Előfizetés

Sportolás közben is érdemes vigyázni a szemre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 16:10
Illusztráicó
Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Április a tudatos szemvédelem hónapja.
A szemsérülések több mint 40 százaléka sportolás vagy valamilyen szabadidős tevékenység közben történik. Egy amerikai kutatás szerint, ha ilyenkor tudatosan védenénk a szemet, a sérülések 90 százaléka elkerülhető lenne. A gyerekek szemének védelmére különösen ügyelni kell, a szemsérülések körülbelül harmadát ők szenvedik el. Áprilisban évek óta a nemzetközi szemészportálok által indított mozgalom a tudatos szemvédelemre hívja fel a profi és a hobbisportolók figyelmét.

A labdajátékok a legveszélyesebbek

Sportolás közben mindig figyelni kell a szem megfelelő védelmére, de vannak olyan sportágak, amelyek kockázatosabbak. Ilyenek a labdajátékok: a kézilabda, a röplabda, a tenisz, a tollaslabda, a squash és a foci is. Ezek azért veszélyesek, mert egy nagy sebességgel becsapódó labda komoly sérüléseket tud okozni. 
Egy erőteljesen megütött teniszlabda 251 kilométer/órás sebességgel képes repülni, a squashlabda pedig még ezt is felülmúlja a 270 kilométer/órás gyorsaságával.

A kosár-, a kézi- és a röplabda esetén a fizikai érintkezés is kockázati tényező lehet; a játékostársak könnyen egymás szemébe kaphatnak. Paintballozás, de kerékpározás közben sem árt figyelmet fordítani a szem épségének megóvására is.    A szemet érintő sportsérülések a szaruhártya hám sérülésétől a súlyosabb, látást veszélyeztető, a szemgolyó belsejét érintő sérülésekig, vérzésekig vagy akár az ideghártya leválásáig terjedhetnek.

Szemvédő

A hétköznap viselt szemüveg nem nyújt megfelelő védelmet sportolás közben, mert leeshet, eltörhet, az apró szilánkok pedig a szembe kerülhetnek. Bizonyos esetekben érdemes a szemüveget kontaktlencsére cserélni. Ajánlott törésálló, polikarbonát lencsékkel ellátott védőszemüveget használni. „Ha vízi sportot űzünk, a kontaktlencse inkább lehet átok, mint áldás. Egyrészt könnyen elmozdulhat, másrészt a klór károsíthatja a lencse anyagát, a lencse pedig a szemfelszínen okozhat olyan mikrosérüléseket, amelyeken keresztül a vízben lévő kórokozók könnyen megfertőzhetik a szemet. Ilyen esetekben valódi megoldást a lézeres szemműtét jelenthet. A beavatkozás sportolók számára is azért jó megoldás, mert utána csupán pár napig kell leállni az aktív élettel” – mondta Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. Kerékpározáskor viseljünk bukósisakot és az adottságainknak megfelelő, körültekintően megválasztott, törésálló, UV-szűrővel ellátott szemüveget. Utóbbi a hirtelen elénk kerülő faágaktól nyújt védelmet, de az előttünk haladó jármű kereke által felvert kődaraboktól is megmentheti a szemet. Ha úgy tűnik, a védőszemüveg sérült, megsárgult, akkor ideje lecserélni. A kopás miatt a szemüveg váza elgyengülhet, és elveszítheti a hatékonyságát.

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 15:12

Fotó: Red Rock Production
A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és a világsztár barátaiból álló Mandoki Soulmates online koncertjét csak Magyarországról. Világszerte pedig már közel kétszázezer internetező kattintott a másfél órás felvételre, amin Bartók Béla Magyar Képek című albumának modern feldolgozása hallható.
 Az online koncert érdekessége, hogy míg Leslie Mandoki és a zenekar egy része a németországi stúdiójából muzsikált, addig a 22 világsztár a Föld különböző pontjairól csatlakozott be a közös zenélésbe. Így a new york-i 52. utcából, egy dél-karolinai tengerparti strandról, sőt egy észak-angliai kastély pincéjéből is bejelentkezett egy-egy világhírű zenész, élő videókapcsolásban. De Los Angelesből, Londonból és Berlinből, Tokióból, Pekingből, Új-Delhiből és Moszkvából is volt fellépő a különleges másfél óra alatt. A kreativitás mellett a zenészek társadalmi felelősségvállalásának fontossága is felerősödik a járványhelyzet alatt– mondta el az előadás kapcsán Leslie Mandoki. Hozzátette, a koncerttel szerettek volna visszaadni valamit a közönségük számára az évtizedeken át tartó szeretetért. A koncerttel jelképesen az egész földkerekségen átívelő hidat építve, minden szakadék felett, áthidalva a törésvonalakat falu és város, észak és dél, és ami a legfontosabb, a generációk között. „The music is the greatest unifier”, vagy ahogy magyarul fogalmazott: Zene az emberség szolgálatában – zárta Mandoki. 

A kulisszák mögött: ennyi időbe telt

Az előkészületek több mint három hónapot vettek igénybe! Karácsony előtt merült fel az ötlet a Mandoki Soulmates zenekar tagjaiban, hogy online muzsikálják el a világhírű magyar zeneszerző művét feldolgozó Hungarian Pictures albumot. A felvétel a YouTube-on érhető el teljes hosszában, ingyenesen. 

Belélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a NASA

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.22. 13:37

Fotó: JPL-Caltech / NASA
Először sikerült kinyerni egy másik bolygó környezetéből olyan természeti erőforrást, amelyet az ember közvetlenül felhasználhat.
Belélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a Perseverance marsjáró kísérleti eszköze – jelentette be a NASA szerdán. A Peseverance kedden hajtotta végre az úttörő kísérletet a vörös bolygón. A kutatórover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű, kenyérpirító-nagyságú eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég. Az amerikai űrhivatal közleménye szerint először sikerült kinyerni egy másik bolygó környezetéből olyan természeti erőforrást, amelyet az ember közvetlenül felhasználhat. Trudy Kortes, a NASA Űrtechnológiai Misszióigazgatóságának vezetője úgy fogalmazott, hogy a MOXIE nemcsak az első eszköz, amely egy másik bolygón oxigént állít elő, hanem a maga nemében az első technológia is, amely elősegítheti, hogy a jövőbeni missziók egy másik bolygó „földjéből élhessenek”. Az eszköz elektrolízissel dolgozik: magas hőmérsékleten választja szét a szén-dioxid-molekulákat, és állít elő oxigént. A Mars légköre, amelynek sűrűsége csak 1 százaléka a Földének, 95 százalékban szén-dioxidból áll. A fennmaradó 5 százalék elsősorban molekuláris nitrogénből és argonból áll. Oxigén elhanyagolható nyomokban van jelen a Marson. A bőséges oxigénkészlet azonban kritikus fontosságúnak tekinthető a vörös bolygó esetleges emberi felfedezéséhez, mind az űrhajósok számára a belélegezhető levegő fenntartható forrásaként, mind pedig a hazarepüléshez szükséges rakétaüzemanyag összetevőjeként. A Marsról indított rakéták űrbe juttatásához különösen nagy mennyiségre lenne szükség. A NASA számításai szerint négy űrhajós Marsról történő felszállásához 7 tonna rakétahajtóanyagra és 25 tonna oxigénre van szükség. Egy egytonnás oxigénkészítő eszköz Marsra szállítása sokkal praktikusabb, mint 25 tonna oxigéné - magyarázta Michael Hecht, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósa, a MOXIE-kísérlet vezető kutatója. Hozzátette, hogy a Marson élő és dolgozó asztronautáknak egy évre mintegy egy tonna oxigénre lenne szükségük. A MOXIE óránként tíz grammnyi oxigént tud előállítani. A tudósok a következő két évben még legalább kilenc alkalommal akarják beindítani különböző körülmények között és a működés sebességét is változtatva. A sikeres oxigénelőállító kísérlet egy nappal követett egy másik úttörő eseményt: először repült fel egy másik bolygón egy apró helikopter, és erről már a videó is érkezett. A MOXIE-hoz hasonlóan az Ingenuity nevű kétrotoros helikopter is a Perseverance űrszondával utazott a Marsra, amelynek elsődleges feladata a vörös bolygón évmilliárdokkal ezelőtt élt esetleges ősi mikrobák nyomainak felkutatása.