Előfizetés

Megérkezett a Fővárosi Törvényszékre a Klubrádió keresete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 10:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Így most már van esély annak érdemi elbírálására.
2021. április 9-én érkeztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma a Klubrádió Zrt. keresetét, melyben pert kezdeményezett a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen amiatt, hogy érvénytelennek minősítették a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázatra adott ajánlatát

- közölte a Fővárosi Törvényszék. A lapunkhoz is eljuttatott - meglehetősen szűkszavú - tájékoztatásból az derül ki, hogy a tárgyalás pontos időpontját egyelőre nem tűzték ki.  Korábban már a Népszava is beszámolt a Klubrádió elhallgattatásáról, melyre azért került sor, mert a rádió pályázata állítólag nem felelt meg a budapesti 92.9-es frekvenciára kiírt pályázati előírásoknak. Emellett beszámoltunk arról is, hogyan hazudott a Médiatanács a kereset megküldésének időpontjáról.

241-en haltak meg, 5216 új Covid-fertőzöttet regisztráltak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 09:05

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Hárommillió felett jár azoknak a száma, akik megkapták az első oltásukat.
5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett

- írja péntek reggeli közlésében a kormányzati koronavírus oldal. A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. Összesen 9 459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 117-en vannak lélegeztetőgépen.
A beoltottak száma 3 145 592 fő, közülük 1 349 314 fő már a második oltását is megkapta. Az oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek közel fele (49,6 százalék) is már megkapta az oltást. Hangsúlyozzák, 
most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon.

Orbán: június elején kint leszünk a vízből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 07:42

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában kijelentette, minden igazolása ellenére alaposan megvizsgálják a Janssen vakcináját, mert riasztó hírek érkeznek róla.
Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy csak az alsó tagozatos tanulók mennek vissza az iskolába

- mondta el Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban. Hozzátette, a nyitásról szóló döntésnél fontos szerepet játszottak a bölcsődei tapasztalatok, ugyanis az utóbbi napokban egyre többen vitték be gyermeküket az intézményekbe. Jelezte, az iskolák újraindítása nehéz, mert a közvélemény mindig megosztott a kérdésben. Amiatt húzták meg az alsó tagozatnál a határt, mivel ott még nem bontják az osztályokat és a szülők tudnak felmentést kérni az igazgatótól, hogy ne kelljen a gyereküknek bemennie. Hozzátette, a tanárok közül kevesebben regisztráltak oltásra, mint amire ő maga számított, de akik erre igényt tartottak, beoltották.   A miniszterelnök ismertette a friss járványügyi adatokat is. Eszerint ma reggelre 241 halálos áldozatot követelt a vírus, 9459 új fertőzöttet regisztráltak. Úgy számolt, pillanatokon belül átlépjük azt a küszöböt, amikor már többen lesznek azok, akik védettek. Ígérete szerint a következő hat hét lesz a döntő, mivel akkor meg fogják duplázni a beoltottak számát.   
A kormányfő jelezte, lehet választani az oltások közül, ezzel a kijelentéssel egy hosszas vita végére tett pontot.

Orbán Viktor arról is beszélt, a Janssen vakcináját megvizsgálják, nem fogadják el automatikusan a vakcina igazolását, mert riasztó hírek érkeznek róla. Fontos lépésnek nevezte, hogy a 60 év feletti regisztráltakat sikerül beoltani, s bár itt kis lemaradásban vannak, de ennek csak technikai okai vannak. Megjegyezte, terjed egy tévhit az emberek között, miszerint ha kialakul a tömeges immunitás, akkor nem kell felvenni az oltást. Ezt hibás megközelítésnek nevezte.   "Aki azt hiszi, hogy megúszhatja oltás nélkül a vírust, az téved, a vakcina életet ment" - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: ha valami bizonytalansága van valakinek az oltással kapcsolatban, az forduljon a háziorvosához, mert ők „mindent tudnak” és segítenek. Orbán Viktor az interjúban szokás szerint kitért az ellenzék ekézésére, szerinte a baloldal nem tudja legyűrni a hataloméhségét. Állítása szerint olyan baloldalt még egyetlen országban sem látott, amely hol nyíltan, hol burkoltan az emberek életét kockáztatta egy világjárványban. Hangsúlyozta, a kormány életeket ment és most ez a fontos, nem pedig a politika.    
„Eszement dolgokat tapasztalok, le vagyok sújtva azon, amit a baloldaltól látok”

- fűzte hozzá, majd elmondta, próbálja visszafogni azokat a képviselőket, akik szeretnék az oltásellenességet büntetőjogi szintre emelni. Egy ilyen javaslatot ő maga sem támogatna.  Közölte, azért szaporodtak el az oltásellenes hangok, mert a következő hat hét kulcsidőszak lesz, a világ élmezőnyébe tartozhatunk a vírusból való kilábalás terén. "Júniusra kint lehetünk a vízből" - összegzett.