Előfizetés

Bortrezor, szivar- és moziszoba is lesz a tervek szerint Tiborcz István cégének vári épületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.27. 11:20

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba
Az elképzelések szerint a Fortuna utcai ingatlant luxus színvonalú családi házzá alakítanák át.
Már a nyáron megkezdődhetnek a felújítási munkálatok azon a műemléképületen, amit Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje vásárolt meg a budai Várban 2019-ben – tudta meg a 24.hu. A portál értesülései szerint a Fortuna utcai ingatlant luxus színvonalú családi házzá alakítanák át. A lap birtokába került tervek alapján a Karmelita-kolostortól mindössze néhány száz méterre fekvő ingatlan területét némileg megnövelnék, így három szinten több mint nettó 800 négyzetméternyi tér szolgálná a lakók kényelmét. Az építkezéskor a ház utcafronti homlokzatát az 1958-as állapotába kívánják visszaállítani, de a belső tereket modern, részint luxusformában tervezik kialakítani.  A 24.hu úgy tudja, hogy
az elképzelések szerint látványos borospincét, ezen belül egy üvegfallal elválasztott, külön temperált bortrezort, valamint szivar- és moziszobát is kialakítanának a házban.

A felújítás részeként létrehoznának a házban egy 67 négyzetméteres nappalit. Az átalakítás során több teraszt is építenének, továbbá belső fűszerkertet is telepítenének. A tervek szerint a felújítások becsült költsége meghaladja a 115 millió forintot. Az ingatlant 2019 májusában vásárolta meg az IBC Real Estate Kft., ami Tiborcz István érdekeltsége. A vételár 370 millió forint volt. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Budavári Önkormányzatnak a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében elővásárlási joga volt rá, amiről gyorsan le is mondott azután, hogy Tiborcz István jelezte a vételi szándékát az ingatlanra. Az akkor még fideszes többségű, Nagy Gábor Tamás polgármester által irányított képviselő-testület egy hét alatt döntött az ügyben. A portál érdeklődésére az átalakításról Tiborcz másik érdekeltsége, a BDPST Group válaszolt. Azt írták, hogy a BDPST Group egy komplex fejlesztés révén újítja fel a Fortuna utca 11. szám alatti ingatlant, a műemléki értékek megőrzése és az épület eredeti állapotának visszaállítása céljából. A folyamat a tervezési fázisnál tart, ennek lezárultával indulnak a felújítási munkálatok, várhatóan a nyár folyamán.
A cikk képén jobbra, a vörös ház a szóban forgó műemlék épület

Döbbenetes a hasonlóság a kormány vakcinás táblázata és egy múlt heti orosz táblázat között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.27. 11:15

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
Mindkét adatsor a Szputnyik V vakcinát dicséri.
A kormány vasárnap publikált egy, a vakcinák hatékonyságával foglalkozó táblázatot. A közzététel előtt két nappal, április 23-án az orosz Szputnyik V vakcinát forgalmazó Russian Direct Investment Fund a Twitteren egy hasonló szerkezetű és tartalmú táblázatot posztolt – vette észre Rácz András Oroszország-szakértő, aki a Facebookon be is mutatta mindkettőt.  
A Russian Direct Investment Fund bejegyzésében azt írják, hogy lényegesen több haláleset következett be azok körében, akiket a Pfizer vakcinájával oltottak be, mint azoknál, akik az AstraZeneca oltást kapták. Az orosz vakcinához kapcsolt halálozási mutató a legkevésbé rossz a táblázatban. Éppen ez látható a magyar kormány által publikált adatsorból is.
Az orosz szervezet azt közölte, hogy a táblázatot 13 ország egészségügyi hatóságának adataira alapozva állították össze. Felsorolták Norvégiát, Dániát, Franciaországot és az Egyesült Államokat is, pedig azokban az országokban nem oltanak a Szputnyik V-vel. A Szputnyik V Twitter-oldalán április 25-én megosztották a magyar kormány táblázatát.
A kormány által közzétett táblázatban szereplő adatokból többek között az olvasható ki, hogy százezer Pfizer vakcinával oltott közül 32-en hunytak el, míg a kínai Sinopharm-oltóanyag esetében ugyanez a szám 16-ra jön ki. Világos, hogy az adatsor ebben a formában sem a vakcinák hatékonyságának igazolására, sem az oltóanyagok hatékonyságának összehasonlítására nem alkalmas. Ha komolyan vennénk a táblázat számait, akkor például Magyarországon kétszázhuszonötször annyian halnak meg az oltottak közül koronavírusban, mint az Egyesült Államokban, ami nyilvánvalóan nonszensz. Erre Karikó Katalin biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója hívta fel a figyelmet a táblázat megjelenését követően. Szerinte nem pontos, lényeges információk hiányoznak belőle. Félrevezetőnek nevezte, hogy nem tüntetik fel benne a beoltottak és az elhunytak életkorát. Kemenesi Gábor virológus szerint a kormány táblázata szakmai szemmel nem értelmezhető.  Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a táblázat félrevezető, és alkalmas arra, hogy elbizonytalanítsa az embereket, aláássa a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat. Feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.   Hétfőn a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nyílt levélben fejtette ki, hogy milyen módszertani hibákkal van tele a táblázat. 

Meghalt 183 Covid-beteg, 1253 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.27. 09:21

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Kórházban 6360 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen.
1253 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 772 707-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 183, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 984-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 491 620, az aktív fertőzötteké pedig 254 103. Kórházban 6360 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen.   Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (139 572) és Pest megyében (107 312) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (43 623), Győr-Moson-Sopron (42 598) és Hajdú-Bihar megye (40 998). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 004).
A beoltottak száma 3 679 730, közülük 1 711 723-an már a második oltást is megkapták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány harmadik hullámának tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Közölték, hogy a magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót és 73 százalékuk már megkapta az oltást. Hozzátették, hogy azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontjuk oltásra, már interneten is foglalhatnak a kórházi oltópontokra. Megjegyezték, hogy újabb Szputnyik és Pfizer szállítmány érkezett, és AstraZeneca vakcina is várható. Emlékeztettek arra, hogy 4 millió beoltott után várható az újraindítási lépések következő fokozata: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.