Előfizetés

GRECO-jelentés: “globálisan elégtelen” minősítést kapott Magyarország

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:17

Fotó: Shutterstock
Az Európa Tanács korrupcióellenes szakmai testülete (GRECO) az elmúlt években összesen 18 ajánlást tett Magyarországnak a korrupció megelőzésére a parlamenti képviselők, a bírák és ügyészek körében.
A szervezet legfrissebb jelentése szerint a hatóságok ezek közül ötöt hajtottak végre száz százalékosan, kilencet egyáltalán nem és hármat csak részlegesen. A testület értékelési skáláján ez a teljesítmény a “globálisan elégtelen” minősítést kapta. Rajtunk kívül a vizsgált 46 országból hét teljesítményét ítélték ilyennek 2020 végén. A beszámoló szerint a GRECO továbbra is várja, hogy az Országgyűlés vezessen be a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat, fogadjon el etikai és magatartási kódexet a képviselők számára, küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget és biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát. Továbbra is aggályosnak tartja a szervezet, hogy Magyarország – az ajánlás ellenére – nem vizsgálta felül az Országos Bírósági Hivatal elnökének azon jogosultságát, mely alapján beavatkozhat a bírói pozíciókra pályázó jelöltek kinevezési és előléptetési eljárásaiba. Nem történt előrehaladás a legfőbb ügyész megbízatásának meghosszabbításával kapcsolatos eljárással összefüggésben sem, állapítja meg a GRECO. A nemzetközi szervezet legkésőbb 2021. szeptember 30-ikáig várja az ajánlások teljesítéséről szóló részletes magyarországi beszámolót. 

Nyerhet az ellenzék a II. kerületben

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Kétszámjegyű különbséget mért a Republikon Intézet az egyesült ellenzék és a kormánypártok támogatottsága között Budapest II. kerületében.
A 800 fős, a Telexen ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy most vasárnapi választáson a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös listája 44 százalékot kapna, szemben a Fidesz-KDNP 29 százalékos eredményével. (A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra is szavaznának 7 százaléknyian.)
A Fidesz jelöltje helyben Gór Csaba lesz, az ellenzéki előválasztáson eddig Kálmán Olga (DK), Tordai Bence (Párbeszéd), Berg Dániel (Momentum) jelezte az indulását. A Republikon felmérése szerint Kálmán Olga a legnépszerűbb jelölt hármójuk között, de valamennyien legyőznék fideszes ellenfelüket. - Az a tény, hogy ezt a választókerületet korábban a Fidesz hozta, most viszont az ellenzéknek többféle felállásban is nagyon jók lehetnek az esélyei, jelzi, hogy hasonló választókörzetekben is komoly ambíciói lehetnek az ellenzéki pártszövetségnek – mondta a felméréssel kapcsolatban Virág Andrea. A Republikon Intézet kutatója szerint az ellenzéki szavazók fegyelmezettségét mutatja, hogy akár a Momentum, akár a DK, akár a Párbeszéd jelöltje lenne – elvben – a Fidesz kihívója a kerületben, győzelmi esélyekkel szállna versenybe.

Ismét tarthatnak nyilvános miséket a katolikus templomokban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 16:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Továbbra is kötelező a maszkviselés, a kézbe áldoztatás, a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás.
Szombattól ismét valamennyi katolikus egyházmegyében tarthatnak nyilvános szentmiséket. Korábban öt megyés püspök döntött úgy, hogy szüneteltetik a nyilvános szentmiséket. Ezek közül az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, az Egri Főegyházmegyében és a Váci Egyházmegyében szombattól tartanak ismét a nép részvételével szentmiséket - derül ki az egyházmegyék honlapján, illetve a Magyar Kurír katolikus portálon közzétett megyés püspöki rendelkezésekből. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében április 10-től, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében április 12-étől nyilvánosak a szentmisék. A megyés püspökök ugyanakkor továbbra is felmentést adnak a híveknek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Valamennyi püspök kéri a papságot és a híveket, hogy továbbra is tartsák be a biztonsági előírásokat: kötelező a maszkviselés, a kézbe áldoztatás, a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás.