Előfizetés

A Karc FM nyerte el a Klubrádió régi frekvenciáját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.30. 12:08

Fotó: Balaton József / MTI
A Karc FM a mintegy 2 millió ember elérésére is alkalmas, ingyenes frekvencián 10 éven át szólhat, de a jogosultságot a Médiatanács további 7 évvel meghosszabbíthatja.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az egyedüliként pályázatot benyújtó Karc FM Média Kft.-t hirdette ki nyertesnek a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázaton. Ezt a frekvenciát a Klubrádió használta évekkel ezelőtt, de ezen a pályázaton nem indult el, mert abban reménykedik, hogy végül a Médiatanács visszaadja a másik, folyamatban lévő pályázati eljárásban az általa elmúlt években használt FM 92,9 MHz-et, amelynek használatával február 15-től fel kellett hagynia. A Karc FM a mintegy 2 millió ember elérésére is alkalmas, ingyenes frekvencián 10 éven át szólhat, de a jogosultságot a Médiatanács további 7 évvel meghosszabbíthatja. Az NMHH kommunikációs igazgatóság pénteken az MTI-vel közölte: a szolgáltatók kérelmére a testület engedélyezte, hogy a Velencén szóló 90,4 Rádió 1 és a dunaújvárosi 93,1 Rádió 1 helyi kereskedelmi rádiók május 5-étől hálózatba kapcsolódjanak a Budapest 99,5 MHz frekvencián sugárzó Best FM-mel, és emiatt 90,4 Best FM és 93,1 Best FM néven sugározzanak, valamint arculatukat is ennek megfelelően változtassák meg. A grémium véglegesítette a Szekszárd 102,5 MHz-re és a Komló 91,4 MHz-re szóló közösségi, valamint a Pápa 95,7 MHz-re szóló kereskedelmi jellegű pályázati felhívásokat. A szekszárdi és a komlói frekvenciákra május 31-én és június 2-án, a pápaira pedig június 9-én lehet beadni a pályázati ajánlatokat. A médiatanács emellett felkérte az NMHH-t a Budapest 102,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz, az Esztergom 92,5 MHz, a Szombathely 107,4 MHz és a Zalaegerszeg 92,9 MHz frekvenciaterveinek kidolgozására is. A közleményben kitértek arra is, hogy az NMHH ellenőrizte a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését a 2020. január 1. és március 31. közötti időszakban. Emlékeztettek, a médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók meghatározott köre köteles havonta adatokat szolgáltatni, hogy a médiatanács ellenőrizhesse a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartását. Jelezték, hogy három rádió és nyolc televízió médiaszolgáltatója nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást, emiatt bírságot kell fizetniük, míg két szolgáltató felszólítást kapott, hogy 30 napon belül tegyenek eleget kötelezettségeiknek. Hangsúlyozták, hogy a médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

Ingyen kapja meg a kisvárdai kórházat a görögkatolikus egyház

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.30. 11:55

Fotó: Népszava
A lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.
Legkésőbb 2021. július 1-jétől új fenntartója lesz a Felső-Szabolcsi Kórháznak – vette észre a Magyar Közlönyben az Index. A csütörtökön kiadott kormányhatározat szerint ugyanis a kormány ingyen átadja a kórházat a görögkatolikus egyháznak „a lakosság egészségi állapotának javítása és az egészségügyi ellátórendszer továbbfejlesztése érdekében”. Ezért Orbán Viktor felhívta az alapítói jogok gyakorlóját, Kásler Miklóst, hogy lásson neki az átadás előkészítésének, legkésőbb június 1-jéig. A térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Seszták Miklóst szoros kapcsolatok fűzik az egyházhoz: maga is görögkatolikus családba született, édesapja pedig a haláláig lelkészként szolgált Kisvárdán, írta a Népszabadság még 2014-ben.

Így ment hódlesre Karácsony és így erdősítenek vissza parkolókat a Hármashatárhegyen

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.04.30. 11:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Két Margitszigetnyi park létesítését tervezi a főváros a következő évtizedekben. A nyitány néhány tucat facsemete és cserje elültetése volt a Hármashatárhegy egyik korábbi murvás pakolójában.
A mintaprojekt elemeit a FŐKERT valósítja meg, amelyek a következők: turisztikai fogadótér, erdei játszótér, tanösvény, madárles, valamint erdei tanterem kialakítása, valamint tájékoztató és irányító táblák kihelyezése, ivókutak létesítése és a korábban kialakított murvás erdei parkolók visszaerdősítése. A ma reggeli faültetés éppen egy ilyen egykori parkolóban zajlott. Mielőtt ásót, bokrot és facsemetét ragadott volna Karácsony Gergely főpolgármester elmondta az egybegyűlteknek, hogy a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva tegnap aláírta az Integrált Településfejlesztési Stratégiát, ami nem a jelenről, hanem a jövőről szól és csupa olyan célt tűz ki, amelynek az eléréséhez ez a projekt az első lépés. A hosszú távú stratégia sok más mellett arról is szól, hogy hogyan tudja a város legalább két Margitsziget nagyságú parkkal növelni a zöldterületet. Ezzel párhuzamosan az is nagyon fontos, hogy a meglévő zöldet hogyan őrizzük meg. Budapesten nagyon sok erdő besorolású terület van, ám ha kimegyünk gyakorta csak sitthalmot látunk. Egész Budapest érdeke, hogy vigyázzunk a Buda környéki erdőkre – tette hozzá.
Mi itt a II. kerületben az elmúlt hetekben, hónapokban azzal töltöttünk minden hétvégét, hogy az erdőinket, illetve a turista útvonalakat megtisztítsuk az ott lerakott hulladéktól. Nem egy esetben nem séta, túra közben eldobált szemetet, hanem teljes teherautó rakományát kellett elhordani. – mondta Örsi Gergely II. kerületi polgármester az URBforDAN elnevezésű projekt keretében rendezett ma reggeli faültetés előtt. A kerületvezető egyúttal örömét fejezte ki, hogy itt valósul meg a mintaprojekt, amely részben visszaadja az erdőnek, amit a városlakók elvettek, másrészt közelebb hozhatja számukra a természetet. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló URBforDAN projekt célja a városi erdők hosszú távú, fenntartható kezelése, az erdők gazdasági, társadalmi, és kulturális szerepének megőrzése. A pályázat keretében megvalósuló mintaprojekt helyszíne Budapest II. kerületében, a Hármashatár-hegyen a Szépvölgyi út végén található parkolók és azok környéke.
A főpolgármester kiemelte, hogy a program teljes egészében uniós forrásból valósul meg. A projekt különlegessége, hogy a forrást zöldfejlesztések iránt elkötelezett Duna-menti városok közösen, kormányzati részvétel nélkül pályázták meg. Karácsony szerint több olyan programra lenne szükség, amelyek megvalósítását közvetlenül a városokra bízná az unió. Budapest más városokkal együtt azért küzd, hogy az uniós döntéshozók is felismerjék, hogy több uniós célkitűzést sokkal hatékonyabban el lehet érni, ha nem csak a tagországok kormányainak tisztviselőire bízzák a megvalósítást. Mi nem a városoknak, hanem a globális problémák megoldására keresünk forrásokat – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint Budapest kiváló partner lehet ebben, mert van bennük elkötelezettség. Karácsony Gergely a hivatalos mondandó után azt is elmesélte, hogy a múltkor hódlesre mentek a Főkert projektfelelős főosztályvezetőjével Bajor Zoltánnal, de végül nem találták meg őket. Később az is kiderült, hogy a meghiúsult találka óta kishódok is születtek. A kedélyes csevej után Bajor Zoltán projektgazda arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány idején óriási nyomás nehezedett a város közeli erdőkre, aminek egyfelől örültek, hiszen ismét a kedvelt szabadidős tevékenységgé vált a kirándulás, másrészt gyorsan kiderült, hogy ez a nagy fokú terhelés erősen megviseli a természetet. A most induló program keretében parkolókat erdősítenek vissza őshonos fajtákkal. Másrészt a természeti nevelést is segítik a tanösvény és a szabadtéri tanterem kialakításával. De lesz néhány szobor és játszótér is.