Előfizetés

Mégis megvan a Klubrádió elveszettnek hitt keresete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 16:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Bár korábban még azt állították, most kiderült, hogy a Médiatanács nem küldte el a szerkesztőség beadványát a Fővárosi Törvényszéknek.
Ismét tragikomikus fordulatot vett a Klubrádió elhallgattatásának története. Miután a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanács elkaszálta az adó pályázatát, a döntés ellen a szerkesztőség keresetet nyújtott be. Csak ezt nem közvetlenül a bírósághoz, hanem az alperes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)-nak kellett elküldeniük. Mindez nyilvánosan történt. Az NMHH ezután azt mondta, hogy továbbították a keresetet a Fővárosi Törvényszéknek, ám a bíróság a Média1 érdeklődésére jelezte, nem kapták meg az iratot.
A portál most ismételten megkereste a Médiahatóságot, hogy pontos dátummal adják meg, mikor ment el a dokumentum. Ezt követően derült ki, hogy az NMHH még sem továbbította a Klubrádió beadványát. Mert - ahogyan arról a portálnak Karas Monika a hatóság vezetője fogalmazott - a Klubrádió a részére rendelkezésre álló határidő legutolsó perceiben elektronikusan adta be a keresetét a hatósághoz, amelyet az elektronikusan, a jogszabályban előírt határidőn belül továbbít a bíróságra. "A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján 15 nap áll a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a keresetet az ügy irataival, valamint a keresetre írt védirattal együtt megküldje a bíróságnak.”  A Média1 szerint az NMHH itt már nem múlt időt használ, hogy továbbította az aktát, mint amikor tette ezt egy több mint egy héttel ezelőtti e-mailjében.
Azaz szerintük az NMHH valótlanul állította azt, hogy már továbbították a keresetet a Törvényszékre, és a törvényszék munkatársai hiába keresték azt többször is. Vagyis hazudott a Médiatanács és mindenkit félrevezettek a válaszukkal.

Halálos baleset történt Biatorbágy és Herceghalom között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 15:13

Fotó: BalesetInfo Facebook csoport
Az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben.
Eddig tisztázatlan okból ütközött össze egy kamion és egy személygépkocsi csütörtökön 13 óra 18 perckor az 1. számú főút 18-as kilométerszelvényében

- közölte oldalán a rendőrség. A balesetben két ember a helyszínen életét vesztette. Az érintett útszakaszon - Biatorbágy és Herceghalom között -  teljes útlezárás van érvényben.

Müller Cecília szerint a napokban elérjük a harmadik hullám platószakaszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 14:58

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy meghalt egy 8 hónapos csecsemő, de nem a Covid-fertőzés miatt.
Bizakodó hangulatban számolt be a koronavírus-járvány hazai helyzetéről Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki, koradélutáni tájékoztatóján. A kormányzati tájékoztatóoldalon már reggel óta olvasható járványügyi adatok összegzésekor megállapította:
„a múlt héten egy kicsi csökkenést tapasztaltak az azt megelőző hét adataihoz képest az új fertőzöttek heti átlagában”.

Mint mondta, összességében 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, átlagéletkoruk 46 év, tehát egyre fiatalabbakat támad a vírus. Többségben vannak a nők, akik 54 százalékban érintettek, míg a férfiak értelemszerűen 46 százalékban. Ugyancsak megállapítható, hogy Magyarországon mindenütt jelen van a vírus, és fertőz is a települések 99 százalékán. A legtöbb fertőzöttet továbbra is Budapesten és Pest megyében tartják nyilván (16-14 százalék), míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6 százaléknyian vannak a betegek. A legkevesebb koronavírusost Zala megyében regisztrálták. Utóbbi azért érdekes, mert korábban itt egy százaléknyi fertőzött volt, ez most a duplájára emelkedett. Az előző héthez képest „csak” Baranya megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és az említett Zala megyében nőtt a fertőzöttek száma, viszont a többi megyében és Budapesten csökkent az arányuk, ahogyan a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is kevesebb a korábbiaknál.
„A harmadik hullám plató fázisát talán elértük vagy a közeli napokban elérhetjük, de azt nem tudjuk, hogy ez a szakasz meddig fog tartani”

– fogalmazott Müller Cecília.

Közölt egy szomorú, tragikus hírt: egy 8 hónapos csecsemő is elhunyt, aki bár koronavírus-fertőzött volt, nem abban, hanem meningococcus-baktérium okozta véráram-fertőzésben hunyt el. Koronavírusban meghalt gyermekről egyébként Müller Cecília szerint nem tudnak a járvány kezdete óta.      Az országos tisztifőorvos ismertette a csütörtök reggel összesített, a tájékoztató oldalon ugyancsak megtalálható, növekvő oltási adatokat, amelyek szerint Magyarország az európai 13 százalékos átlagnak a dupláját teljesítette. A vakcinákkal kapcsolatban kiemelte:
A következő oltóanyag-szállítmány a jövő hétre várható. A Janssen egy adagos humán adenovírus vektorvakcinájából először 28 800 adag érkezhet. Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban megjegyezte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása is csak lehetőségként tesz említést az oltóanyag és a vérrögképződés között. Ugyanígy magyar adat sincs arra, hogy az AstraZeneca beadása kockázatos lenne.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – szerdai rendőri intézkedések adatait közölte. Beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 466 esetben kellett intézkedni, míg a kijárási tilalom ellen vétőkkel szemben 200-szor. Újságírói kérdésekre az operatív törzs tájékoztatóján most nem válaszoltak, mert szerintük a kormányinfón az érdeklődők mindenre „részletes és kimerítő” válaszokat kaptak.