Előfizetés

Egészségügyi és fiskális uniót sürget a DK

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.24. 12:33

Fotó: Shutterstock
A Demokratikus Koalíció képviselői beálltak az európai föderalisták kezdeményezése mögé.
Az EU közös hitelfelvétellel finanszírozott 750 milliárd eurós helyreállítási tervének megvalósítása jelentős lépés a fiskális unió létrehozása felé. Az egyszerinek szánt közös kötvénykibocsátást intézményesíteni kell - így vélekednek európai politikusok, köztük a Demokratikus Koalíció európai parlamenti delegációjának tagjai a föderális Európa megteremtését sürgető kiáltványukban. A Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor által is aláírt felhívást az Európai Parlamentben (EP) működő Spinelli Csoport kezdeményezte, amelynek tagjai között minden mértékadó politikai erő képviselteti magát a kereszténydemokratáktól a Zöldekig. A kiáltvány szerzői szerint az Európai Uniónak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, másként képtelen lesz megfelelni a 21. század kihívásainak. Felkészületlensége miatt a közösség alkalmatlan volt arra, hogy megfelelően kezelje a 2008-as pénzügyi válságot, a 2015-2016-os migrációs hullámot, feltartóztassa a nemzeti populizmus térnyerését és hatásosan reagáljon a Brexitről rendezett népszavazásra. A kudarcok megerősítették a tagállami kormányok szerepét, ennek jele a hatalom koncentrációja az állam- és kormányfői testületben, amelynek működését a nemzeti vétók gyakran ellehetetlenítik. Az aláírók az adaptálódás elmaradásával magyarázzák az EU “krónikus képtelenségét” az Európa stratégiai érdekeit szolgáló közös külpolitika kidolgozására is. A Spinelli Csoport szerint a Covid-19 járvánnyal gyökeresen megváltozott a helyzet. Európa egységesen reagált és megalapozta az integráció irányát: a közös oltási stratégiával lerakta az egészségügyi unió, a közösen beszedett adókból törlesztendő hitelkibocsátással pedig a fiskális unió alapjait. Az Európa jövőjéről május 9-én hivatalosan is megnyíló egyéves tanácskozás-sorozaton be kell fejezni a föderális Európa építését - áll a felhívásban. Fel kell ismerni, hogy a hitelfelvétel és az adózás nem maradhat örökké a nemzeti kormányok kezében. Az európai demokrácia megerősítését pedig az szolgálná, ha az EP választásokon lehetővé válna a nemzeteken átnyúló, transznacionális listaállítás, és az Európai Bizottság elnökévé azt a politikust választanák meg a polgárok, aki a legtöbb szavazatot kapott páneurópai párt listáját vezeti. A kiáltványt mások mellett Sandro Gozi, az Európai Föderalisták Uniójának az elnöke, Esteban González Pons, az Európai Néppárt EP frakciójának alelnöke és Enrique Barón Crespo, az Európai Parlament korábbi elnöke jegyzi. A kezdeményezők várják, hogy többen csatlakozzanak a felhívásukhoz.

Csak Magyarországon beadott oltás után jár védettségi igazolvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.24. 10:27

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Egy magyar pár Szerbiában kapott Pfizer vakcinát, a Müller Cecília által vezetett hivatal azonban nem fogadja el.
Akit külföldön oltottak be koronavírus ellen, nem kaphat magyar védettségi igazolványt – írja a Telex. Egy olvasójuk, F. és párja a portálnak arról számolt be, hogy mindketten Szerbiában kaptak Pfizer vakcinát.  Miután hazajöttek, háziorvosukhoz fordultak, elküldték neki a szerb igazolást, azonban ő közölte, semmit sem tud tenni. Javaslatára az igazolást a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) továbbították, a megadott tisztifoorvos@nnk.gov.hu címre. Hamarosan meg is érkezett a megdöbbentő válasz: 
„A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem vezet nyilvántartást a magyar állampolgárok külföldön történő oltakozásáról. Jelenleg hazánkban a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt az elérhető oltóanyagok valamelyikével vagy pedig az érintett személy igazoltan átesett a koronavírus fertőzésen.”

Amint arról a Népszava is beszámolt, Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában azt jelentette be, hogy ha a magyarországi beoltottak száma eléri a négymilliót, szerdától vagy csütörtöktől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára látogathatók lesznek többek között a színházak, a tánc- és zeneművészeti előadások, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, a kalandparkok, a sportesemények, valamint a szállodák és az éttermek belső helyiségei is. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a védettségi igazolványokkal kapcsolatos szabályozást alaptörvényellenesnek és diszkriminatívnak tartja. A Telex szerette volna megtudni az NNK-tól:  
Mit tegyenek azok, akik például munkavégzés miatt, életvitelszerűen külföldön tartózkodnak, továbbá a magyar igazolvánnyal (is) rendelkező, határon túl élő magyarokra, sokszor kettős állampolgárokra, vagy akár azokra is, akik a „vakcinaturizmus” jogszerű lehetőségét kihasználva valamelyik szomszédos országban vették fel az oltást?

Felvetéseire a portál egyelőre nem kapott választ. (Képünkön a hatalmas oltóközponttá alakított belgrádi vásárcsarnok

Meghalt 212 beteg, 2796 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.24. 09:18

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
6737 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 813-an vannak lélegeztetőgépen.
2796 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 767 190 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 212 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 420 főre emelkedett - közölte szombaton reggel a kormányzati tájékoztatási oldal.   A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 478 323 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 262 447 főre csökkent. 6737 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 813-an vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 40 947-en vannak, a mintavételek száma 5 257 377-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (138 828) és Pest megyében (106 573) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (43 242), Győr-Moson-Sopron (42 367) és Hajdú-Bihar megye (40 748). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 894).
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 576 705 fő, közülük 1 552 685 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak már online is tudnak időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, jelenleg hétfő, kedd, szerdai napokra, Sinopharm vakcinával történő oltásra.    Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosult.    Orbán Viktor péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette a 4 millió beoltott után várható újraindítási lépéseket is: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.