Előfizetés

Orbán Viktor: A járványt megtörtük

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.06. 22:16

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
A miniszterelnök szerint a Magyarországon immár széles körben hozzáférhető vakcináknak köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott.
A járványt megtörtük, a gazdaságot újraindítjuk – közölte Orbán Viktor Facebook-oldalán. A megjegyzést a kormányfő egy olyan fényképhez fűzte, amelyen a szlovén miniszterelnökkel, Janez Jansával látható. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két miniszterelnök Magyarország és Szlovénia járványügyi védekezéséről, az oltás nélkülözhetetlen szerepéről cserélt eszmét csütörtök este a portugáliai Portóban, ahol másnap mindketten részt vesznek az EU szociális csúcstalálkozóján.
Tájékoztatása szerint „egyetértettek abban, hogy csakis az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni”. Orbán Viktor kifejtette: a Magyarországon immár széles körben hozzáférhető vakcináknak köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal ismét igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. A miniszterelnökök hangsúlyozták: a járvány még nem múlt el, ezért a magyaroknak és a szlovéneknek is felelősséget kell vállalniuk önmagunkért és másokért. – Mindenki, aki még nem tette meg, oltassa be magát – szorgalmazta Orbán Viktor és Janez Jansa.
A csütörtök reggeli hivatalos adatok szerint 1680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 787 647-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 124, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 297-re emelkedett. A gyógyultak száma 546 246, az aktív fertőzötteké pedig 213 104. Kórházban 4104 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 485-en vannak lélegeztetőgépen.

Palkovics kezdeményezi, hogy kiemelt beruházás legyen a Fudan építése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.06. 21:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint ez nem befolyásolja a népszavazást a kínai egyetemről.
Igennel válaszolt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az atv.hu-nak arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen.  A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy ha előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését. 
Ezt követően a csatorna megkérdezte Palkovics Lászlót, a beruházásért felelős kormánybiztost, hogy kezdeményezi-e, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem építését, amelyre a tárcavezető igennel felelt. Felmerül, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról népszavazást, azaz érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban. Ferencváros polgármestere azt nyilatkozta a portálnak, hogy ez nem befolyásolja sem a helyi, sem a fővárosi népszavazás megtartását, hiszen olyan vagyonelemekről van szó a Fudan építése esetén a Diákvárosban, amelyek a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában vannak. Arra a felvetésre, hogy egy keddi kormányhatározat szerint csak állami tulajdonú földterületen épül meg a Fudan, a polgármester azt felelte, hogy ez nehezen képzelhető el, hiszen 26 hektáron, 520 ezer négyzetméteren épül meg az egyetem. Hozzátette, hogy ha csak állami területen építik meg a Fudant, népszavazást akkor is tudnak kezdeményezni, csak a veszélyhelyzet alatt nem lehet referendumot tartani. Palkovics László a népszavazásról azt mondta, hogy a terület, ahová a Diákvárost tervezik, az jelenlegi formájában „Budapest egyik szégyenfoltja”, „az egyik legrondább rész a Duna-parton”. Úgy véli, hogy ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja. Egy szerdai kormányhatározat egyébként megoldotta, hogy a miniszternek ne kelljen tárgyalnia Baranyiékkal. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet ugyanis előírta a kormánybiztosnak, hogy úgy határolja le a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje.

A Mi Hazánk megpróbálta ellehetetleníteni a Budapest Pride Felvonulást, de lassúak voltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.06. 20:18

Fotó: Népszava
A rendezvény szervezői a határidő első percében bejelentették az eseményt.
A Mi Hazánk Mozgalom Párt (MHMP) alelnöke egyértelműen kijelentette, az a céljuk, hogy ellehetetlenítsék idén a Budapest Pride Felvonulást a főbb budapesti közterületek lefoglalásával. A Kúria csütörtöki ítélete miatt azonban nem tudták elérni a céljukat – tudatták a szervezők közleményükben. Azt írták, hogy idén is a gyülekezési joggal való visszaéléssel szerette volna ellehetetleníteni a felvonulást pár szélsőséges fundamentalista. A gyülekezési törvény szerint ugyanis egy gyűlés bejelentésére leghamarabb annak tervezett időpontját megelőző három hónappal van lehetőség. Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be rendezvényét. Az MHMP politikusai és a hozzájuk köthető aktivisták a határidő megnyílását követő első órában bejelentések tucatjaival árasztották el a rendőrséget azért, hogy a főváros főbb helyszínein ők gyülekezhessenek július 24-én.
A Budapest Pride szervezői azonban a határidő első percében jelentették be a felvonulást, így megszerezték az elsőbbséget.

A szélsőségesek bírósághoz fordultak, de a Kúria csütörtökön közzétett ítéletei szerint nem sikerült az akciójuk. A Pride szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány alatt még súlyosabb állapotba került a magyar demokrácia, és ennek egyik fő jele az LMBTQ közösség ellen hozott haszontalan és kártékony, diszkriminatív intézkedések. Megjegyezték, hogy a kormánypártok olyan vállalhatatlan homofób és transzfób törvényeket fogadtak el, amelyek súlyosan sértik az LMBTQ emberek emberi méltóságát és önrendelkezési jogát: a transznemű és interszex emberek számára a jogi nemváltás betiltása megágyaz a munkahelyi, egészségügyi, iskolai és hatósági diszkriminációnak, az örökbefogadási törvénymódosítások pedig olyan gyerekek életét teszik még kilátástalanabbá, akik eddig is sokat szenvedtek.