Előfizetés

Szabad szemmel: Orbán a hazai publikumnak játszik

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.11. 08:40

A miniszterelnök próbál új frakciót tető alá hozni Strasbourgban, de már készíti fel a nagyközönséget arra, ha netán kudarcot vall.
Profil Hogy a Fidesz sajtóosztálya megsértődik egy külföldi újságíró kérdésein, ezért az ügyet a köztévének passzolja át, az meg kirohan az osztrák érdeklődő ellen, nos, ez még a kemény feltételekkel küszködő független magyar média munkatársai számára is újdonság volt, de az egész ügy mögött alighanem az húzódik meg, hogy Orbán Viktor a hazai publikumnak játszik – írja a botrányban érintett osztrák hetilap kommentárja. A magyarázatot keresve abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető alá hozni Strasbourgban, de már készíti fel a nagyközönséget arra, ha netán kudarcot vall. Ezért külső ellenséget keres, és meg is találja: a balliberálisokban. Akiknek sorába beletartozik a kritikus sajtó, benne az okvetetlenkedő osztrák újságíróval, továbbá Soros György és immár az európai kereszténydemokraták. A kormánypárt kommunikációs részlege is ennek megfelelően járt el, azaz igyekezett akár a külföldi érdeklődőre rátolni a felelősséget, ha sikertelennek bizonyul az Orbán-Morawiecki-Salvini-trió által beindított próbálkozás. Kvázi hogy a zavaró kérdésekkel a balliberálisok szintén a törekvés ellen dolgoznak. Ám amit az MTVA művelt a háromperces híradós anyagban, az pontosan bemutatja, hogy milyen is ez a hatalom, a médiaszabadság és maga az állami kézben lévő csatorna. A független magyar sajtóval azonban szolidaritást kell vállalni, még akkor is, ha az osztrák civil társadalom, de még Schallenberg külügyminiszter kiállása igazából a másik oldal kezére játszik. De a független médiát csakis a magyar lakosság követelheti ki: rá kell jönnie, hogy mennyire káros a hatalom információs monopóliuma, amely sérti a független tájékoztatás jogát. Végső soron minden attól függ azonban, hogy miként reagál a jövő tavasszal az urnáknál a szavazópolgár a szabad sajtó, illetve igazságszolgáltatás folyamatos leépítésére. A kommentár hangsúlyozza, hogy folyóirat a jövőben is meg fogja keresni a Fideszt, ha tájékoztatásra van szüksége valamilyen anyag elkészítéséhez, de abból is le tudja vonni a megfelelő következtetéseket, ha a párt elzárkózik a válaszadástól. Jelenleg pedig a szerkesztőségben időnként felolvassák egymásnak az ominózus három kérdést, mert miért ne? Egy ilyen botrány esetenként mókás vonásokat mutat.
Der Standard A brit és az izraeli példa alapján arra kell számítani, hogy lassan visszaszorul a Covid-19, ám arra kell felkészülni, hogy aligha tűnik el egyhamar a színről. A Nature c. szaklap körkérdése alapján 23 ország 119 szakértőjének túlnyomó többsége abból indul ki, hogy hiába a tömeges oltás, a nyájimmunitás inkább csak illúzió. Mivel ahol sokan nem kapják meg az oltást, ott megy tovább a fertőzés, csak helyi jelleggel. Úgy hogy még sokáig velünk marad és körbejár a világban, épp úgy, mint más koronavírusok, vagy az influenza, csak inkább évszakokként jelentkezik. Ám szerencsére valószínűleg már nem okoz a jelenlegihez hasonló súlyos következményeket. Mondani sem kell, vagy egy csomó ismeretlen tényező. Pl. nem tudni, meddig tart az oltóanyag szavatolta védettség. Ez attól is függ, mennyire hatásosak az új mutánsok ellen. A brit változat jó példa erre, mert nagymértékben képes megkerülni a szervezet immunrendszerét. A brit kutatások vezetője azt mondja, még 2030-ban is dolgozni fognak új ellenszerek kifejlesztésén. Szóval ajánlatos az óvatosság, még akkor is, ha Izrael illusztrálja, hogy tömeges védettség nélkül is lehetséges ismét a viszonylag normális élet. Modellszámítások azt tanúsítják, hogy a nyártól másutt is meg lehet szabadulni a zárlattól, de nem lehet lemondani a tesztelésről, illetve bizonyos körülmények között a maszkviselésről. Magyarországról szólva az összeállítás arra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet, hogy már a lakosság 29 százaléka van túl legalább az első oltáson, ám az áldozatok számát tekintve az ország mégis a világelsők között foglal helyet. Ennek ellenére a kormány hozzálátott a nyitáshoz.
Süddeutsche Zeitung Jó egy éve Merkel üzente a németeknek, hogy vegyék komolyan a járványt, mert a helyzet súlyos, ám most meg mintha a berlini politika nem fogná fel a szakma üzenetét. Pedig a kórházak sorra küldik a jelzéseket, hogy nagy a baj, betervezett műtéteket kell elhalasztani, mert különben nem tudják ellátni a covidos betegeket. Egyes városokban a klinikák már túllépték saját terhelhetőségük határait. A müncheni IFO gazdaságkutató vezetője szigorú intézkedéseket követel. Ám a korlátozások ügyében illetékes miniszterelnöki konferencia vajmi keveset tesz, csak halogatja a döntéseket, kerül, amibe kerül. Mintha a késlekedés nem járna minden nap újabb és újabb halottakkal, emberi, szociális, lelki és gazdasági veszteségekkel. A testület azonban továbbra sem hajlandó szembenézni a valósággal, az csak súlyosbítja a szenvedéseket és az egyenlőtlenségeket, ám ennek meglesz az ára, miközben egyre több a beteg és a halott. A tartományok vezetői úgy csinálnak, mintha semmi közük nem lenne a vírus akadálytalan terjedéséhez. De ami a zárt ajtók mögött történik, az is teljesen átláthatatlan. Nem lehet tudni, miről megy a vita, a határozatokat nem magyarázzák meg. Mintha nem élet és halál lenne a tét. Pedig nagyon jó volna, ha a vezető politikusok végre felfognák: a helyzet súlyos.
Washington Post A vezércikk arra figyelmeztet, hogy az USA és a Nyugat nem nézheti tétlenül, amint Putyin, lassan, de nagyon is tudatosan megöli a bebörtönzött Navalnijt. Hogy ez a szándéka, az nem kétséges, hiszen az orosz titkosszolgálat egyszer már megpróbálta eltenni láb alól, azon kívül az ellenzéki vezető ma minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelent a hatalom számára. Amikor az év elején letartóztatták, miután a hazatért a németországi kezelés után, akkora tüntetések voltak, hogy akkorát az elnök két évtizede alatt Oroszország még nem látott. A szörnyű munkatáborba zárt politikus most éhségsztrájkot folytat, de a kilátásait illetően intő példaként kell szolgálnia, hogy 13 éve hasonló bánásmód folytán a rács mögött halt meg az ügyvéd Magnitszkij, miután magas szintű kormányzati csalásokat leplezett le. Ezért most a nyugati hatalmaknak a sarkukra kell állniuk. A néhai jogász egykori munkaadója, egy amerikai üzletember azt mondja, hogy azt a 35 oligarchát kell célba venni, akik kezelik Putyin hatalmas vagyonát. Be kell fagyasztaniuk a folyószámláikat, a családtagjaikkal együtt beutazási tilalmat kell elrendelni ellenük, amíg csak Navalnij vissza nem nyeri a szabadságát. Ha sikertelen marad a próbálkozás, akkor ez lesz az ízelítő, hogy mire készüljön fel a Kreml, ha alattomos módon továbbra is végre akarja hajtani a gyilkosságot.
FAZ A konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van Amerika és Oroszország között, és ugyan van kockázata annak, hogy az USA hadihajókat vezényel a Fekete-tengerre, de nem lehet mit tenni, mert Putyin csakis az erő nyelvén ért. Biden eleve azt ígérte, hogy Washington ismét nagyobb szerepet vállal a világpolitikában, ami előre jelezte, hogy főként Moszkvával lesznek viszályok. Az orosz államfő ugyanis igen nagy hasznot húzott abból, hogy Trump visszavonult a nemzetközi színpadról, a Kreml mozgástere jócskán megnőtt. Utódja viszont már Obama alatt érzékelhette, hogy folyamatosan romlik a viszony az oroszok és a Nyugat között. Azon kívül pártja húzta a rövidebbet, amikor Oroszország megpróbálta befolyásolni a tengerentúli választásokat. Napjainkban jóformán nincs a világnak olyan szeglete, ahol Putyin ne a fejlett államok stratégiai versenytársaként lépne fel. Ismét vannak világnézeti különbségek is a két oldal között, csak ezúttal a demokrácia a tekintélyuralommal áll szembe. Újból folyik a fegyverkezési verseny, ideértve az olyan, kisebb erődemonstrációkat, mint hogy az oroszok után az amerikaiak is hadihajókat küldenek a Fekete-tengerre. Természetesen Ukrajna miatt, mivel Biden meg akarja mutatni, meddig mehet el orosz kollégája. Ez nem rizikómentes, de Moszkva csak az ilyesfajta üzenetet fogja fel, tehát ezt kell alkalmazni vele szemben.

Franciaországban minden 55 éven felüli kérhet koronavírus elleni vakcinát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.11. 08:28

Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP
Eddig a lakosság 15,8 százaléka kapta meg az első dózis vakcinát, és mintegy 5,4 százalék mindkét adagot.
Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát – jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban. Jelenleg az oktatásban dolgozók, az egészségügyi és szociális dolgozók, a tűzoltók, valamint a krónikus betegek és a 70 éven felüliek kérhetik az oltást.
– Hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül megkaphatja az oltást két oltóanyagnak, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat vakcinájának köszönhetően

– mondta a tárcavezető.

Az utóbbit hétfőtől, a tervezettnél egy héttel előbb kezdik szállítanak az országba, és az első szállítmánnyal mintegy 200 ezer adag érkezik. Az AstraZeneca oltását a fiatalabbaknál megfigyelt vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek miatt március 19. óta csak 55 éven felüliek kaphatják. Az egészségügyi főhatóság (HAS) ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy a kelet-franciaországi Moselle megyében és a tengerentúli francia megyék közül Guyanán, Mayotte-on és Réunion szigetén nem oltanak többet az AstraZenecával, mert az nem elég hatékony a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben, amely ezeken a területeken erősen terjed. A tengerentúli francia megyékben eddig sem használták a brit-svéd cég oltóanyagát, Moselle megyében viszont 9 ezer embert már beoltottak vele. A HAS mostantól viszont itt is csak a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-vakcina használatát javasolja. A Johnson & Johnson oltóanyagáról a hatóság olyan adatokkal rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy a hatékonysága nagyon magas szintű a dél-afrikai variánssal szemben. Moselle megyében március végén a fertőzések 35 százalékát a dél-afrikai variáns okozta, amely az ország más területein a fertőzések kevesebb mint 20 százalékáért felelős, így máshol a hatóság egyelőre nem tart szükségesnek differenciált stratégiát az oltóanyagokat illetően. Franciaországban a kezdetekben kizárólag a legveszélyeztetettebbek, azaz az idősotthonokban élők és a krónikus betegek, valamint a 75 éven felüliek részesülhettek az oltásból. Ennek köszönhetően az idősotthonokban élők 75 százaléka már mindkét dózist megkapta, de az otthonaikban élő 75 évnél idősebbeknek még csak 35 százaléka. A kampány az elmúlt hónapban jelentősen felgyorsult, pénteken több mint félmillióan, szombaton csaknem 400 ezren kapták meg az oltás első adagját. Eddig 10,5 millió francia (a lakosság 15,8 százaléka) kapta meg az első dózis vakcinát, és mintegy 3,6 millióan (5,4 százalék) mindkét adagot. Olivier Véran azt is jelezte, hogy az mRNS típusú vakcinák, a Pfizer/BioNTech és a Moderna két dózisa közötti időt azok számára, akik április 14. után kapják meg az első adagot, a jelenlegi 28 napról 42 napra növeli a kormány annak érdekében, hogy gyorsabban menjen az oltási kampány a védettség csökkenése nélkül. A mintegy 67 millió lakosú Franciaországban a coronavirus.app vasárnap reggeli adatai szerint több mint ötmillió koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, és 98 ezer ember halt meg a Covid-19 következtében az országban.

Ekkor helyezik örök nyugalomra Fülöp herceget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.10. 19:27

Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS
Április 17-én kísérik utolsó útjára Edinburgh hercegét.
Jövő hét szombaton, 15 órakor lesz Fülöp herceg temetési szertartása a windsori Szent György-kápolnában

- írja a BBC. A búcsúztatást - amelyet élőben közvetítenek majd a televízióban  - nyolcnapos nemzeti gyász előzi meg. Az eseményen kevesen, mindössze harmincan vesznek részt - várhatóan a herceg, gyermekei, unokái és más közeli családtagok. Úgy tudni, Harry herceg is hazautazik az Egyesült Államokból, hogy lerója kegyeletét. A temetés napján Fülöp herceg koporsóját a windsori kastélyból a Szent György-kápolnába szállítják egy speciálisan módosított Land Roverben. A királyi család tagjai - beleértve a walesi herceget - a koporsó mögött haladnak -  a királynő pedig külön utazik a kápolnába. Az istentisztelet után a herceget a kápolna királyi boltozatába helyezik végső nyugalomra. Fülöp herceg 99 éves korában hunyt el.  
Kapcsolódó
99 év - Fülöp herceg élete képekbenMeghalt Fülöp herceg