Előfizetés

Továbbra is ajánlja az Európai Gyógyszerügynökség a Janssen vakcináját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.07. 21:40

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
A Pfizer és a Moderna készítményét is vizsgálják, hogy nagyon ritka esetekben okozhat-e vérrögképződést.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes szakbizottsága lezárta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek összefüggésében indított vizsgálatát, és kiemelte: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait

- közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség április első felében kezdte meg a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek. Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) összegzésében a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta: az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként". A termékismertető mostantól tartalmazza azt is, hogy az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő.
Közölték azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség továbbra is vizsgálja, hogy a Pfizer és a BioNTech gyógyszer- és biotechnológiai cégek Comirnaty névre keresztelt oltóanyaga, valamint a Moderna vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája esetében valószínűsíthető-e a nagyon ritka vérrögképződés előfordulása. A feltételezett mellékhatásokról szóló jelentésében a szakbizottság úgy vélte, nincs erre utaló jel a sorolt vakcinákkal összefüggésében. A vérrögképződés kialakulásának veszélye rendkívül alacsony, kialakulásának lehetősége alacsonyabb, mint azoknál, akiket nem oltottak be.
Az EMA továbbra is szoros figyelemmel kíséri az unió területén ideiglenes használatra engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos adatot és tapasztalatokat.

Mint lapunk is megírta, korábban az AstraZeneca készítményével merültek fel hasonló aggályok, ám abban az esetben is szinte hajszálra ugyanazokra a megállapításokra jutott az Európai Gyógyszerügynökség, mint most a Janssen vakcinája esetében.

Orbán mellőzné a vakcinabeszerzés körüli ideológiai vitákat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.07. 21:13

Fotó: AFP
A miniszterelnök agresszív magyar adócsökkentési politikáról is beszélt a portói EU-csúcson.
Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján az MTI szerint.      Orbán Viktor a Munka és munkahelyek című panelbeszélgetésen felszólalva azt mondta: a jelenlegi járványügyi helyzetben legfontosabb társadalmi kérdés a vakcina rendelkezésre állásának biztosítása, anélkül ugyanis nem lehetséges fenntartható szociálpolitika. Minden oltóanyag jó, ha biztonságos és be lett adva az embereknek - emelte ki a miniszterelnök. Elmondta, tizenhat éves kormányfői tapasztalata azt mutatja, lehetséges teljes foglalkoztatottságot létrehozni egy modern, versenyképes piacgazdaság mellett. Magyarország tizenkét százalékról közel három százalékra leszorította le a munkanélküliség mutatóit. "Ha jó szociális politikát akarunk, és vele egyidőben versenyképes gazdaságot, megfelelő kapcsolatot kell teremteni az adópolitika és a szociális politika között" Elmondta, Magyarország az erős szociális politika alkalmazása mellett "rendkívül agresszív" adócsökkentési politikát folytat. Tizenötszázalékos jövedelemadót, és kilenc százalékos társasági adót vezetett be. Ugyanakkor a teljes foglalkoztatottság - amelyet "mi munkaalapú társadalomnak hívunk" - elérése érdekében mindezeket erős családpolitikával kell ötvözni - tette hozzá. A kormányfő kiemelte: Magyarország a hazai össztermékének (GDP) 5 százalékát a családok támogatásokra fordítja, véleménye szerint ugyanis a családok adják a munkaerő alapjait. A családok támogatása tehát jó a munkaerőpiacnak is. 
A magyar példa azt mutatja tehát, hogy az erős szociálpolitika, az agresszív adócsökkentési politika, valamint a családokat támogató politika munkaalapú társadalmat hozhat létre

Orbán Viktor végezetül reményét fejezte ki, hogy az a jól működő lengyel adópolitikai intézkedés, amely szerint a 25 évesnél fiatalabbak nem fizetnek személyi jövedelemadót, Magyarországon is kedvező eredményekkel jár majd.

Von der Leyen tovább javítana az európai foglalkoztatottságon

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a járványnak és az abból eredő bizonytalanságnak még koránt sincs vége a világban. Mint mondta, az egyedülálló európai szociális piacgazdasági modell az, ami legfőképpen biztonságot tud nyújtani a legrászorulóbbak számára a válság alatt, mivel a tisztességes versenyen, az innováción és a fenntartható növekedésen alapul. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a világ folyamatosan átalakul, a társadalom elöregedik, egyre fokozottabb a globális felmelegedés. Utalt arra is, hogy a koronavírus-járvány megrengette a világgazdaságot, tömegek megélhetését lehetetlenítette el. Arra is kitért, hogy a járvány rávilágított az európai gazdaság ellentmondásira is, főként a munkavállalók jogai és szociális biztonsága között egyenlőtlenségekre. Kiemelte, hogy az évtized végéig változásokat kell elérni, például az európai felnőtt lakosság legalább 78 százalékának foglalkoztatottságát, rendszeres képzését a zöld és digitális átalakulás keretében. Az unió célja továbbá, hogy 15 millió európait, köztük 5 millió gyermeket kiemeljen a szegénységből, illetve teljesen felszámolja a nemek közötti jövedelemkülönbségeket.
European Council Summit in Porto
Fotó: AFP
A bizottság elnöke felszólította az uniós tagállamokat, hogy a hónap végéig ratifikálják a saját forrásokról szóló határozatot, hogy a 750 milliárd eurót felölelő uniós helyreállítási program a lehető leghamarabb működésbe léphessen. A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

Zöld utat adott a Sinopharm sürgősségi alkalmazására a WHO

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.07. 19:01

Fotó: AIZAR RALDES / AFP
Az első kínai oltás az elkövetkező hetekben vagy hónapokban bekerülhet az ENSZ által támogatott COVAX programba.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi engedélyt adott pénteken a kínai Sinopharm által gyártott COVID-19 oltóanyagra

- írja beszámolójában az AP.

A hírügynökség megjegyzi, a döntés potenciálisan előkészítheti annak a lehetőségét, hogy a készítmény eljusson az ENSZ programja keretében a rászoruló országokba.  A WHO technikai tanácsadó csoportjának döntése nyomán az első kínai oltás az elkövetkező hetekben vagy hónapokban bekerülhet az ENSZ által támogatott COVAX programba. Ennek célja, hogy ingyenesen juttasson vakcinákat 92 alacsony jövedelmű országba és további 99-nek segítsen a beszerzésekben. A WHO főigazgatója Tedros Adhanom Ghebreyesus emlékeztetett, a Sinopharm oltása a hatodik készítmény, amelyre a szervezet kiadta a sürgősségi felhasználású engedélyét. A gyártó egyébként nem tette még közzé tudományos szakfolyóiratokban a késői stádiumú vizsgálati eredményeit, ezért a WHO bontásban kérte ezeket az adatokat, amelyek többnyire az Egyesült Arab Emírségekből származnak. A szervezet értékelése szerint a készítmény 78 százalékos hatékonyságú a 60 éven aluliak körében.
A szer vizsgálata egyébként különösen összetett volt és hónapokig tartott, mivel az oltóanyagot nem vizsgálta olyan magas szintű hatóság, mint amely az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban működik. A döntés során gyakran támaszkodtak azon országok jelentéseire, ahol már engedélyezték a felhasználását.