Előfizetés

Lengyelországban lazítanak a járványintézkedéseken

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.28. 13:42

Fotó: OMAR MARQUES / AFP
Első lépésként szombattól megnyitják a gyermekek és a fiatalok szervezett csoportjai számára a sportlétesítményeket, jövő héttől pedig megnyílnak a bevásárlóközpontok.
A Mateusz Morawiecki kormányfő és Adam Niedzielski egészségügyi miniszter részvételével megtartott értekezleten ismertették a korlátozások feloldására vonatkozó, május végéig szóló előzetes ütemtervet. Morawiecki és Niedzielski a javuló járványhelyzetre utalva ismertette a tervezett lépéseket, amelyeken azonban az aktuális fertőzöttségi adatoktól függően még módosíthatnak. Az e héten a legtöbb lengyel vajdaságban már újranyitott fodrászatok és kozmetikai szalonok után szombattól a jelenlegi 25-ről 50 főre emelik a szabadtéri csoportos sportolás résztvevőinek engedélyezett létszámát. Aznap a fedett sportlétesítmények, az uszodák a fiatalok szervezett csoportjai számára nyílnak meg, legfeljebb ötven százalékos foglaltság mellett. A május 3-ai állami ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége után, keddtől létszámkorlátozás mellett megnyílnak a múzeumok, a nagy területű barkács- és bútorboltok, a bevásárlóközpontok. Az általános iskolák első-harmadik osztályai országszerte áttérnek a vegyes oktatásról a hagyományosra. Május 8-tól megnyílnak a szállodák, ötvenszázalékos foglaltság mellett. Május 15-től megszűnik a szájmaszk köztéri viselésének kötelessége, ennek feltétele azonban, hogy a százezer főre eső napi fertőzések száma ne haladja meg tizenötöt.
Aznap újból nyithatnak az éttermek kerthelyiségei, ötven százalékos foglaltság mellett működhetnek a szabadtéri mozik és színházak, és szintén a szabad ég alatt, 25 fős létszám mellett rendezhetők például az esküvői vagy az elsőáldozás utáni lakomák. A sportmérkőzések közönség jelenlétében rendezhetők, a nézőtér 25 százaléka lehet foglalt. Május 17-től az általános iskolák felsőbb osztályai és a középiskolák távoktatásról vegyes oktatásra térnek át. A tanév legvégén, május 31-tól minden fokon visszatérhet a hagyományos oktatás. Május 29-én létszámkorlátozás mellett megnyílnak az éttermek, a mozik és a színházak, valamint a sportlétesítmények. Morawiecki azon újságírói kérdésre válaszolva, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételét az elvégzett oltáshoz kötik-e, elmondta: a kormány jelenleg új, "az oltási kampányban minél szélesebb részvételre ösztönző mechanizmusokon" dolgozik. Lengyelországban jelenleg a határátkeléskor szükséges az oltási igazolás. Ez negatív vírusteszttel, illetve a pozitív vírusteszt utáni karantén végéről szóló igazolással is helyettesíthető. Folyamatosan csökken a fertőzések száma, szerdai adatok szerint egy nap alatt 8895 új fertőzést mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 179 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 457 ember hunyt el. Jelenleg 25 591 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ez 5115-tel kevesebb mint egy héttel ezelőtt. A mintegy 31 millió felnőtt, vagyis a Covid-19 elleni oltásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 10,7 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 2,7 millió ember már teljes oltásban részesült.

Moszkva szlovák és balti diplomatákat utasított ki

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.28. 12:58

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Kölcsönösségi alapon három szlovák, két litván és egy-egy lett és észt diplomatát utasított ki szerdán az orosz külügyminisztérium.
Az érintett országok nagyköveteit bekérették a moszkvai diplomáciai tárcához, ahol közölték velük a döntést, egyúttal az ő kormányukra hárítva a felelősséget a történtek miatt. A három baltikumi ország pénteken jelentette be, hogy kiutasít négy orosz diplomatát, akinek tevékenységét a státusával összeegyeztethetetlennek ítélte. Szlovákia csütörtökön közölte, hogy nemkívánatos személynek minősített három orosz külképviseleti alkalmazottat, és az intézkedés a Csehország iránti szolidaritás megnyilvánulása. Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Oroszország válaszul nemkívánatos személynek minősítette a fővárosában működő cseh diplomáciai képviselet 20 munkatársát.

WHO: Az indiai vírusvariáns legalább 17 országban van jelen

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.28. 09:10

Fotó: DIPTENDU DUTTA / AFP
Vélhetően ez a felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért.
A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst - amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először - összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban. A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is - írta a WHO heti jelentésében. A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán "érdekes variánsnak" nevezte az indiait, most már "aggasztónak", ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló). A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése - jegyezte meg a világszervezet.