Előfizetés

Ígért és fenyegetőzött az orosz elnök évértékelő beszédében

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.04.21. 18:42

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
A hatóságok semmit sem bíztak a véletlenre - a Navalnij melletti, délutánra tervezett tüntetés szervezőit már reggel letartóztatták.
Moszkva jó viszonyt akar fenntartani mindenkivel, beleértve azokat az országokat is, akikkel az utóbbi időben ez nem igen sikerült. Ezért nem is kíván válaszolni egyes országok barátságtalan lépéseire, mondta Vlagyimir Putyin elnök szerdán, az immár 17. alkalommal megtartott, a nemzet állapotáról szóló évértékelő beszédében az orosz törvényhozás előtt. Az orosz visszafogottságot és mértéktartást hangsúlyozó Putyin azonban gyorsan fenyegető hangnemre váltott és figyelmeztette a „kollektív Nyugatot”, hogy ha valaki Moszkva jó szándékát a gyengeség jeleként értelmezi, és az összes híd felégetésére szánja rá magát, akkor tudnia kell, hogy Oroszország válasza aszimmetrikus, gyors és kemény lesz. Igaz, azt is megígérte, hogy országa a nemzetközi jog keretei között fogja megvédeni érdekeit. Putyin a Dzsungel könyvéből vett hasonlatokkal nehezményezte, hogy szerinte egyes országokban szokássá vált, hogy sportot űzzenek abból, hogy minden ok nélkül beleakaszkodjanak Oroszországba. Azok, akik provokációkat szerveznek Oroszország ellen, úgy meg fogják ezt bánni, ahogyan már régóta nem bántak meg semmit, fenyegetőzött a Kreml ura. Hozzátette, reméli, egyetlen országnak sem jut eszébe Oroszország viszonylatában átlépni az úgynevezett vörös vonalat. „Azt, hogy ez hol fog húzódni, azt minden konkrét esetben mi magunk fogjuk meghatározni”, fogalmazott az orosz elnök, hozzávetőlegesen sem említve saját elképzelését e téren.
Nem sokkal az évértékelő után azonban Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő egyértelműsíteni kényszerült. A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Peszkov úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy hol húzódnak az elnök által emlegetett vörös vonalak. „Mindenekelőtt az orosz nemzeti és nemzetbiztonsági érdekekről van szó, valamint arról, hogy nem engedhetünk meg semmiféle külföldi beavatkozást az orosz választásokba vagy más politikai folyamatokba. Arról van szó, hogy nem fogadhatunk el semmiféle a hazánkat sértő megnyilatkozást, vagy gazdasági érdekeink sérelmét”, mondta Peszkov. Azt viszont nem fejtette ki, kinek címezte a vörös vonalas figyelmeztetését Vlagyimir Putyin. Az utóbbi hetek fejleményei alapján azonban nem nehéz kitalálni kinek üzent az elnök. Az orosz sajtóban megjelent találgatások szerint Putyin elsősorban vélhetően Csehországra célzott, ugyanis Prága épp a hétvégén robbantott ki hatalmas diplomáciai botrányt azzal, hogy a vrbeticei lőszerraktárnál történt 2014-es robbantás felelőseként az orosz katonai hírszerzést tette felelőssé, aminek nyomán a két ország kölcsönösen utasította ki a másik diplomatáit, Csehország pedig az Európai Unió többi országa részéről is hasonló lépéseket sürget. De az amerikai-orosz kölcsönös kiutasítás is gőzerővel zajlik. Múlt csütörtökön a washingtoni Biden kormányzat jelentett be szankciókat Oroszország ellen, és közölte, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul az orosz kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt beavatkozásra. Varsó Washingtonnal szolidarizálva, három orosz diplomatát tessékelt ki Lengyelországból. A válasz nem késett, pénteken az orosz külügy „tükörintézkedése” azonban a végsőkig elment. Tíz amerikai diplomata kiutasítása mellett Szegej Lavrov külügyminiszter azt „tanácsolta” az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra. Mindezzel párhuzamosan több uniós figyelmeztetés és bírálat is elhangzott az utóbbi időben, a bebörtönzött ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij éhségsztrájkja és egészségi állapota miatt is. Már a kölcsönös kiutasítások kapcsán az orosz duma külügyi bizottságának vezetője azt állította, hogy összehangolt nyugati akcióról van szó, amelynek célja nem más, mint elterelni a figyelmet arról az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által leleplezett puccskísérletről, amelyet Alekszander Lukasenko és a belorusz vezetés ellen terveztek. Állította, a letartóztatottak egyikének amerikai állampolgársága is van. Évértékelőjében Putyin is kitért az állítólagosan meghiúsított puccsra és illegális nyugati szankciókról beszélt. Állította, hogy a nemzetközi közösség egyes tagjai ezekkel a szerinte illegális szankciókkal próbálják akaratukat érvényesíteni, példaként a Belarusz és Lukasenko elnök, valamint a Majdan mozgalom által megbuktatott volt ukrán államfő, Viktor Janukovicscsal szemben foganatosított büntetőintézkedéseket említette. Janukovics félreállítását is nyugati összeesküvés eredményének nevezte.
Az orosz elnök beszédében azonban többségében a gazdasági, szociális kérdésekre összpontosított. Oroszország egyértelmű sikerének nevezte, hogy három hatékony saját vakcinát fejlesztettek ki és szeptemberre nyájimmunitást ígért. A szeptemberi parlamenti választásoktól vélhetően nem függetlenül, Putyin nagyszabású őszi újabb szociális támogatásokat és gazdasági intézkedéseket jelentett be. 

Megelőző csapás

Putyin évértékelőjének napjára hirdetett tüntetést több orosz városban is az ellenzék, tiltakozásképpen az ellen, hogy a március 31-e óta éhségsztrájkoló bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz nem engedik be saját orvosait. A hatóságok azonban semmit nem bíztak a véletlenre. A tüntetéseket a koronavírus járványra hivatkozva betiltották, a rendőrség országszerte házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál. Moszkvában őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát, az ellenzék másik kiemelkedő aktivistáját, valamint Kira Jarmist, Navalnij szóvivőjét. A bebörtönzött politikus orvosát pedig elvitték a börtön elől. A tiltás és hatósági erőszak ellenére Vlagyivosztokban viszonylag sokan vonultak utcára, Moszkvában annál kevesebben. A januári demonstrációk során is a rendőrség legdrasztikusabban a fővárosban lépett fel. Híradások szerint 302 tüntetőt vettek őrizetbe a  nap folyamán. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter bejegyzésben bírálta az orosz hatóságok eljárását és emlékeztetett, hogy Moszkvának is tiszteletben kell tartania a gyülekezési jogot.

Putyin elkezdett fenyegetőzni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.21. 14:46

Fotó: VITALIY ANKOV / AFP
Senki ne számítson jóra, aki kikezd Oroszországgal - üzente meg a lényegében leválthatatlan elnök.
Oroszország megtalálja a módját, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében az MTI szerint. A magyar állami hírügynökség szerint Putyin azt mondta, egyes országokban szokássá vált, hogy "sportot űzzenek Oroszország ok nélküli piszkálásából".
"Azok, akik provokációkat szerveznek Oroszország ellen, úgy meg fogják ezt bánni, ahogyan már régóta nem bántak meg semmit"

 - figyelmeztetett az orosz államfő.

Megfékezték a Tábla-hegyen tomboló tüzet

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.21. 13:00

Fotó: RODGER BOSCH / AFP
Mintegy 600 hektárnyi területet pusztítottak el a vasárnap fellobbant lángok a dél-afrikai Fokvárosban.
Sikerült megfékezniük keddre a tűzoltóknak a fokvárosi Tábla-hegyen tomboló erdőtűz nagy részét, a dél-afrikai város megkezdte az évek óta a legsúlyosabbnak számító tűzvész okozta károk felmérését. A tűz mintegy 90 százalékát sikerült megfékezni – közölte a Tábla-hegyi Nemzeti Park vezetősége, amelynek a becslése szerint mintegy 600 hektárnyi területet pusztítottak el a lángok. A tűzoltók a keddre virradó éjszakán át is küzdöttek a lángokkal. Tűzoltó helikopterekkel locsolták az erdőt, ahol még kedden is füst gomolygott a sziklás hegyoldal felett, a hadsereg helikopterei is részt vettek az oltásban. A szél lecsendesedett, de továbbra is vastag füstfelhő borította a várost. Halálos áldozatok nincsenek. Az elsődleges feladat a tűzfészkek teljes eloltása, ezután kezdődhet meg a vizsgálat az erdőtűz okairól – mondta Anton Bredell helyi önkormányzati vezető. A tűz vasárnap ütött ki Fokváros nevezetességén, a település látképe fölé magasodó Tábla-hegyen. A városrész feletti lejtőket hétfő reggel borították el a lángok. A tűz a közeli egyetem felé terjedt. Az egyetemen tartózkodókat kimenekítették. Az intézmény több épülete leégett, közöttük egy majd százéves könyvtár, ahol Afrikával kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó ritka könyveket és kéziratokat őriztek. Az egyetem közlése szerint néhány „felbecsülhetetlen értékű” munka elpusztult. Több közeli történelmi épület, így egy 225 éves szélmalom és a Cecil Rhodes Angliában született közgazdász, üzletember emlékműve közelében álló étterem és teaház leégett. Dél-Afrikát aszály sújtja, ami növeli a tüzek kitörésének valószínűségét. A Tábla-hegy Fokváros nevezetessége, és védett természetvédelmi terület.