is megírta, Murahovszkij pénteken ment el egy erdei vadászházból, azóta nem látta senki az orvost. Keresése közben egyébként rábukkantak arra a quadra, amivel nekivágott a szibériai erdőknek, ám minden bizonnyal eltévedt. Egészen hétfőig nem adott magáról életjeleket, amikor is felbukkant a már említett vadászháztól mintegy 32 kilométerre lévő településen. Ekkor a falu lakóitól kért segítséget.  Átesett egy egészségügyi ellenőrzésen is, és noha mindent rendben találtak nála, ám egy ideig megfigyelés céljából a kórházban tartják. Murahovszkij volt az első orvos, aki az omszki kórházban megvizsgálta az ország legismertebb ellenzéki politikusát, Alekszej Navalnijt, miután minden jel szerint a putyini titkosszolgálat a Novicsok nevű idegméreggel szerette volna megölni. Ő volt az az orvos, aki először állította azt, hogy Navalnij kezelése során nem találtak semmiféle toxikus anyagot a szervezetében. Ezt követően a régió egészségügyi miniszterévé is kinevezték, mely posztot jelenleg is betölti.

Francia polgárháborút vizionál az ország katonáinak egy csoportja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.10. 16:57

Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Szerintük a kormány túlzott engedményeket tesz az iszlamizmusnak.
Újabb levélben figyelmeztetnek francia katonák a polgárháború veszélyére

- írja a BBC.

A brit közszolgálati média jelentése szerint az egyik jobboldali magazinban közzétett írás azt állítja, 130 ezer támogató aláírást kaptak a lakosságtól.  "Hazánk túléléséről van szó" - fogalmaznak a levélben, amelyben azzal vádolják a kormányt, hogy túlzott engedményeket tesz az iszlamizmusnak. A levél szerzői a katonák fiatalabb generációjának tartják magukat, akik Afganisztánban, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban szolgáltak, vagy belföldi terrorizmusellenes műveletekhez csatlakoztak. Hogy milyen rangot viselnek a hadseregben azok, akik a szöveget jegyzik, továbbra sem világos.  Egy hónappal korábban már nyilvánosságra került egy hasonló levél. Ebben néhány idősebb tábornok ugyancsak a polgárháború veszélyére figyelmeztetnek. Ezt a belügyminiszter, Gérald Darmanin "durva manővernek" nevezte és a névtelen aláírókat a bátorság hiányával vádolta.