Előfizetés

Az EMA kedden tájékoztat a Janssen vakcina lehetséges mellékhatásával kapcsolatban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:05

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
A gyógyszerügynökség az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggést vizsgálja.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken bejelentette, hogy jövő kedden ad tájékoztatást a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggéssel kapcsolatban. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség múlt pénteken kezdte meg a Janssen által a kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett, alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig hat erre utaló esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok. A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban. Csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a Johnson and Johnson cég oltóanyagával kapcsolatos döntéshozatalt arra hivatkozva, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendők terén. 

Kétségbeejtő állapotok Indiában: egyes kórházakban már kettesével osztják be az intenzív ágyakra a fertőzötteket

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:50
Újdelhi, India
Fotó: MAYANK MAKHIJA / AFP / NurPhoto
A pandémia olyan gyorsan szedi áldozatait, hogy a metropolisz legnagyobb temetőjében a sírásók alig bírnak lépést tartani és lassan már nem is marad hely a koronavírusban elhunytaknak elkülönített parcellákban.
Kétségbeejtő állapotokat idézett elő mostanra Indiában a koronavírus-járvány második hulláma, amely valóságos cunamiként csapott le a világ második legnépesebb államára. Országszerte túlterhelt az ellátórendszer és rohamosan fogynak az orvosi oxigén készletek, mert annyi súlyos beteg szorul kezelésre. A Reuters beszámolói szerint különösen rossz a helyzet Újdelhiben, ahol egyes kórházakban már kettesével osztják be az intenzív ágyakra a fertőzötteket. A pandémia olyan gyorsan szedi áldozatait, hogy a metropolisz legnagyobb temetőjében a sírásók alig bírnak lépést tartani és lassan már nem is marad hely a koronavírusban elhunytaknak elkülönített parcellákban. A második hullám hevességét jól tükrözi, hogy míg két hónappal ezelőtt egy nap alatt mindössze 9121 új fertőzöttet vettek nyilvántartásban, addig csütörtökön már 217 ezer új megbetegedést észleltek. Az elmúlt kilenc napból nyolcban rekordot döntött az esetszám.
A járványhelyzet súlyosbodását részben egy a brit variánshoz hasonló, indiai kettős vírusmutáció elterjedése okozta, amely feltételezések szerint jóval fertőzőképesebb az eredeti Covid-19-nél. Jelentős szerepet játszott azonban az is, hogy a lakosság fegyelmezetlenné vált. A héten egy hindu fesztiválon százezrek mártóztak meg a maszkviselés és távolságtartás szabályainak betartása nélkül. Az emberek felelőtlen magatartására a politikai elit hozzáállása is hatással volt. Egyrészt a szövetségi kormány azt hangoztatta, hogy az új variáns megjelenése nem ok a pánikra. Másrészt Narendra Modi miniszterelnök és Rahul Gandhi ellenzéki vezér nem jártak elő jó példával, hiszen a tömeges megbetegedések ellenére még ezen a héten is zsúfolt nagygyűléseken kampányoltak a közelgő tartományi választásokra Egyes nagyvárosok vezetői már korlátozások rendeltek el, ám a Modi-kormány egyelőre nem hajlandó országos zárlatot kihirdetni, kizárólag az oltóprogram felpörgetésétől várja a megváltást. Újdelhi idáig kizárólag a brit-svéd AstraZeneca/Oxford szérum helyi gyártású változatára, a Covishieldre, illetve a hazai fejlesztésű Covaxinra alapozta az immunizációt, és kezdetben bőven jutott belőlük külföldi kivitelre is. A kormány március végén felfüggesztette exportjukat, ami érzékenyen érintette az afrikai országok jelentős részét, ahol a COVAX nemzetközi elosztó programon keresztül érkező Covishielddel oltottak. Az indiai külpolitika számára súlyos csapás, hogy le kellett állniuk vakcinadiplomáciájukkal, amellyel a rivális Kína hasonló térségbeli törekvéseit kívánták ellensúlyozni. A saját oltóanyag gyártására oly büszke Modi-kormány mostanra, szégyenszemre külföldi szerek behozatalát tervezi. A napokban megkönnyítették a Nyugaton és Japánban már jóváhagyott vakcinák engedélyezési folyamatát, illetve zöld utat adtak az orosz Szputynik V-nek is, amelyből India 750 millió dózist rendelt.

WHO: újabb csúcs felé közelít a járvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:12

Fotó: AMARJEET KUMAR SINGH / AFP
Ennek oka elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat.
A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve - figyelmeztetett pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
"A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során"

- jelentette ki Tedrosz egy sajtótájékoztató

A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat. A WHO ismételt hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon. A szervezet emlékeztet arra: nem bizonyított, hogy a koronavírus ellen beoltott személy, bár védve van a Covid-19 súlyos tüneteivel szemben, nem hordozhatja vagy terjesztheti a vírust. 
"Azt tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek meg minket száz százalékosan a fertőzéstől, bár nagyon hatékonyak a súlyos és a kórházi kezelést igénylő fertőzések ellen"

- mondta Szomja Szváminathan, a WHO vezető szakértője.

SZűrőállomás Port Moresby-ben
Fotó: GORETHY KENNETH / AFP
Tedrosz felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes országokban, ahol korábban sikerült alacsony szinten tartani a fertőzés mértékét, jelenleg jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma, mint például Pápua Új-Guineán. Jóllehet a 8,7 millió lakosú, földrajzilag elszigetelt Pápua Új-Guineán 2021 elejéig mindössze mintegy 900 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám azóta a tízszeresére nőtt. A virtuális sajtótájékoztatón szintén részt vevő Jelta Wong pápua új-guineai egészségügyi miniszter szerint a mintegy 9300 fertőzött felét csak az elmúlt hónapban jegyezték fel. A WHO beszámolt továbbá arról, hogy a "látókörébe került" a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa, amelyről azonban egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. Ezt a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma pedig azóta nő - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője. Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben "csökkenthetik a neutralizációt, ami hatással lehet például a védőoltásra". Van Kerkhove elmondta: szorosan együttműködnek Indiával, egyúttal hangsúlyozta: "a vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni". Indiában pénteken több mint 217 ezer újabb koronavírus-fertőzöttel ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi száma. A dél-ázsiai országban regisztrálták a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet, szám szerint 14,3 milliót, és a fertőzéshez köthető negyedik legtöbb halálesetet, 174 308-at.