Előfizetés

Heves szócsata után Janša bontotta a netkapcsolatot

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.26. 17:46

Fotó: STEPHANIE LECOCQ / AFP
Orbán Viktor barátja és pártfogoltja se szó, se beszéd otthagyta a szlovén sajtószabadságról rendezett európai parlamenti vitát.
Szokatlan incidenssel végződött a szlovéniai sajtószabadság helyzetéről rendezett vita az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának munkacsoportjában. A meghívott Janez Janša szlovén miniszterelnök - július 1-jétől az EU Tanácsának következő soros elnöke - váratlanul távozott az online eszmecseréről, miután az ülést levezető Sophia in’t Veld nem volt hajlandó bemutatni a nézőknek a Ljubljanából nem sokkal azelőtt elküldött videót. A holland liberális EP-képviselő arra hivatkozott, hogy a filmet az ülés kezdetén kapták kézhez, így azt sem technikai, sem eljárási okokból nem tűzhették “műsorra”. In’t Veld hiába biztosította Jansát arról, hogy a videót meg fogják tekinteni, egy viszonylag hosszú szóváltás után a kormányfő se szó, se beszéd megszakította az internetkapcsolatot a parlamenti ülésteremmel. A napirend szerint az utolsók között szólhatott volna hozzá az újságírók és a médiaszabadság helyzetéről rendezett eszmecseréhez. Az EP már többször rendezett vitát a szlovéniai sajtóról, amelynek függetlenségét a kritikusok szerint egyre inkább veszélyeztetik a hatalom támadásai. A jogállam, az alapvető szabadságjogok és a demokrácia kérdéseivel foglalkozó munkacsoport a parlament állampolgári jogi szakbizottságának égisze alatt működik, és az uniós tagállamok teljesítményét kíséri figyelemmel. Tagjai általában zárt ajtók mögött üléseznek, találkozóikat nem közvetítik online, de Janša kérésére most kivételt tettek. Így a széles publikum is a tanúja lehetett annak, ahogyan a szlovén kormányfő megpróbálta kikényszeríteni a vendéglátók számára ismeretlen tartalmú videó bemutatását a péntek délutáni meghallgatáson. A politikus nem kívánt élni a számára biztosított 15 perces hozzászólási lehetőséggel, csak azt hajtogatta, hogy a rövidfilmet azonnal le kell vetíteni. Amikor Sophia in’t Veld át akarta adni a szót Vasko Simoniti szlovén kulturális miniszternek, a tárcavezető elérhetetlenné vált, majd kiderült, hogy egy szobában ült Janšával. Nem sokkal ezután a kormányfő megszakította az internetkapcsolatot az ülésteremmel, ami a vita végét jelentette. Ezt megelőzően azonban a munkacsoport tagjai meglehetősen részletes beszámolókat hallottak a sajtó helyzetéről a meghívott szlovén vendégektől. Újságírók és sajtójogászok a média elleni gazdasági és politikai nyomás erősödéséről, a független riporterek elleni durva verbális támadásokról és zaklatásról számoltak be, amelyeknek nem ritkán maga Janez Janša a szerzője. A hatalom a támogatás megvonásával próbálja térdre kényszeríteni a szlovén hírügynökséget és köztévét, hangzott el a két médium vezetőjétől. A konzervatív kormányt és a kormánypárti sajtót képviselő hozzászólók “baloldali” elfogultsággal vádolták a közmédiát, és baloldali túlsúlyt emlegettek, valamint azt állították, hogy a sajtó soha nem volt annyira szabad Szlovéniában, mint jelenleg.   

A Néppártból kiugrott Fidesznek nem jön össze az új frakció, pontosabban nem bíbelődik vele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 10:44

Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
Novák Katalin szerint valamiféle mozgalmat építenek az olasz és a lengyel jobboldallal.
A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól (EPP), de ideje volt kilépnie a pártcsaládból - idézi az atv.hu azt az interjút, amit mondta Novák Katalin adott a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének. A Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke szerint legfőbb aggályuk az volt, hogy az EPP korlátozta volna a fideszes képviselőket a jogaik gyakorlásában. A kilépés valami újnak lehet a kezdete.
Hogy mi az az új, azt a kormánypárti politikus jótékony homályban hagyta.  Csak annyit árult el, hogy a jövőben a Fidesz valamilyen formában együttműködik a Matteo Salvini által vezetett Ligaval, illetve a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel. "De ez nem feltétlenül jelent új strukturát, vagy új frakciót most”. Mégpedig azért nem mert Novák Katalin szerint pártja most a jövővel foglalkozik, nem a múlttal. Így az alelnök csak annyit áult el, hogy valamilyen mozgalmat közösen terveznek a Ligaval és a lengyel kormánypárttal.
  Orbán Viktor az EPP-ből való távozás után a Kossuth Rádióban azt mondta: már beszélt a lengyelekkel, valamint "Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral", és a másik olasz jobbodali párt elnökasszonyával, Giorgia Melonival is, az új európai jobboldal felépítése a cél. 

Tűz ütött ki egy indiai Covid-kórházban, legalább kilencen meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.26. 09:26

Fotó: @KishoriPednekar / Twitter
Rendőrségi források szerint többen az égő épületben rekedtek.
Prasant Kadam rendőrfőkapitány-helyettes újságíróknak azt mondta, a tüzet jelenleg is oltják, helyszíni beszámolók szerint több mint egy tucat tűzoltóautó és mentőautó érkezett az épülethez. A Press Trust of India hírügynökség azt közölte, hogy a tűz a magánkórház földszintjén keletkezett, és a füst hamar beborította az emeleteket is. Indiában az utóbbi években sok kórházi tűzeset történt a nem megfelelő biztonsági intézkedések és az elavult tűzoltó berendezések miatt. Augusztusban nyolc koronavírus-fertőzött halt meg egy ahmedábádi kórháztűzben.