Előfizetés

Hamarosan Romániába is utazhatunk a magyar védettségi igazolvánnyal

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.05. 09:45
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Már dolgoznak, hogy a megállapodást minél hamarabb tető alá hozhassa a két fél.
Kelemen Hunor szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást.

Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar napilap szerdai számában nyilatkozott erről az MTI szerint.      Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a lap megkeresésére elmondta: a múlt heti, gyulai magyar-román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék. "Magam is jeleztem Florin Citu miniszterelnöknek az egyezmény kérdését, de Bogdan Aurescu külügyminiszter is beszélt ez ügyben a kormányfővel, aki nagyon nyitottan állt az ügyhöz" - tájékoztatta a Krónikát az RMDSZ-elnök. Hozzátette: néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást. A politikus szerint még nem egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés, tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén. Kelmen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel. A Krónika emlékeztetett rá: 
jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást

-áll a magyar állami hírügynökség, az MTI szemléjében.

Mint lapunk is megírta: Magyarország eddig Montenegróval, Szerbiával, valamint Szlovéniával és Bahreinnel kötött az egymás vakcinaigazolásait kölcsönösen elismerő, szabad utazásról szóló egyezményt.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Fotó: Kiss Gábor / MTI

Merkely: Nem szükséges harmadik adag a koronavírus elleni oltásból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.05. 08:02

Fotó: Vajda János / MTI
A Semmelweis Egyetem rektora hosszasan ecsetelte a kínai vakcina előnyeit.
A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Merkely Béla.

A szakember a kormánylapnak azt mondta, tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz. "Az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények (SARS-COV-2-IgG Spike1 Roche antitest) a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár többszázszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg" - fogalmazott a professzor.
Szerinte az összes többi vakcinát nem lehet összehasonlítani a Sinopharm-készítményével, amiben nem csak a koronavírus tüskefehérjéje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt. Merkely Béla sajnálatosnak nevezte, hogy "egyes médiafelületek" leggyakrabban az AstraZeneca és a Sinopharm oltásokkal kapcsolatban néha elbizonytalanítják az embereket, amelynek következtében megfeledkeznek ezen vakcinák előnyeiről.
Hozzátette, jelenleg sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt véleménye szerint erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

Mint lapunk is megírta, eközben a rendelkezésre álló adatok kevésé győzték meg arról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadó testületét, hogy a kínai Sinopharm vakcina kellően hatásos az időseknél is. Noha a készítmény általában véd a koronavírus ellen, a szervezet vizsgálja, ajánlható-e ez a vakcina az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára.

Történelemből vizsgáznak ma az érettségizők

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.05. 07:25

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Ma a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák, amelyeket az első két napon alkalmazott szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett rendeznek országszerte, számolt be az MTI.
Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik. A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat csaknem fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. Segédeszközként a vizsgázók az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatják, ezt a diákoknak kell magukkal vinniük. Vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt az iskola biztosít. A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, a középszintűhöz hasonlóan. A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval. Csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák, a diákok angolból tesznek írásbelit érettségit.