Előfizetés

Hazánk több szomszédja is követeli a sajtószabadság és az újságírók védelmét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.03. 22:01

Fotó: Népszava
Csehország, Szlovákia és Ausztria külügyminiszterei fellépnek a nyilvánosság korlátozása ellen, ami több országban is a hatalom megerősítését szolgálja.
Az újságírók erőteljesebb és hatékonyabb védelmét követeli Jakub Kulhánek cseh, Ivan Korcok szlovák és Alexander Schallenberga az osztrák külügyminiszter abban a közös állásfoglalásukban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában. 
„Az újságírói munka sosem volt egyszerű, de az az irány, amelynek az utóbbi időben vagyunk szemtanúi, nyugtalanító. Az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek”

– olvasható az állásfoglalásban.

A három miniszter szerint a koronavírus-járvány idején az újságírókra kifejtett nyomások tovább fokozódtak, és még az egész világot érintő lezárások sem állították meg a munkájuk közben elhunyt újságírók számának növekedését. Kiemelték:
„A tavalyi évben nagy nyugtalansággal figyeltük, hogy a világ több országában jelentős mértékben csökkent a sajtószabadság mértéke. Az újságírók elleni támadások és az eseményekről való tájékoztatás nagymértékű korlátozása a politikai repressziók és a hatalom megerősítésének a részévé vált.”

Azt is kifejtették, hogy milyen támadásokra is gondolnak:
„A különféle médiaátvételek következtében több országban a független szabad sajtó elveszítette tevékenységi területeit, illetve azok korlátozva lettek. Vezető politikusok szóbeli támadásai, amelyek olykor a felbujtás határát súrolják, azt a nézetet terjesztik, hogy az újságírók az ellenségeink és az ellenük történő támadások indokoltak.”

A sajtószabadság napja alkalmából a közép-európai szomszédállamok miniszterei szerint igyekezni kell még inkább megerősíteni az újságírók védelmét, valamint a szabad és független sajtó hozzáférését az információkhoz.
„Megoldást kell találni az újságírók elleni támadások megdöbbentő büntetlenségére, a felelősöket meg kell büntetni. Országaink készek támogatni a szabad médiát”

– tették hozzá.

Vélhetően nem véletlen, hogy Magyarország nincs az aláírók között. A Népszava is megírta, hogy Riporterek Határok Nélkül legfrissebb sajtószabadság-ranglistáján Magyarország három helyet rontva már csak kilencvenkettedik helyen áll, és az Európai Unióban csupán Bulgária helyzete rosszabb. Ugyanakkor lapunk arról is beszámolt: a Fidesz rendszerint azzal hárítja a magyarországi sajtószabadság helyzetét érintő nemzetközi bírálatokat, hogy „támadják hazánkat”. Valójában a kormányoldal 2010 óta folyamatosan szűkíti az újságírók mozgásterét, akadályozza, hogy információkhoz jussanak. 

Határon túli és külföldön élő magyarok is kaphatnak már oltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 19:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Május második felében, a nálunk élő külföldieket sorolják majd előrébb a módosított oltási listán.
Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra – olvasható a kormányzati tájékoztatóoldalon megjelent közleményben a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A lépést „az oltási program előrehaladásával” indokolják, továbbá azzal, hogy erre a járvány megfékezéséhez van szükség. Hozzáfűzték: a pontos szabályozást még a hétfőn megjelenő Magyar Közlöny tartalmazza majd. 
Kiemelték, hogy az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik, a külföldön élő magyarok oltására csak később kerülhet sor. Az itt élő külföldiek oltása május második felében kezdődhet, amelynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

A személyazonosság hitelesítése érdekében a vakcinainfo.gov.hu oldalon található regisztrációs felület számukra módosult: a TAJ-számmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címét. Valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek esetében a tartózkodási engedély számát, vagy személyazonosító számát, továbbá az útlevél, vagy személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját. A TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím, és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét. (Azt egyelőre nem tudni, hogy az új oltási sorrendben milyen vakcinákkal oltanak majd. Képünkön a múlt pénteken az Uzsoki utcai kórháznál is kialakult hosszú sor a Pfizerért)

Zárlat idején is kijárhatnak majd a beoltottak Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:59

Fotó: YING TANG / NurPhoto via AFP
Akár már a hét végén életbe léphetnek az új szabályok.
A kijárási korlátozások alól is felmentést kapnak Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) elleni teljes védőoltással rendelkező emberek és a fertőzésen átesettek is a szövetségi kormány hétfőn Berlinben ismertetett tervei szerint.
A várhatóan a hét végén életbe lépő új szabályok alapgondolata, hogy a beoltottak és a gyógyultak nem kapnak kiváltságokat, de mentesülnek alapvető jogaik korlátozása alól. Így például nem tarthatnak színházi előadásokat csak beoltott vagy a fertőzésen átesett emberekből álló közönségnek, és nem nyithatnak ki vendéglők csak azért, hogy fogadhassák ezen csoportok tagjait.

A legfontosabb tehát, hogy mentesülnek a súlyos járványügyi helyzetben lévő területeken érvényes úgynevezett vészfékrendszer egyik legfőbb szabálya, a 22 órától reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozás alól.
A beoltottak és a gyógyultak tetszőleges számú emberrel találkozhatnak. A járvány közben is működő üzleteket és szolgáltatásokat ugyanúgy látogathatják, illetve igénybe vehetik mint bárki más, azzal a különbséggel, hogy nem kell friss, negatív SARS-CoV-2-gyorsteszt leletet felmutatniuk. Továbbá külföldi útról hazatérve nem kell karanténba vonulniuk.

Beoltottnak, avagy teljes oltással rendelkezőnek az utolsó adag oltás beadásától számított 15. naptól számít valaki. Kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltóanyagokkal beadott oltásokat ismerik el. Gyógyultnak azt tekintik, aki pozitív PCR teszt lelettel igazolja, hogy legalább 28 napja, és legfeljebb hat hónapja átesett a fertőzésen, vagy több mint fél éve fertőződött meg és kapott már egy adag oltást. Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság 8 százaléka - 6 655 866 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 28,2 százaléka, 23 492 053 ember kapott. (Képünkön emberek várakoznak egy kölni oltóbusznál)