Előfizetés

Beveti a kormány az orvostanhallgatókat is a vírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.14. 12:12

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A járvány harmadik hulláma sorra dönti a csúcsokat.
Egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve a kórházak, így a kormány újabb intézkedéssel próbál javítani a helyzeten - írja a privatbankar.hu. Szombat este jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók létszámának növelését. A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés alapján az orvostanhallgatókat is bevonják az ellátásba. Emellett megteremtik a lehetőségét annak, hogy az egészségügyi törvény szabályaitól eltérően az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésban részt vevők is önállóan végezhessenek egészségügyi tevékenységet, ha erre megkapják a tanáruktól az igazolást. Öt önállósági szintet rögzített a kormány: „A” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt saját indikáció alapján, önállóan végzi; „B” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt saját indikáció alapján, önállóan, szakorvosi szupervízió mellett végzi (utólag – sürgős esetben haladéktalanul – tájékoztatja a szakorvost); „C” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt szakorvossal történt kötelező, előzetes megbeszélés alapján önállóan végzi; „D” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt szakorvos személyes irányítása alapján, a szakorvos utasítása szerint végzi, vagy; „E” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt a szakorvos személyes irányítása alapján, vele együtt végzi.  Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a következő hét lesz a járvány legnehezebb hete. A járvány harmadik hulláma sorra dönti a csúcsokat, a kórházakban is annyi beteget kezelnek - akár lélegeztetőgépen is -, melyre korábban még nem volt példa. A szombat reggeli adatok szerint 8897 fertőzöttet ápolnak kórházban, 989-en pedig lélegeztetőgépen vannak.  

Orbán Viktor: Lehet, hogy mi oltjuk be a határon túli magyarokat is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.14. 09:47

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A miniszterelnök bejelentette, hogy a később regisztráló időseket előre veszik az oltási sorrendben.
Láttam már novemberben, hogy nagy baj lesz – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Ezúttal a miniszterelnök heti interjúját péntek helyett vasárnap reggel tartották, jeruzsálemi útja miatt. A kormányfő közölte, hogy már 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és 3,5 millió embernek elég keleti vakcinát rendeltek. Nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a nyugati vakcinák lassan érkeznek, a keletiek viszont időben, és szerinte a kínai és orosz oltóanyagok nélkül nagy bajban lennénk.
A miniszterelnök szerint azért is szükség lehet a 16,5 millió embernek elég oltóanyagra, mert lehet, hogy mi oltjuk be a határon túli magyarokat is.

Orbán Viktor bejelentette, hogy hárommillió fölé ment a regisztráltak száma, az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak 60 év felettiek.
Közlése szerint a később regisztráló időseket előre veszik a sorrendben.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a következő hét lesz a járvány legnehezebb hete, ma megy is tárgyalni a kórházigazgatókkal. Ennek ellenére szerinte megvagyunk, nincs szükség arra, hogy külföldről kérjünk segítséget a kórházi ellátáshoz, sőt, mi fogunk segíteni másoknak. Sunyi hazugság Orbán Viktor szerint az a hír, miszerint sok a raktáron lévő, fel nem használt vakcina, mivel az országba érkező oltóanyagokat egy-két napon belül felhasználják. Ami raktáron van, azt azoknak adják be napokon belül, akik a második adagra várnak. Ezzel a Politico összesítésére reagált, amely alapján Magyarországon adták be a rendelkezésre álló vakcinákból az embereknek a legkevesebbet a teljes Európai Unióban. Öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcs összehívását kezdeményezte a vakcinaelosztás miatt. Erre Orbán Viktor úgy reagált, hogy osztja az osztrák kancellár véleményét, mert „valami nem stimmel”. A megállapodás szerint ugyanis lakosságarányosan kell a vakcinákat szétosztani, de úgy látják, hogy van olyan ország, amely többet kap, és van, amelyik kevesebbet. Beszélt arról is, hogy jövőre Magyarország önállóan gyárt majd vakcinát, de azt nem tudta megmondani, hogy most hol tartanak a kísérletek. Talán a hörcsögöknél – fogalmazott, hozzátéve, hogy most épül a gyár Debrecenben és Izraelben is.  Azt nem tudta megmondani, hogy mikorra várható az ország újranyitása, mert még nem lehet előre látni. Úgy véli, hogy aki tudja az időpontot, az a jövő heti lottószámokat is megmondhatná.

Meghalt 162 Covid-beteg, 8863 új fertőzöttet regisztráltak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.14. 09:00
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Több mint ezer ember van már lélegeztetőgépen.
8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 162, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. Közölték, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma A gyógyultak száma jelenleg 351 891, az aktív fertőzötteké pedig már 147 647. Kórházban 8764 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (98 435) és Pest megyében (69 845) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (29 875), Borsod-Abaúj-Zemplén (29 258) és Hajdú-Bihar megye (28 146). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (11 355).
Megjegyezték, hogy folyamatosan zajlik az oltás, már 1 319 266 a beoltottak száma, ebből 392 703-an már a második oltást is megkapták. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A háziorvosok ehhez AstraZenecát kaptak ezen a héten, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltanak. Hangsúlyozták, hogy a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek.