Előfizetés

Sorompó a mutánsoknak

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.05.03. 22:37

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy mostantól ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő harmadik országokból érkező személyek számára engedélyezzék a beutazást, hanem azoknak is, akik már megkapták valamelyik EU-ban engedélyezett, vagy az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi jegyzékén szereplő vakcina összes ajánlott dózisát.
Egyelőre mindkét listáról hiányoznak a Magyarországon is forgalmazott orosz és kínai oltóanyagok, tehát az ezekkel beoltott unión kívüli polgárokra, például a szerbekre vagy az oroszokra nem vonatkozna az enyhítés.  A beutazási korlátozások tervezett könnyítése nem jelenti azt, hogy az EU-tagállamok nem követelhetnék meg ezután is a negatív Covid19 tesztet vagy a karantént a területükre érkező külföldiektől. Az EB egyúttal indítványozza, hogy ha a korlátozások alól felmentett harmadik országokban veszélyes vírusvarinások jelennek meg, az EU27-ek egymással egyeztetve engedjék le újra sorompót, megakadályozva, hogy a mutációk bejussanak a közösség területére akár a teljesen beoltott személyeken keresztül. A brüsszeli előterjesztésről előreláthatólag szerdán tárgyalnak az EU27-ek, akik a remények szerint a hó végéig meg is állapodnának az új ajánlásokról, amelyeket nem kötelező teljesíteniük.

OSZK: Könyvtárnyitás védettségi igazolvánnyal, szigorú előírásokkal

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 21:53

Fotó: Népszava
Nemzeti bibliotékánkban egyszerre legfeljebb csak ötvenen tartózkodhatnak.
Újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit keddtől az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) a járványügyi előírások teljes betartása mellett. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál.  A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; a különgyűjtemények, valamint a könyves- és ajándékbolt nyitása a fokozatosság jegyében később várható. Az OSZK közleménye szerint a távolságtartási szabályok megtartása érdekében az intézmény 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cserélik. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adják ki újra. Mint az OSZK hangsúlyozta, az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek. Ugyancsak a látogatók védelmében a könyvtár átmenetileg szünetelteti az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. Az épület nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de a saját mobilinformatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet. A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásokat.

Határon túli és külföldön élő magyarok is kaphatnak már oltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 19:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Május második felében, a nálunk élő külföldieket sorolják majd előrébb a módosított oltási listán.
Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra – olvasható a kormányzati tájékoztatóoldalon megjelent közleményben a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A lépést „az oltási program előrehaladásával” indokolják, továbbá azzal, hogy erre a járvány megfékezéséhez van szükség. Hozzáfűzték: a pontos szabályozást még a hétfőn megjelenő Magyar Közlöny tartalmazza majd. 
Kiemelték, hogy az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik, a külföldön élő magyarok oltására csak később kerülhet sor. Az itt élő külföldiek oltása május második felében kezdődhet, amelynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

A személyazonosság hitelesítése érdekében a vakcinainfo.gov.hu oldalon található regisztrációs felület számukra módosult: a TAJ-számmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címét. Valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek esetében a tartózkodási engedély számát, vagy személyazonosító számát, továbbá az útlevél, vagy személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját. A TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím, és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét. (Azt egyelőre nem tudni, hogy az új oltási sorrendben milyen vakcinákkal oltanak majd. Képünkön a múlt pénteken az Uzsoki utcai kórháznál is kialakult hosszú sor a Pfizerért)