Előfizetés

Brüsszel tehetetlen a KESMA ellen, de jövőre javaslatot tesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:58

Fotó: Philippe BUISSIN / Európai Parlament
A sajtószabadság világnapján derült ki: „túl kicsik vagyunk”.
Vera Jourová, az Európai Bizottság érték- és átláthatósági alelnöke elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében – írta az Euronews a saját kérdésére kapott válasz alapján, a sajtószabadság világnapján. Emlékeztettek: a magyar  kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt azután, hogy csaknem ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.
„A tranzakció pénzügyi értéke túl kicsi ahhoz, hogy lépni tudjunk”

– magyarázta az alelnök.

Hozzátette, hogy „természetesen lenne kedve ahhoz, hogy fellépjen” a magyar sajtóviszonyok ügyében, de az uniós versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték. A KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.
„Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben”

– fogalmazott Vera Jourová.

A bizottsági alelnök arról is beszélt, hogy  jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

70 százalékos átoltottságot akar a nyár elejére a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:39

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
“Izraelt is megelőzhetjük belátható időn belül” - fogalmazott a külügyminisztérium államtitkára a Parlamentben.
Jó reményünk van arra, hogy belátható időn belül megelőzhetünk átoltottságban olyan országokat, mint Amerika, Nagy-Britannia vagy Izrael – mondta a Parlamentben Vargha Tamás, hozzátéve, hogy “de legalábbis utol tudjuk érni őket”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az atv.hu tudósítása szerint megemlítette, hogy az Európai Unióban várhatóan a nyár végére lesz 70 százalékos az átoltottság a lakosság körében. “Ezt az eredményt a magyar kormány a nyár elejére tervezi elérni” – jelentette ki Vargha Tamás.

A volt oktatási minisztert indítja az MSZP és a Párbeszéd Pesterzsébet-Kispesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:00

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A két párt szerint Hiller István képes legyőzni a Fideszt a 16-os választókerületben.
Hiller Istvánt indítja Pesterzsébet-Kispest képviselőjelöltjeként az MSZP és a Párbeszéd a 16-os számú választókerületben – jelentette be hétfőn a két ellenzéki párt. A közleményben emlékeztettek rá, hogy Hiller egyéni képviselőként és az országos politikában végzett munkája alapján négy választáson is kiérdemelte a pesterzsébetiek és – a választókerületek megváltoztatása után – a kispestiek bizalmát is. "Az MSZP és a Párbeszéd pedig úgy gondolja, hogy az előválasztást követően 2022-ben ő a legalkalmasabb arra, hogy immáron ötödik alkalommal is legyőzze a Fideszt, és tovább folytassa Pesterzsébet és Kispest érdekeinek képviseletét, hozzásegítve Magyarországot a kormányváltáshoz és a korszakváltáshoz" – írták.