Előfizetés
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Ne dőljön be! A Magyar Posta nevében próbálnak kicsalni adatokat ismeretlenek csomagküldésnek álcázva

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.09. 20:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrség figyelmeztet mindenkit: ezúttal nem sms-ben, hanem e-mailen érkezik a kártékony vírus. Az áldozatok bejelentést tehetnek.
A csomagküldő szolgálatok nevében márciusban érkezett „sms-adathalász kampányt” követően ezúttal a Magyar Posta nevében e-maileket küldenek szét az internethasználóknak a kiberbűnözők –  tette közzé figyelmeztetését a police.hu oldalon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya.
„A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználva küldenek e-maileket a gyanútlan felhasználóknak. Az üzenet – a korábbiakhoz hasonlóan – szintén csomagkézbesítésről értesíti a címzettet, a link pedig az állítólagos küldemény nyomon követéséhez »szükséges«. A címzettek azonban – ha nincsenek résen – az üzenetben található linkre kattintva, valójában egy kártékony kódot tartalmazó fájlt töltenek le a számítógépükre, ami képes az adataikat továbbküldeni a bűnözőknek.„A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználva küldenek e-maileket a gyanútlan felhasználóknak. Az üzenet – a korábbiakhoz hasonlóan – szintén csomagkézbesítésről értesíti a címzettet, a link pedig az állítólagos küldemény nyomon követeséhez »szükséges«. A címzettek azonban – ha nincsenek résen – az üzenetben található linkre kattintva valójában egy kártékony kódot tartalmazó fájlt töltenek le a számítógépükre, ami képes az adataikat továbbküldeni a bűnözőknek.”

Mint írják, az elektronikus levél nyelvezete a megszokott hivatalos formulától eltér, már a megszólítás is gyanút ébreszthet. A küldő általában egy külföldi szolgáltatóhoz tartozó címet használ, ami annak ellenére sem tartozik a postához, hogy a feladó sávban a Magyar Posta felirat jelenik meg. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ismeretlen e-mail esetén a felhasználók győződjenek meg arról, hogy a levél valóban feladóként megjelölt szervezet hivatalos címe vagy nem. Akkor pedig, ha valóban várnak csomagot,  győződjenek meg arról,  hogy az érintett csomagküldő szolgáltatástól érkezett-e az üzenet.
Az egyik hamis e-mail
Fotó: police.hu
„Sose kattintsunk olyan hivatkozásokra, amelyek fájlok letöltését vagy személyes- illetve bankkártyaadatok megadását kérik, és ha egy fájl letöltése a véletlen kattintással azonnal elindul, ne nyissuk meg azt, hanem rögtön töröljük!”

– adnak útmutatót a rendőrök.

Aki áldozattá vált, vagy csupán adathalász-gyanús eseményt tapasztal, ilyen weboldallal találkozik, bejelentést tehet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet e-mail címén: csirt@nki.gov.hu vagy az úgynevezett „incidens bejelentési felületén” keresztül, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett „Internet Hotline” felületen.

Vonattal ütközött egy autó Egerben, a sofőr nem élte túl az ütközést

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.09. 18:27

Fotó: police.hu
A vasúti forgalom a helyszínelés ideje alatt szünetelt.
Vonattal ütközött egy személyautó Egerben, a gépkocsi vezetője a balesetben meghalt - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel. Szabó Boglárka tájékoztatása szerint a Braun-völgyi vasúti átjáróban eddig tisztázatlan okból történt ütközés körülményeit vizsgálják - tette hozzá. A Mávinform az eset kapcsán jelezte: a szerelvény Egerből Szilvásváradra tartott, amikor a megyeszékhely és Felnémet között egy tilos jelzésű fénysorompós vasúti átjárónál a baleset bekövetkezett. A vonaton senki nem sérült meg, a Szilvásváradról Egerbe induló járat pénteken nem közlekedik - írták.