Előfizetés

Kiderült, kik élhetnek hosszú ideig

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.06. 11:50
Masazo Nonaka (112)
Fotó: JIJI PRESS / AFP
Különleges genetikai hátterük van a 100 éven felüli embereknek.
Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is – állapították meg olasz kutatók. Ez az első alkalom, hogy ilyen részletességgel megfejtették a nagyon hosszú ideig élő emberek genomját, ami útmutatóul szolgálhat ahhoz, miért élhetnek ennyire hosszú életet és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket. „Az öregedés megnöveli számos krónikus betegség és állapot kockázatát. A 105 év feletti emberek genetikai adottságát vizsgáltuk és összehasonítottuk az Olaszország azonos területein élő fiatalabb felnőttekével” – idézte Paolo Garagnanit, a Bolognai Egyetem szakértőjét az EurekAlert tudományos hírportál. A kollégáival és számos olasz kutatócsoport és a svájci Lausanne-ban lévő Nestlé Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével végzett vizsgálatba 81 nagyon idős, 105 év és 110 év feletti embert vontak be. Az ő eredményeiket az azonos régióban élő 36 egészséges személyével hasonlították össze, akiknek átlagéletkora 68 év volt. A vérvizsgálatok és genomszekvenálások során nyert információkat összevetették korábbi tanulmányokkal, amelyek összesen 333 százéves kor felett és 358 hatvan év körüli személyt vizsgáltak. Öt genetikai változást azonosítottak, amelyek gyakoriak a 105 feletti és a 110 feletti korcsoportban. Az ellenőrzések során ugyanezeket megtalálták a száz éven felülieknél is. A számítógépes elemzések szerint ezek a genetikai módosulások megváltoztathatják három különböző gén kifejeződését, amelyek a sejtek egészsége szempontjából kiemelt fontosságúak. Az egyik ilyen gén (STK17A) koordinálja például a sejtválaszt DNS-károsodás esetén, elősegíti a programozott sejthalált, kezeli a veszélyes reaktív oxigéneket. Ezek a folyamatok számos betegség, például a rák kialakulásánál játszanak fontos szerepet. A szakemberek a természetesen előforduló mutációkat is megvizsgálták a korcsoportokban. Arra jutottak, hogy a 105, illetve 110 év felettieknél hétből hat génnél alacsonyabb volt a mutációval terheltség aránya. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerülték őket az olyan egészségügyi problémák, mint a szívbetegség. 

Ötödik próbálkozásra sikeresen landolt a SpaceX Csillaghajója (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.06. 11:30

Fotó: AFP
Az elmúlt fél évben tett kísérletek során háromszor landoláskor, március elején pedig nyolc perccel a leszállás után robbant fel az űrhajó.
Sikeresen landolt szerdán első ízben a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Mars- és Hold-utazásra tervezett Starship kísérleti űrhajója, amelynek prototípusai az előző négy kísérlet során mindig felrobbantak. Az űrhajó SN15-ös prototípusát a Mexikói-öböl partján található texasi Boca Chica melletti indítóállásról bocsátották fel. A Starship néhány perc alatt körülbelül tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd vízszintes helyzetben ereszkedett, és közvetlenül a földet érés előtt függőlegesbe fordulva landolt az indítóállás melletti leszállóhelyen. A kísérletet élőben közvetítették a YouTube videómegosztón. A felvételen látni lehet, hogy a landolás után (12:48-nél) lángok csaptak fel az ötven méter magas űrhajó aljából, de gyorsan eloltották őket. Fél év leforgása alatt ez volt az ötödik kísérleti repülése a Starshipnek. Az előző négy alkalomból háromszor az űrhajó landoláskor felrobbant, illetve a március elején végrehajtott kísérlet során rendben leszállt, majd nyolc percre rá robbant fel. A SpaceX eredetileg Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának a végleges magassága - a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt - százhúsz méter lesz, átmérője pedig kilenc méter. Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra. Elon Musk, a SpaceX alapítója és tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy felülvizsgálják a terveket. Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) április közepén Elon Musk űrvállalkozását bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével. A Starship két űrhajóst visz majd az égitestre. Közülük legalább az egyik nő lesz. Nagyjából egy hétig folytatnak majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatérnek a Földre. Csaknem ötven éve nem járt ember a Holdon; 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le az égitest felszínére. 

Soproni uszoda háromszoros áron

Soproni H. Lajos írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2021.05.06. 08:00

Azt sem tudni, miből fedezik majd az üzemeltetés veszteségét.
Az új soproni uszoda közelgő átadása előtt Facebookon üzengetnek egymásnak helyi politikusok. A visszásságok részleteire kíváncsi ellenzék nehezen, vagy egyáltalán nem kap választ a kérdéseire. A város fideszes országgyűlési képviselője az épülő létesítmény bejárását követően tett nyilatkozatával váltott ki intenzív ellenzéki reakciót.
- A Modern Városok Programnak köszönhetően az ország egyik legkorszerűbb és legnagyszerűbb sportkomplekszuma nyílik meg hamarosan mindenki örömére. Ne feledjük: ezt a fejlesztést is évekig támadta a helyi baloldal

- olvasható Barcza Attila bejegyzésében. Jakál Adrienn, a Párbeszéd önkormányzati képviselője, a párt elnökségi tagja nem hagyta szó nélkül a megjegyzést: nyílt levelet küldött a parlamenti képviselőnek, és ebben azt hangsúlyozta, hogy a támadás és a projekt körüli visszásságok feltárása két különböző dolog. Furcsállta például, hogy 2018 februárjában, amikor bejelentették, hogy indul az építkezés, a beruházás becsült költsége mindössze ötmilliárd forint volt, majd nem sokkal később az összeget a duplájára emelték, ami a közbeszerzési értesítőből derült ki. Mint ahogy az is, hogy a kivitelezés nyertese, Tiborcz István egykori üzlettársa, Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. lett. Jakál végül azt firtatta, hogy várható-e további jelentős költségnövekedés az átadás nyolc hónapos csúszása miatt. A február végén nyilvánosságra hozott adatokból már ismertes, hogy a Lővér Uszoda megépítése (jelen állás szerint) tizennégy és fél milliárd forintba kerül, és a próbaüzem után valószínűleg júniusban nyílik meg. Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a fedett uszoda elnevezéséről indított online szavazás lebonyolításával a város egy erre a feladatra alkalmatlan önkormányzati céget bízott meg, amely személyes adatokat /e-mail cím/ nem kezelhet. Ezért alvállalkozót kellett felkérni a munkára, ami miatt bizonyára többe került a voksolás. 
Pedig ingyen is meg lehetett volna oldani a szavazást, például a polgármester közösségi oldalán - utalt rá Facebook-bejegyzésében.

Az ügyet tisztázni próbáló közérdekű adatigénylésre a soproni jegyző először azt közölte, hogy amióta a vonatkozó kormányrendelet hatályba lépett, 45 nap a válaszadási határidő, mert minden ilyen kéréssel a veszélyhelyzetből adódó közfeladatok ellátását kockáztatja a hivatal. Később válaszában arra hivatkozott, hogy adatkezelési szabályok esetében a hivatal nem adatgazda, a cégek közti szerződéseknek pedig nem adatkezelője, és nem küldte el a szerződések másolatát a politikusnak. Ezért továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy az eset után vajon fizetett-e a város a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégnek, amely nem tett eleget a megbízásának. Németh Imre, az MSZP soproni önkormányzati képviselője szintén a Facebook-oldalán fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a polgármester és a jegyző sem adott határidőre választ a kérdésre: ki fogja üzemeltetni az uszodát. Emlékeztették viszont arra, hogy miről határozott áprilisban a polgármester: a város és a vízmű csak ezután köt szerződést. - Ami egy nagy lufi, a szerződésből kitűnik, hogy az üzemeltetési költségeket csak most számolják - állítja Németh; szerinte nincs még eldöntve, hogy kire terhelik a Lővér Uszoda építési és üzemeltetési költségeit. Majd hozzátette: 
nem árul el nagy titkot azzal, hogy a soproniaknak sokba fog kerülni a működtetés, ha egyáltalán lesz, aki a jegy árát még ki tudja fizetni.

A polgármester a veszélyhelyzet miatt a képviselő-testület nélkül döntött április végén arról, hogy az új uszoda miatt módosítják a fürdők üzemeltetésére kötött decemberi szerződést a Soproni Vízmű Zrt.-vel. A módosított kontraktust május 15-ig kell aláírni. Ebből kiderült, hogy a vízmű az uszodát részben a bevételeiből fogja majd működtetni, de a várható fedezetlen költségek miatt az önkormányzat már most számol a következő évekre vonatkozó (lehetséges) veszteségfinanszírozási igénnyel, amelynek a pontos mértéke egyelőre aligha tervezhető. Ezért akár az is bekövetkezhet, amire az egyezség szövege is utal, hogy már év közben jelentős költségeltérés alakul ki a tervezetthez képest. Azt viszont nem tudni, honnan lesz rá pénze az önkormányzatnak.  

Az uszoda is teher lehet a vízműnek

  A túlméretezett, 11 600 négyzetméter alapterületű létesítmény, 1235 fős lelátóval, egy huszonötször ötven - és egy huszonötször huszonöt méteres medencével, valamint két tanmedencével, jakuzzival és meleg vizes merülő medencével valószínűleg teher lesz a helyi vízműnek, mivel az üzemeltetése komoly kihívás. Most meg különösen, amikor egyébként is akadnak nehézségei a szolgáltatónak. Sokat bírálták amiatt, hogy Sopron mellett, egy rövid idő alatt túlnépesedett településen nyáron korlátozták a vízfogyasztást, mert forráshiány következtében, évekig tartó huzavona után, végül a kivitelezési költségek mindössze egyötödének biztosításával a negyven éves vízfőnyomó-vezetéknek csak egy részét cserélték ki. Az eset jelz, hogy a pénzügyi megszorításokkal sújtott és önkormányzatok tulajdonában lévő víziközmű-cégek általában sincsenek jó állapotban. A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége /VKDSZ/ átfogó helyzetképet adott az ágazatról március elején a honlapján, és ebből nyilvánvalóvá válit, hogy a víz- és csatornadíj 2012-es befagyasztása, aztán egy évvel később a tíz százalékos „rezsicsökkentés“, a vezetékadó, valamint a hatósági felügyeleti díj most is jelentős teher - nem csoda, hogy a bajba jutott cégek kilátásai nem javultak. A kormány is elismeri, hogy ezermilliárdos az az összeg, ami a vízközmű-szolgáltatások fenntartásához kellene, mert elavultak a rendszerek. Erre azonban a jövő évi költségvetésben sincs keret. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője április végén azt nyilatkozta: alapvető fontosságú lenne, hogy a bevételeik jelentős részét elvesztő társaságok haladékot kapjanak a közműadó fizetése alól a kormánytól. Ha a kabinet nem tesz eleget a Magyar Víziközmű Szövetség kérésének, az azt a szándékot vetíti előre, hogy ezeket a cégeket is el akarja venni a kormány az önkormányzatoktól.