Előfizetés

Hatott a brüsszeli ultimátum

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.21. 21:53

Fotó: Népszava
Az utolsó pillanatban nyújtotta be a kormány a parlamentnek a civiltörvény eltörléséről szóló javaslatot.
Az Európai Bizottság ugyanis április 18-ikáig adott határidőt a jogszabály hatályon kívül helyezésére, másként kénytelen lett volna ismét az Európai Unió Bíróságához fordulni, amely tavaly júniusban az uniós jogot sértőnek minősítette az átláthatósági törvényt, amit a magyar Országgyűlésnek érvénytelenítenie kellett volna. Az Európai Bizottság többször is felszólította erre Magyarországot, s mivel a figyelmeztetései visszhang nélkül maradtak, február 18-ikán ultimátumot adott az Orbán-kormánynak: vagy megszünteti a jogsértést, vagy ismét bírósági eljárás következik, ezúttal az ítélet be nem tartása miatt kiszabható bírság összegének a megállapítására. Budapest ezt a lépést már nem várta meg. Jellemző, hogy a magyar kabinet egy ideig Brüsszelt próbálja felelőssé tenni a késlekedésért, derül ki abból az írásos válaszból, amit Dunja Mijatovicnak, a páneurópai jogvédő szervezet, az Európa Tanács emberi jogi biztosának márciusi feljegyzésére küldött. Mijatovic memorandumára hosszú feljegyzésben válaszolt a kormány, amelyben hangsúlyozta: az igazságügyi miniszter már elküldte a törvény átdolgozott szövegét az Európai Bizottságnak, ám az nem reagál. A Népszava kérdésére válaszolva Christian Wigand bizottsági szóvivő viszont leszögezte: ezzel a javaslattal nincs dolga a Bizottságnak, a magyar kormány kötelessége végrehajtani a Bíróság döntését, azaz egyszerűen törölje a kifogásolt rendelkezéseket. 

A nyugalom megzavarására alkalmas ellenzéki előválasztás ellen tiltakoznak fideszes polgármesterek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 19:15

Fotó: Népszava
A kormánypárti városvezetők szerint nyugalomra, békére van szükség, nem pedig előválasztási kampányra.
Kecskemét ne legyen csatatér‼️ Városunknak a jelenlegi kritikus helyzetben nem előválasztási kampányra, hanem nyugalomra és felelősségteljes politizálásra van szüksége, ezért azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok ellenzéki képviselőtársaimhoz, hogy függesszék fel pártpolitikai alapú csatározásaikat az előttünk álló időszakra – írja Szemereyné Pataki Klaudia Facebook-oldalán. Kecskemét fideszes polgármestere kérését azzal indokolta, hogy több mint egy éve határozza meg mindennapjainkat a járvány elleni védekezés és csak 2022 tavaszán választunk új országgyűlést. A politikus úgy véli, hogy a következő hetek, hónapok kihívásai felelősségteljes politikusi hozzáállást igényelnek városi szinten is, pártállástól és értékrendtől függetlenül. 
Nem ő az egyetlen, aki jegelné az ellenzéki előválasztást. Székesfehérvár szintén kormánypárti polgármestere, Cser-Palkovics András is azt írta nemrég közösségi oldalán, hogy „Székesfehérvárnak békére van szüksége, nem előválasztási kampányra”. A városvezető kifogásolta, hogy „a járványhelyzet kritikus pillanatában az ellenzéki pártok elkezdték az előválasztási kampányukat”. Hozzátette, hogy normál körülmények között ezzel semmilyen probléma nem lenne, de a mostani se nem normál, se nem ideális helyzet. 
„Minden egyes napunkat a világjárvány uralja, a jövő rövid távon bizonytalan, a jelen pedig végtelenül monoton. Erre az egyetlen gyógyírt a normális életünk, a békénk visszanyerése jelenti. Ezt az egy éve áhított békét fogja ellehetetleníteni egy pártpolitikai csata, melynek színvonalára és kiélezettségére már most következtethetünk”

– írta a politikus.

A kormánypárti polgármester ezért arra kérte baloldali képviselőtársait, hogy függesszék fel a következő időszakra az előválasztási kampányukat Székesfehérváron.
Az ellenzéki előválasztásnak egyébként már a pontos menetrendje is megvan. Eszerint szeptember végén dőlhet el, hogy kik indulhatnak az egyéni választókerületekben az ellenzék jelöltjeként. Ekkor lehet majd szavazni a miniszterelnök-jelöltre is, és ha valaki nem kapja meg a voksok több mint felét, akkor október elején lesz a második forduló, ahol már csak a miniszterelnök-elöltről lehet szavazni. Múlt héten a hat ellenzéki párt vezetői előválasztási etikai kódexet is elfogadtak, amelyben vállalták, hogy annak alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. A közleményt aláírta a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, valamint a Párbeszéd is. (A 444 nyomán.) 

A Telex gazdasági igazgatója lett az Index volt vezérigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 16:11

Fotó: Shutterstock
Pusztay András még a szerkesztőség tömeges felmondását megelőzően mondott le az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról.
Pusztay András lett a Telex gazdasági és értékesítési igazgatója – tájékoztatta a Media1.hu-t Kárpáti Márton, a Telex kiadójának ügyvezető igazgatója. Pusztay András 2020-ig volt az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, majd a tavaly nyári események kezdetén, egy hónappal a főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgását és a szerkesztőség tömeges felmondását megelőzően mondott le
– Ez a szerkesztőség a természetes közegem. Nagyon vártam, hogy csatlakozhassak én is a Telex fantasztikus csapatához

– mondta Pusztay András a kinevezéséről.

Kárpáti Márton közölte, hogy leginkább a függetlenségükhöz elengedhetetlen gazdasági stabilitás hosszútávú biztosításában, valamint a társaság cégszerű működésének kialakításában számít Pusztay András tapasztalatára. Pusztay András közgazdász eleinte a Magyar Rádió, majd az Inforádió és a TV2 riportere, később a Magyar Televízió felelős szerkesztője és műsorigazgatója volt. 2011-től 2017-ig, majd 2019-től 2020 nyaráig vezette az Indexet. A kettő között a Sziget Zrt.-nél volt marketingigazgató.