Előfizetés

Dúl a vakcinacsata

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.04.11. 20:48

Fotó: ZHANG YUWEI / Xinhua / AFP
Miközben az ellenzék keleti vakcinákkal szembeni fenntartásait "oltásellenességnek" állatja be a Fidesz, elzárkózik a jobbító szándékú ötletektől.
Folytatódott a kormány és ellenzék közötti perpatvar, miután szombaton közös nyilatkozatban kérték az ellenzéki pártok a kormánytól, hogy a jövőben legyen elegendő a háziorvosoktól kérni a védőoltást. Indoklásuk szerint a kötelező regisztráció nélkül gyorsabban és szélesebb körben lehetne beoltani mindenkit. A kabinet azonban mereven elzárkózik a javaslattól, Dömötör Csaba államtitkár a Facebook-oldalán arról írt, hogy „ellenzéki nyilak zúdulnak az oltási programra”. A vita parttalanságát mutatja, hogy bár az ellenzék a háziorvosokhoz irányítaná az oltásra jelentkezőket, Dömötör szerint a regisztráció eltörlése azt eredményezné, hogy a háziorvosok nem tudnák, kik kérik az oltást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig közleményben nevezte kétszínűnek, hogy a regisztráció eltörlését olyan politikusok is kérik, akik korábban már regisztráltak és kaptak oltást. A vita akkor éleződött ki – miután különösen a DK a politikai nyomásra született hatósági engedélyezés miatt bírálta a kínai és az orosz szert –, hogy a Fidesz kampányt indított az „oltásellenes baloldal” ellen. Pénteken Orbán Viktor rádiónyilatkozatában, azt mondta, az „oltásellenességüket” bizonyítja, hogy idén „beadtak egy olyan határozati javaslatot, (...) törvényjavaslatot, amiben az volt benne, hogy a magyar parlament tiltsa be a kínai és az orosz vakcinát”. Ám a parlamenti beadványokat átnézve, nem találtunk ilyen előterjesztést. A DK, a Párbeszéd és az MSZP frakciója kérdésünkre jelezte: bár az ellenzék kezdeményezte január végén egy vizsgálóbizottság felállítását a vakcinák beszerzéséről, a „betiltás” fel sem merült. A beadvány szövegében utalás van arra, hogy az ellenzék az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat támogatna, de az is szerepel, hogy támogatják az oltásokat. Ezen felül a DK-s Arató Gergelynek (DK) volt törvényjavaslata, ami a szabad vakcinaválasztást szorgalmazta volna, azonban az sem szólt a keleti szerek betiltásáról. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Népszavának nyilatkozva emlékeztetett, hogy bár Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentését - miszerint ők is venni akarnak az orosz szerből - a vakcinabeszerzések igazolásaként mutatja be a Fidesz, a legfontosabbat nem említik. Csak akkor vásárolnak a bajorok, ha a Sputnyik V-t engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Aggasztó fejlemények

Az EMA vizsgálja a Szputnyik V vakcinát az úgynevezett “rolling review” keretében. Ez egy olyan eljárás, amelynek során a szakértők értékelik az oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatokból származó adatokat. Amikor az EMA úgy dönt, már elég információ áll a rendelkezésére, a gyártó benyújthatja az európai engedélyezésre szóló kérelmet. Thierry Breton, az oltóanyagok előállításáért felelős európai bizottsági munkacsoport vezetője szerint a Szputnyik európai engedélyezését követően még hónapoknak kell eltelniük, hogy beinduljon a gyártása. Az EMA vezetője március végén közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a kínai Sinopharm előállítójával is. Ugyanakkor mindkét vakcináról több kellemetlen hír is érkezett a napokban. Az Euobserver kiszivárogtatott dokumentumok alapján arról számolt be, hogy a Szputnyik használatát követően négyen meghaltak, hat embernél pedig súlyos komplikációk léptek fel Oroszországban és elhallgatott esetekről számolt be a New York Times is. A kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ vezetője az AP hírügynökség szerint pedig arról beszélt, hogy a Sinopharm és a Sinovac az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítva nem ad olyan magas fokú védettséget, igaz, ezt lehet ellensúlyozni szerinte az adagolással. H. K.

Orbán Viktor idén is megkapta versét a háza előtti járdára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 20:01
A Cinege utcai lakás
Fotó: Népszava
Az idei a koronavírus-járványra illetve a személyes veszteségekre reflektál.
Idén Szilágyi Domokos Takarjátok be nagyapát című versét írták fel a Cinege utca járdájára azok a civilek, akik néhány éve Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt hagynak verseket a költészet napján – írja a 444. Az idei vers a koronavírus-járványra, illetve a személyes veszteségekre reflektál. A civilek akciójukat azzal magyarázták, hogy ki szeretnék engedni az irodalmat a tisztelet és az unalom köréből, hogy a versek átsegítsenek a tehetetlenségérzésen.
A társaság először 2017-ben Arany János A walesi bárdok című versét írta fel a kormányfő háza előtt a járdára. Egy évvel később a parlamenti választások után József Attila Levegőt című alkotását, 2019-ben pedig Weöres Sándor Merülő Saturnus című versét írták ki.

Stagnál a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.11. 16:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető szerint a vírusmutánsok közül a brit a leggyakoribb.
Eddig 2,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját Magyarországon, 1,2 millió embernek pedig már mindkét dózist beadták – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának vasárnap.  – Ez azt jelenti, hogy a lakosság 28 százaléka már legalább egy oltást megkapott, míg az európai uniós átlag csupán 13 százalék – jelentette ki Galgóczi Ágnes. Magyarországon is többféle mutációját mutatták már ki a vírusnak. – A leggyakoribb a brit mutáns, amely nagyon gyorsan terjed, és súlyosabb megbetegedést okoz, sok fiatal is kórházba kerül miatta – mondta az osztályvezető. Megjegyezte, hogy bár a kórházban kezeltek száma örvendetesen csökkent, még mindig 10 ezer feletti. Az elmúlt 24 órában 6296 új fertőzöttet regisztráltak, és 206-an haltak bele a fertőzésbe. Közölte, hogy továbbra is a járvány harmadik hullámában van az ország. – A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szinte minden vizsgálati ponton stagnál a szennyvízben. Ez a mutató hét-tíz nappal vetíti előre a járványgörbe alakulását – jegyezte meg. Az osztályvezető arról is beszélt, hogy a háziorvosok teljes listát kapnak azokról, akik a praxisukból regisztráltak a vakcináért, és az idősek mellett már a krónikus betegséggel küzdő fiatalabbakat is beküldhetik az oltópontokra.