Előfizetés

Párbeszédnek szánták, szócsata lett az amerikai-kínai találkozó

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.03.19. 18:40

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
Vihar lett a párbeszédből: Kína úgy látja, hogy eljött az ő ideje, de Blinken szerint korai lenne leírni Amerikát.
Nem tettek jót a tévékamerák az USA és Kína magas szintű tárgyalásainak. Az eredetileg két-két percesre tervezett bevezetőkből több mint egy órás adok-kapok lett. Az amerikaiak a kínaiak szemére vetették a hongkongi demokráciapárti ellenzék elnyomását és az ujgurok ellen alkalmazott embertelen módszereiket, Tajvan fenyegetését, a számítógépes kalózkodást és gazdasági partnereik zsarolását. A kínaiak erre azzal feleltek, hogy az USA biztonsági szempontokra hivatkozva korlátozza a kereskedelmet és más országokat is Kína-ellenes támadásokra ösztönöz. Különben is, „maguknál meg lemészárolják a feketéket” – hangzott a magyar fülnek Hofi Géza óta ismerősen hangzó ellenérv. A felek úgy belejöttek a szócsatába, hogy nem küldték ki az újságírókat: mindkét oldal a nyilvánosság előtt akarta bizonyítani a keménységét. A kétnaposra tervezett Anchorage-i megbeszéléseken amerikai részről Antony Blinken külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó vesz részt, míg Kínát a külpolitikát a kommunista párt részéről irányító Jang Csie-csi és Vang Ji külügyminiszter képviseli. A felütés arra utal, hogy Kína hangnemet vált, már elégnek érzi gazdasági, politikai és katonai erejét ahhoz, hogy kihívást intézzen az amerikai hegemónia ellen. Peking szerint az Egyesült Államok nem beszélhet a világ közvéleménye nevében, például nem szabhatja meg, milyen a kívánatos sajtószabadság. Jang Csie-csi több mint negyedórán át tartó tirádájában képmutatással és lekezelő magatartással vádolta Amerikát. A New York Times ennek kapcsán Kevin Rudd volt ausztrál kormányfőt idézte, aki most az amerikai Ázsia Társaságot vezeti. Szerinte Peking már hosszabb ideje egyre keményebb és élesebb nyelvezetet használ, mert úgy tartja, hogy a Nyugat és az USA gyengülésével eljött az ő ideje. Ahogyan Hszi Csin-ping kínai elnök fogalmazott két hete egy zárt párttanácskozáson: a Kelet feljövőben, a Nyugat hanyatlóban van. Blinken ugyanakkor Anchorage-ban is megjegyezte, hogy korai lenne leírni az Egyesült Államokat. Kína nem csak Amerikával szemben agresszív, az elmúlt időszakban halálos határvillongásokba keveredett a szintén atomhatalom Indiával, a partjaihoz közeli vizeken pedig vietnámi, malajziai, Fülöp-szigeteki és japán hajókat fenyegetett. Amerikai értékelés szerint a következő hat év során nem zárható ki, hogy Kína megpróbálja elfoglalni Tajvant. A BBC szerint a csütörtöki tárgyalási fordulóban figyelmen kívül hagyták a diplomáciai szokásokat. Az amerikaiak szerint ezért a kínaiak a felelősek, amiért teátrálisan viselkedtek, drámával próbálták elterelni a figyelmet a lényegről. Az utóbbi végül mégiscsak az, hogy a küldöttségek pénteken folytatták a megbeszéléseket.     

Biden borzasztóan elfoglalt

Az amerikai elnöknek egyelőre nincs ideje Vlagyimir Putyinra, mivel sok a dolga, például még rengeteg külföldi vezetővel nem sikerült beszélnie. Ezt a Fehér Ház szóvivője jelentette be, miután az orosz államfő azonnali, vagy legalábbis néhány napon belüli megbeszélést javasolt. Biden korábban egy interjú során egyetértett a kérdezővel abban, hogy Putyin gyilkos, amire Oroszország konzultációra hazahívta washingtoni nagykövetét. Putyin rövid reagálásában a nála tíz évvel idősebb Biden életkorára célozva „jó egészséget” kívánt, az orosz állami média pedig az amerikai elnök hanyatló értelmi képességeiről értekezett. A Védomosztyi című lap pénteki címe szerint „Biden rágyújtotta a házat a világra”, ám a kását talán mégsem eszik ilyen forrón. Oroszország és az Egyesült Államok előbb-utóbb tárgyalni fog, a felek most csak „bemutatkoztak”.   

Görögország áprilistól fogadja az uniós országokból érkező turistákat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.19. 18:00

Fotó: MICHAEL RUNKEL / AFP
A görög turisztikai miniszter szerint a világjárvány közepette is lehet biztonságosan működtetni a turizmust.
Görögországban az idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, határait azonban várhatóan már április közepétől megnyitja az Európai Unióból érkező turisták előtt - jelentette be pénteken Bukarestben Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter Claudiu Nasui román gazdasági és turisztikai miniszterrel folytatott tárgyalásai után.
Az országba azok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztekkel ellenőrzik a határon (tehát nem kell már olyan sokáig várniuk az eredményre, ahogy tavaly történt), ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére - idézte a görög minisztert az Agerpres hírügynökség. Theoharisz elmondta: Románia az első ország, amelyet felkeresett a 2021-es turisztikai szezonra vonatkozó protokoll kidolgozása óta, látogatása pedig egyebek mellett azt célozta, hogy kétoldalú megállapodással tegyék lehetővé a román turisták beutazását, akik szívesen töltik Görögországban a húsvéti ünnepeket. Az ortodox egyház az idén május 2-án ünnepli Jézus feltámadását. A görög miniszter úgy vélekedett: a világjárvány közepette is lehet biztonságosan működtetni a turizmust, és kifejezte reményét, hogy az Európai Unió mielőbb bevezeti a közös uniós egészségügyi igazolást, az úgynevezett "zöld tanúsítványt". Addig is könnyíteni akarják a román turisták beutazását, ezért Görögország kész elfogadni a román állam által románul és angolul kiállított igazolásokat. Görögországban jelenleg még szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben azokban a térségekben, ahol magas a fertőzöttek száma. Athénban és más piros besorolású fertőzöttebb övezetekben március 22-ig fenntartják a korlátozásokat, csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, és március 29-éig zárva maradnak az iskolák. A csaknem 11 millió lakosú országban eddig 230 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, csaknem 7300 halálesetet jelentettek, és a lakosság 8,7 százalékát oltották be. A Népszava is írt arról, hogy Görögország azt reméli, az idén a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően magára talál a turizmus. 

Putyin párbeszédet, nem vitát javasol Bidennek

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.19. 13:47
Vlagyimir Putyin orosz elnök aggódik
Fotó: ALEXEI DRUZHININ / Sputnik via AFP
Az időpontegyezetéssel baj van, mert Putyin hétvégén a tajgán lesz, Biden pedig nagyon elfoglalt.
Nyílt párbeszédet, nem pedig vitát javasol amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában. "Természetesen a két elnök között nem lehet vitát rendezni. Ő (Putyin) egyszerűen a két állam közötti párbeszéd folytatására tett javaslatot" - nyilatkozott a szóvivő. Mint mondta, Putyin azért vetette fel, hogy a megbeszélés "nyíltan és gyakorlatilag élőben" folyjon, mert nem szabad hagyni, hogy a Biden részéről elhangzott, "meglehetősen példátlan" kijelentések "végleges kárt okozzanak az amúgy is siralmas állapotban lévő orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatoknak". "Mivel Biden kijelentései meglehetősen precedens nélküliek voltak, nem szabad kizárni a kommunikáció precedens nélküli formátumait" - fogalmazott Peszkov, megismételve Putyin csütörtöki megjegyzését, miszerint a tárgyalás az orosz és az amerikai lakosság számára is érdekes lenne.
Az orosz vezető azt követően vetette fel csütörtökön az online tárgyalás gondolatát, hogy Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy hivatali partnere "meg fog fizetni" a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért. Putyin a tárgyalás lehetséges időpontjául pénteket vagy hétfőt javasolta, hozzátéve, hogy a hétvégét a tajgán kívánja eltölteni. Peszkov ezzel kapcsolatban elárulta, hogy az elnök útitársa a vadonban ezúttal is Szergej Sojgu védelmi miniszter lesz. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Putyin felvetésével kapcsolatban csütörtökön azt mondta, hogy Biden pénteken munkalátogatásra megy Georgia államba, és "nagyon elfoglalt" lesz, így ezen a napon a munkarendje aligha teszi lehetővé ezt a megbeszélést. Peszkov nyugtázta, hogy ezek szerint pénteken nem lesz tárgyalás, de, mint mondta, a vasárnap vagy egy másik, az amerikai elnöknek megfelelő időpont is alkalmas lehet. Közölte, hogy diplomáciai csatornákon megkezdődött az egyeztetés, és a Kreml a világos válasz elmaradását a párbeszéd elutasításaként fogja értékelni. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a két elnök első, telefonos kapcsolatfelvétele röviddel Biden beiktatását követően, az amerikai fél kezdeményezésére történt. Rámutatott, hogy ezúttal Putyin a kezdeményező.  A Kreml nevében Peszkov azt javasolta a Fehér Háznak, hogy hagyjon fel a "megafondiplomáciával". Azt is mondta, hogy Moszkva mindig a legjobbat reméli, de mégis felkészült a legrosszabbra is a Washingtonnal való viszonyában. Az orosz-amerikai kapcsolatok ügye egyébként téma volt az orosz biztonsági tanács pénteki megbeszélésén.