Előfizetés

Csempészeket fogott az adóhatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 10:12
Képünk illusztráció
Fotó: NAV
A NAV munkatársai az adózatlan jövedéki termékeket lefoglalták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak.
Az elmúlt napokban több mint hárommillió forint értékben foglaltak le 1600 doboz cigarettát és csaknem 150 liter alkoholt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Veszprém, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében  - derült ki a NAV közleményéből. Az egyik esetben az M1-es autópályán egy teherautó rakterében 30 literes hordókban 72 liter ismeretlen eredetű alkoholt találtak a NAV munkatársai, melynek származását a jármű sofőrje nem tudta igazolni. Egy másik alkalommal Hegyeshalomnál a pénzügyőrök Djangoval, a kábítószer- és cigarettakereső kutyával egy román autóbuszt ellenőriztek. A rakteréből mintegy ezerhétszáz doboz adózatlan cigaretta került elő. Végül az M7-es autópályán egy autó rakterével is akadtak gondok, ahol összesen húsz üveg, ismeretlen eredetű alkoholterméket találtak a pénzügyőrök - áll a tájékoztatásban. A NAV munkatársai az adózatlan jövedéki termékeket lefoglalták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak.

Idén sem szabadulhat a fegyházból a „skálás gyilkos”

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.04.15. 21:09

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan
A három ember megöléséért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Bene László nem tudna visszailleszkedni a társadalomba – a döntés nem jogerős.
Tovább tölti életfogytig tartó – több emberen elkövetett emberölés bűntette és más, súlyos bűncselekmények miatt kiszabott – fegyházbüntetését a „skálás gyilkos” néven elhíresült Bene László – derült ki a Szegedi Törvényszék csütörtöki közleményéből.  Az elítéltet több más bűncselekmény mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása – ahol egy 23 éves egyetemista lelte halálát –, továbbá bűntársával két vadász életének kioltása miatt ítélte jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban. Az ítélet szerint legkorábban 2014-ben lehetett volna feltételes szabadságra bocsátani az elítéltet, azonban erre – egyezően a korábbi jogerős döntésekkel – most sem került sor. Az elsőfokon eljárt büntetés-végrehajtási bíró csütörtökön távmeghallgatással tartott ülésen hozta meg döntését. A határozatot az elítélt által előadottakra, a fogvatartása alatti magatartását részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre, valamint az igazságügyi pszichológus bevonásával készült komplex szakértői véleményre alapozott.  Mint írták, az elítélt lényegében problémamentesen tölti a szabadságvesztést, tanulmányokat is folytatott, ugyanakkor a szakvéleményből arra lehet következtetni, hogy személyiségszerkezetéből adódóan a bűnismétlés veszélye továbbra is fokozottan fennáll, csupán mérsékelt megbánás jellemzi.  A körülményeket mérlegelve a büntetés-végrehajtási bíró úgy ítélte meg, hogy Bene László esetén nem állapítható meg, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba és törvénytisztelő életmódot folytatna. A feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2022-be ismét megvizsgálják. A bíróság végzése ellen az elítélt és védője is fellebbezett, így a végzés nem jogerős. Bene László Donászi Aladárral együtt követte el a bűncselekményt (társa 2001-ben a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetben öngyilkos lett). Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

Halálos vonatgázolás Vecsésnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 20:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset körülményeit még vizsgálják.
Életét vesztette csütörtökön az az ember, akit a Vecsésről este fél hét után  a Nyugati pályaudvarra indult vonat elütött Ferihegy előtt – közölte a Mávinform. A baleset körülményeinek kiderítéséhez szükséges helyszínelés ideje alatt Pestszentlőrinc és Vecsés között a vonatok csak egy vágányon közlekednek, Szemeretelepen és Ferihegyen a Cegléd irányú peronoknál állnak meg. A ceglédi vonalon várhatóan késő estig 15-30 perccel megnő a menetidő. A balesetet követően a Nyugati pályaudvar és Vecsés közötti vonalon csak Pestszentlőrinctől, illetve addig közlekednek a szerelvények.