Előfizetés

Berobbanhat a járvány a Mount Everest alaptáborában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.06. 10:57

Fotó: PRAKASH MATHEMA / AFP
Egyre több a fertőzött, 17 hegymászó került kórházba, a kormányhoz erről ugyan nem érkezett jelentés, de aggódnak és vizsgálatot indítanak.
A nepáli hatóságok kivizsgálják, hogy valóban történtek-e koronavírus okozta megbetegedések a hegymászók között a Mount Everest alaptáborában. A nepáli kulturális, idegenforgalmi és polgári repülési minisztérium szóvivője, Prem Szubedi elmondta, hogy eddig nem kaptak olyan jelentést, amely arról számolt be, hogy koronavírussal fertőződött volna meg valaki az alaptáborban. Ugyanakkor aggasztónak találják a médiában megjelent híreket a táborban előforduló és szaporodó Covid-19-esetekről. „Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit árthat a hírnevünknek, ha ezek a hírek igaznak bizonyulnak” – tette hozzá. A tervek szerint a turisztikai minisztérium tisztviselőiből és összekötő tisztjeiből álló csapat keresi fel az alaptábort csütörtökön. A BBC szerdán számolt be arról, hogy az alaptáborból 17 hegymászó került Covid-19 miatt Katmandu kórházába. Egy hegymászócsapat vezetője azt mondta: „mindenhol hallani, hogy az emberek köhögnek. Ez azonban nem a szokásos, hideg miatti köhögés, ki lehet venni, hogy fájdalmaik vannak.”       A 82 éves Carlos Soria spanyol hegymászó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a táborban felütötte a fejét a Covid-19, és a pozitívnak bizonyult hegymászókat helikopterrel szállítják el. A múlt héten Pawel Michalski lengyel hegymászó posztolta a Facebookján, hogy már több mint 30 embert szállítottak helikopterrel Katmanduba tüdőödéma gyanújával, és később kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek. Áprilisban egy norvég hegymászó, akit Covid-19-szövődmények miatt szállítottak el az alaptáborból, elmondta a dpa hírügynökségnek, hogy miután pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje, megszakította a mászást. A kormány nem engedélyezte, hogy a hegyen tesztállomás létesítsenek, így a fertőzöttség csak a kórházban igazolható. Több csapat is saját tesztkészlettel érkezett, ami elmondásuk szerint segített, hogy időben elkülönítsék a pozitív eredményt produkáló hegymászókat.  A hatóság elrendelte, hogy mászást csak a karantén letöltése után lehet megkezdeni, de félő, hogy ez nem lesz elég a fertőzés terjedésének megállítására. A nepáli oldalról rekordszámú, 408 engedélyt adtak ki a Mount Everest megmászására, mióta megnyílt az út a hegycsúcsra. 

Működő ellenzéki együttműködés - Kiírták a bolgár választásokat

Miklós Gábor írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2021.05.06. 09:30

Fotó: PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
Utolsó előtti felvonásához közeleg a szófiai politikai dráma. Rumen Radev államfő július 11-ére írta ki a választásokat.
Visszaadta a kormányalakítási megbízást a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) Rumen Radev államfőnek. Az elnök szerdán feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki július 11-re. Addig Bulgáriának az elnök által kinevezett hivatalnok kormánya lesz. A helyzetet az okozta, hogy az egy hónappal ezelőtti parlamenti választáson patthelyzet alakult ki. Az eddigi kormánypárt, a jobbközép Polgárok az Európai Bulgáriáért (GERB) ugyan megőrizte első helyét, de sok szavazatot vesztett, jobboldali-nacionalista koalíciós partnerei pedig kihullottak a nemzetgyűlésből. Hátrább szorult az eddigi balközép váltópárt, a BSZP is, a második helyre egy újonnan alakult protesztpárt, a Van ilyen nép (ITN) került. Ezt a homályos politikai profilú szervezetet egy Szlavi Trifonov nevű popzenész, tv-showman, szórakoztatóipari vállalkozó jegyzi, s rajta kívül még két másik új párt is bejutott a nemzetgyűlésbe.
Ezek az új politikai erők a tavaly hónapokig tartó korrupcióellenes tömegtüntetések nyomán keletkeztek. A mozgalmak Boriszov és az egész politikai status quo ellen főleg fiatalokat vittek az utcára.

Bulgáriában az elmúlt évtizedekben jobbközép és balközép kormányok váltották egymást, néha (nyílt vagy titkos) koalícióban a török-muzulmán kisebbség nevében fellépő Mozgalom a jogokért és szabadságért (DPSZ) párttal. Ez volt a status quo, amely mögött ott volt az oligarchauralom, a szervezett bűnözés és a politika összefonódása, az EU-s pénzek lenyúlása és az orosz gazdasági-politikai-bűnözői befolyás. A legutóbbi választásokkal előállt parlamenti matematika azt diktálta, hogy az eddigi politikai status quo-t tagadó pártok egyedül nem tudtak volna kormányt alakítani. Azt azonban egyetlen – se régi, se új - erő sem vállalta, hogy koalícióba lépjen a GERB-bel.  Boriszov eddig Nyugat-barátnak festette magát, de az általa irányított szervek csak lemondása után álltak elő a leleplezéssel: orosz ügynökök robbantottak néhány éve bulgáriai fegyverraktárokban. Korábban a hivatalos szervek leállították a nyomozást Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő megmérgezése ügyében is. Gebrev és az ukránokkal kötött 2014-es ügyletei akkor kerültek ismét a nyilvánosság elé, amikor a csehek az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU ügynökeit vádolták meg két 2014-es csehországi robbantással. A cseh raktárban Gebrev Ukrajnának szánt áruját tárolták.) Boriszov magára maradt, pártja elszigetelődött, most már a BSZP és a DPSZ is a protesztpártokkal halad egy úton. Ennek a lényege az, hogy több pontban is változtassanak a választási rendszeren, új központi választási bizottságot (CIK) alakítsanak és módosítsák a bírói-ügyészi szervezetet. 
Boriszov ugyanis létrehozott egy külön „korrupcióellenes” speciális ügyészi és bírósági rendszert, amelyet ellenfelei politikai eszköznek tartanak.

A menetrendet azonban most már Szlavi Trifonov stábja diktálja. A cél egy új parlamenti többség létrehozása. Könnyebb lesz szavazniuk a külföldön élő-dolgozó bolgár állampolgároknak, közben szavazógépeket és videóellenőrzést vezetnek be a csalások ellen. A módosítások a protesztpártoknak kedveznek, de a DPSZ-nek is megfelelnek, hiszen sok szavazójuk van Törökországban. A hivatalnokkormánytól azt várják, hogy megfossza Boriszovot és pártját az állami eszközökkel folytatott állandó politikai kampány lehetőségétől. A médiaszabadság tekintetében nehéz lesz változtatni, mert Bulgária ebben még Magyarországnál is gyászosabb helyen áll az összes nemzetközi listán. Rumen Radev köztársasági elnök mindenesetre gyorsan aláírta a törvényeket és elkezdte az új CIK kinevezésével kapcsolatos konzultációt. Novemberben pedig elnökválasztás is lesz Bulgáriában.     

Balkáni vezérpárt

A GERB Bojko Boriszov eddigi kormányfő saját maga alakította pártja. Az orbáni Fideszhez hasonlóan ez is "vezérpárt", amely egy személytől függ. Eszmeileg üres, néha elővesznek nacionalista jelszavakat, egyszerre használják a cári és Zsivkov-idők iránti nosztalgiát. Fő célja a hatalom megőrzése, az állami és európai erőforrások folyamatos csapolása. A Boriszov-rezsim lényege a korrupció. Nem véletlen, hogy Bulgáriának nem sikerült bekerülnie az áhított Schengen-zónába: a nyugat-európai tagállamok túl kockázatosnak tartották beengedni. Elég csak a nagyvonalúan osztogatott bolgár útlevelekre gondolni, vagy azon korrupciós ügyekre, amelyekben határőrizeti és vámtisztviselők voltak érintettek. Ezek mellett Oroszország túlméretezett gazdasági-politikai jelenléte is aggasztó tényező lehetett.

Indiában továbbra is emelkedik a halálesetek és az új fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.06. 08:40

Fotó: PRAKASH SINGH / AFP
Indiában továbbra is sebesen emelkedik a koronavírusban meghaltak és az új fertőzöttek száma, egy nap alatt 3980 haláleset és 412 262 megbetegedés történt az egészségügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint.
Ezzel a világjárvány kezdete óta 230 168 halálesetet és 21,1 millió fertőzést regisztráltak az országban. Egyes szakértők szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot. A csütörtökön közölt adat többnapos csökkenő esetszámot követ, ami azt a reményt keltette, hogy a járvány katasztrofális fellángolása csillapodni fog. A múlt pénteken 402 000 fertőzést regisztráltak. A rákövetkező napokban enyhe csökkenés volt tapasztalható (357 000 eset), majd kedden ismét emelkedés jött. Az esetek számának március vége óta tartó erőteljes növekedése túlterhelte a kórházakat. Súlyos ágy-, gyógyszer- és oxigénhiány alakult ki. Narendra Modi miniszterelnök kormánya nem hajlandó általános vesztegzárat elrendelni, de több területet, közte a fővárost, Újdelhit lezárták, akárcsak Bihar és Mahárástra államot. A szakemberek szerint a legrosszabb még hátravan, a járvány csúcspontjáig még több hétnek kell eltelnie. Az indiai kormány tudományos főtanácsadója, K. Vidzsaj Raghavan szerda este arra figyelmeztetett, hogy tekintettel a fertőzöttség magas szintjére, elkerülhetetlen a járvány harmadik hulláma. A kormányt egyre több kritika éri az egészségügyi ágazatban kialakult drámai helyzet miatt: a légzési nehézségekkel küzdő betegek a túlzsúfolt kórházak előtt halnak meg, mivel nincs elegendő oxigén és alapvető orvosi ellátás. Az elmúlt tíz napban az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Európából folyamatosan érkeztek a sürgősségi orvosi segélyszállítmányok, köztük oxigéngenerátorok és lélegeztetőkészülékek. A támogatók sorából nem hiányzik India külföldön élő nagyszámú diaszpórája sem, amely vagyonát, politikai befolyását és szakértelmét felhasználva segít hazájának a fertőzés leküzdésében. Az indiai származású emberek világszerte adakoznak, személyesen szállítják a szükséges oxigénkészülékeket, folytatnak gyógyászati távkonzultációkat, szerveznek tájékoztatókat a járvány visszaszorításának reményében.