Előfizetés

Szabad szemmel - Van, aki esélyt lát arra, hogy helyreálljon a viszony a Néppárt és a Fidesz között

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.03.13. 09:44

Nemzetközi sajtószemle, 2021. március 13.
Remix News Portal A francia konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője lát esélyt arra, sőt, azon dolgozik, hogy helyreálljon a zavartalan viszony az Európai Néppárt és a Fidesz között, mert szerinte a két oldal között csupán apró nézetkülönbségek vannak. Francois-Xavier Bellamy a Remix News Portal nevű angol nyelvű portálnak nyilatkozott, amely Közép-Európával foglalkozik, részben a Batthyány Alapítvány pénzéből. Szerinte a magyar párt azért vált ki a szövetség EP-csoportjából, mert vannak, akik keresztes hadjáratot folytatnak a magyar vezetés ellen. Pl. Tuskot, a pártcsalád elnökét kifejezetten elfogultnak tartja, ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy Weber egyáltalán nem volt ellenséges a kérdésben. Hogy mi zajlott az utóbbi hetekben a színfalak mögött, arról a francia politikus elmondta, hogy a Forza Italiával, a spanyol Néppárttal és a CDU-CSU-val együtt másfél hónapon át próbálkozott, hogy benntartsa a Fideszt. Már majdnem sikerült is, mivel közel jutottak ahhoz, hogy mégse legyen lehetséges egy párt összes képviselőjét kizárni a frakcióból. De megérti, hogy a végén Orbán Viktor a lovak közé dobta a gyeplőt. Ez nagyon nem jó hír és gyengíti a kereszténydemokratákat. Azt tapasztalja viszont, hogy a magyar fél figyeli, miként kapcsolódhat újra eddigi partnereihez. Mint kifejtette, ehhez jó alapot szolgál, hogy pl. a migráció kérdésében az EPP ma már nagyrészt osztja Magyarország véleményét. Ezzel szemben Bellamy botrányosnak tartja, hogy a jogállami mechanizmust büntetésként akarják bevetni olyan tagok ellen, amelyek kitartanak a konzervatív politika mellett.
New York Times Magyarország igen drágán veszi a kínai vakcinákat: a Miniszterelnöki Hivatal által nyilvánosságra hozott szerződésekből az derül ki, hogy az öt millió adagért egyenként 30 eurót, azaz 36 dollárt fizet, ami sokkal több, mint amennyit a nyugati gyártók kérnek saját készítményeikért. Az EU szerint a Pfizer-BioNTech 15,50 euróba kerül, az AstraZenecának 2,15 eurót kell utalni az ampullákért. A Szputnyik V egységára a magyarok esetében 9,95 euró. Ugyanakkor nemrégiben változott a tulajdonosi szerkezet annál a cégnél, amelyen keresztül az Orbán-kormány vásárolja a vakcinát, miután a hatalom lehetővé tette, hogy a megbízást ne versenytárgyalás útján ítéljék oda. Ligeti Miklós a Transparency Internationaltől azt mondja, hogy az ilyesmi általában gyanús a korrupció feltárásával foglalkozó civil csoportok számára, mert felveti az ármanipuláció lehetőségét. De igazából nem is tudni, hogy mekkora összeg cserélt gazdát a végén. Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy az állam egy olyan társasággal ütött nyélbe nettó 150 millió eurós, vagyis 179 millió dolláros szerződést, amelynek a jegyzett tőkéje írd és mondd: 9 ezer euró, tehát 10,7 ezer dollár. A jelentés megjegyzi, hogy a Sinopharma magas ára részben azért rendkívüli, mert a konszern még nem hozta nyilvánosságra az adatokat a teszt döntő, 3. szakaszáról.
Reuters A Bizottság szóvivője nem tartja kizártnak, hogy az EU jogi lépéseket tesz Magyarország ellen, mivel a kormány – Brüsszel kifejezett kérése ellenére sem adta vissza a frekvenciát a Klubrádiónak. Wiegand szerint jelenleg szorosan követik a fejleményeket, és elemzik, hogy a Médiatanács döntése mennyire áll összhangban a közösségi joggal, ideértve a sajtó szabadságára és jogszínűségére gyakorolt hatást. Ám pont ez ügyben az uniónak komoly aggályai vannak – tette hozzá. Ezért ha az lesz a döntés, hogy cselekedni kell, akkor nem fognak habozni. Ugyanakkor az Orbán-kabinet szóvivője azt közölte, hogy a világon semmi gond nincs a magyar média függetlenségével. És nem mondanak igazat mindazok, akik azt állítják, hogy a hatalom zárta be az adót.
FAZ „Dialektika” címmel kommentálja a konzervatív lap azt a mulatságos esetet, amelyet Kovács Zoltán produkált a Klubrádió legutóbb elkaszálása kapcsán. A szóvivő két napja azt taglalta, hogy itt az ellenoldal a semmit passzírozza, mert szó sincs arról, hogy a kormány bezáratja kritikus adót. Először is a médiahatóság állapította meg a jogsértést, így lehetetlenné vált, hogy automatikusan meghosszabbítsa a frekvencia-engedélyt. Másrészt a tényállást a bíróság is megerősítette. A hatalomnak pedig nem áll szándékában, de nincs is joga közbeavatkozni. Harmadrészt a rádiónak van esélye visszakapni a hullámhosszt. Ezt írta Kovács reggel. Aznap délután azután napvilágot látott a Médiatanács verdiktje: hoppon marad a Klubrádió. Merthogy a pályázat sem tartalmi, sem formai szempontokból nem felel meg a kiírásnak, az üzleti terv pedig ingatag. Namármost, akkor ezt azt bizonyítja, hogy a kormány semmiről sem tudott, vagy azt, hogy Kovács nagy dialektikus?
Süddeutsche Zeitung A magyar kormánypárti médiagépezet folyamatosan sértettségi üzemmódban működik: akárhányszor bírálat éri a kormányt, az támadást jelent a nép és a haza ellen. És nem érdekes, ha a másik fél tényekkel, statisztikákkal, vizsgálatokkal, példákkal vagy személyes tapasztalatokkal támasztja alá álláspontját, vagy egyszerűen csak a más véleményen van, mint a hatalom. Az apparátus, a lakájmédia, de egyre több polgár is úgy tekinti, hogy itt a miniszterelnök, a kabinet, a nép és a nemzet tisztességét vonták kétségbe. Az illiberális demokrácia azt állítja, hogy az az érvényes, amit a kétharmados többséggel megválasztott kormány hirdet. Ugyanakkor teljesen lehetetlen, hogy bármi igaz legyen a jelentésekből, amelyek pillanatok alatt meggazdagodott oligarchákról, uniós pénzek lenyúlásáról, a média, a tudomány és oktatás, kulturális intézmények, egyetemek fojtogató korlátozásáról szólnak. Vagy arról, hogy bizonyos intézmények kikerülnek a köz ellenőrzése alól. Ez egytől egyig ellenséges propagadna. A nyelvezet is árulkodó: sűrűn szerepel benne a vád, hogy a kritika elfogult, magyarellenes, kiforgatja a tényeket, ostorozza az országot, sérti a népet, amely kitart a család, a kereszténység és nemzet hagyományos európai elvei mellett. A válságokat, kétségeket és a megszépített gazdasági adatokat fedik el ily módon, de mögötte egyre inkább autoriter oldalról megtámogatott radikális populizmus húzódik meg. Ebben Orbán és a Fidesz igazán profi: mi vagyunk a nép, és miénk az állam. Ez azután mind jobban a kulturkampf formáját ölti. A bírálatok viszont elhalkulnak, mert ilyen esetekben mozgásba lendül a kormánybarát sajtó és a közösségi háló Fidesz-párti közönsége és a támadás elsöprő. Nem beszélve a megbélyegzés veszélyéről, sőt, aki ellenvéleményt nyilvánít, azt még fel is jelenthetik. A hivatalos álláspont az, hogy a kritika mögött mindig valamelyik balos NGO húzódik meg és a pénzt Soros adja hozzá. Csak éppen ez a gyakorlat manapság sűrűn átlépi a dezinformáció határait.
Le Monde „Jól összehangolta a magyar és a lengyel kormány” – somolygott egy uniós illetékes, miután a két ország panasza négy nappal a határidő lejárta előtt, mindössze 20 perces különbséggel érkezett be elektronikus úton az Európai Bírósághoz a jogállami mechanizmus ellen. Budapest és Varsó sokáig függőben tartotta tervét, de a vége az lett, amit várni lehetett tőlük. Az Orbán-kabinet azonban – szokásától eltérően – ezúttal nem verte nagydobra döntését: csupán Varga Judit jelentette be a Facebookon. Az Európai Parlament meglehetősen paprikás hangulatban van a fejlemény miatt. Daniel Freund a zöldek nevében azt közölte, hogy ha az EUB nem helyezi hatályon kívül az Európai Tanács decemberi döntését, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy ez év elejétől kezdve érvényben van. A környezetvédők egyébként a Bizottságot kívánják perbe fogni az EUB-nál, ha az nem él sürgősen az új szabályozás adta lehetőségekkel. Strasbourgban a Néppárton belül is az az általános nézet, hogy a tavalyi csúcson elfogadott értelmező nyilatkozatnak nincs jogi relevanciája, és semmire sem kötelezi a Bizottságot. Az EP egyébként arra készül, hogy ha Brüsszel nem lép, akkor ő kér gyorsított tárgyalást a luxemburgi testülettől, ami 6-10 hónapra rövidítené le az eljárást.
Bloomberg A hírügynökség úgy ítéli meg, hogy új szintre emelkedett Magyarország és Lengyelország vitája az unióval, miután a két kormány, némi spéttel, de megtette, hogy az Európai Bírósággal akarja eltöröltetni a jogállami feltételrendszert. A két oldal egy sor kérdésben csörtézett már eddig is, de ez most egy másik dimenzió, mert ha átmegy a szabályozás, akkor utána fájni tud. Egyébként az EU-n belül csak e két tag ellen van folyamatban eljárás a 7-es cikkely alapján és az EUB már elmarasztalta őket a többi közt a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása, valamint a magyar menedékpolitika miatt.
Libération Két francia írónő szolidaritásra hív fel Tóth Krisztina mellett, akinek az volt a „bűne”, hogy az iskolai kötelező irodalom kapcsán véleménye eltért a hivatalos kánontól. Gwenaelle Aubry és Nina Yargekov felhívja a figyelmet, hogy magyar kollégájuk éles támadások középpontjában áll, igyekeznek kiseprűzni a közéletből. Egyre több éles kirohanás éri a hatalom közeli médiában, amit csak fokoz a közösségi hálón megindult roham. Szexista, rasszista megjegyzések áradnak a honlapjára, sőt előfordultak kifejezett fenyegetések is. Inzultálják az utcákon, a gyerekét már más iskolába kellett átíratnia. Magyarországon jól bevált stratégia, hogy az agresszor kiált agressziót. Ez esetben a rombolás kultúrája érhető tetten, ami nem csupán tisztességtelen eszközöket alkalmaz, hanem azzal a következménnyel jár, hogy kiszorítja Tóth Krisztinát a közéletből és lejáratja. Egy olyan hangot, amely tiltakozott a CEU bezárása, az MTA feldarabolása és az SZFE bekebelezése ellen.

Mutálódhatott a brazil vírusvariáns „szülőhazájában”

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.13. 09:24

Fotó: TARSO SARRAF / AFP
Tovább bonyolódhat a járvány elleni stratégia. A dél-amerikai országban bíznak az orosz vakcinában: tízmillió adagot rendelnek belőle.
Variánsa alakulhatott ki a brazil vírusvariánsnak „szülőhazájában” – jelentette be pénteken a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium. A feltehetően új változatot Brazíliának már öt pontján észlelték. A közlés szerint olyan mutációt hordozhat magában, amely bonyolíthatja a koronavírus-járvány elleni stratégiák tervezését. A variánsvariánsról szóló tudományos vizsgálat dokumentációját Brazília elküldte a nemzetközi koronavírusgenom-adatbázisnak, a GISAID-nek. A világjárványt elindító eredeti, vuhaninak is nevezett koronavírus brazil variánsát tavaly novemberben azonosították.  Ugyancsak pénteken Brazília egészségügyi hatósága engedélyezte a koronavírus elleni AstraZeneca vakcina bejegyzését, egyúttal jóváhagyta a Remdesivir nevű, vírusfertőzés elleni gyógyszer alkalmazását is. A brazil hatóság korábban csak a Pfizer-BioNTech oltóanyagot jegyezte be, az AstraZeneca csupán veszélyhelyzeti használati engedélyt kapott, ahogy a kínai CoronaVac is.
A járvány elleni küzdelem részeként lezárják a brazil tengerpartokat
Fotó: FERNANDA LUZ / AGIF via AFP
Közben a brazil egészségügyi minisztérium adta hírül: tízmillió adag Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről írtak alá szerződést. Az orosz Gamaleja Intézet gyártotta vakcinából Brazília 400 ezer dózist vár áprilisban, kétmilliót májusban és 7,6 milliót júniusban. Az Uniao Quimica brazil gyógyszergyártó cég importálja az oltóanyagot, és várhatóan az év végén saját maga is megkezdi annak gyártását. Brazília eddig 200 millió adag oltóanyagról kötött megállapodást fele-fele arányban a kínai Sinovac és a brit-svéd AstraZeneca vállalatokkal. A hivatalos kormányzati statisztikákat feldolgozó Our World in Data nevű online kutatási portál szerint a brazilok mindössze 5,5 százalékát oltották be eddig. A koronavírusnak már több mint 272 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 11,2 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után.

Megrohamozták a fodrászokat és kozmetikusokat a hétfői zárlat előtt Rómában

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.13. 08:49

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az olasz kormány egy hónap alatt megfékezné a koronavírus-járványt, addig is kiemelten támogatják a vállalkozásokat és a családokat.
Foglalási roham érte a fodrászatokat és a szépségszalonokat Rómában péntek délutántól, miután a tartományi elnök, Nicola Zingaretti megerősítette, hogy a koronavírus-járvány alakulása miatt fővárost és térségét hétfőtől ismét zárlat alá helyezik az ország majdnem egészével együtt. A római kereskedelmi szövetség adatai szerint néhány óra alatt harminc százalékkal megugrott a vendégek száma a kozmetikusoknál, körömszalonokban is. A pénteken még este hat óráig nyitva tartott bárok teraszai tele voltak utolsó közös „aperitivóra” összegyűlt fiatalokkal. Tömegek voltak az üzletekben is. A hétvégére lezárják a forgalmasabb utcákat, tereket, tengerparti sétányokat a zárás előtti tömörülések megakadályozására. Az egészségügyi minisztérium péntek esti bejelentése szerint teljes zárlat alá kerül a leginkább fertőzésveszélyes, vörös zónába sorolt Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche, Lazio és Puglia régió, a korábban már karantén alá helyezett Molise és Campania tartománnyal, Trento térségével együtt. 
A vörös zónában egésznapos kijárási tilalom lép életbe, kizárólag munkavégzés vagy más súlyos indok miatt lehet elhagyni a lakhelyet, és tiltott a rokonok vagy ismerősök közötti látogatás is. A vendéglátás kizárólag házhoz szállításra dolgozhat, leáll a kereskedelem, kivételt az élelmiszerboltok és a szükségcikkeket áruló üzletek jelentenek. Minden sporttevékenységet felfüggesztenek, az egyéni szabadtéri sportolás kizárólag a lakhely közelében távolságtartással engedélyezett. A tanítás visszaáll távoktatásra. ahol lehet, a dolgozók távmunkavégzésre állnak át.

Mario Draghi olasz kormányfő
Fotó: GUGLIELMO MANGIAPANE / AFP
Olaszország többi része hétfőtől narancssárga színű térségnek számít, ahol a kijárási tilalom csak éjszaka érvényes, de a városok, települések területét nem lehet elhagyni. Egyedüli kivételt Szardínia képvisel, amely fehér színű zóna maradt, ahol már több mint két hete majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat. A kormány péntek délelőtti ülésén a szigorításokat a március 6. és április 6. közötti időszakra rendeltek el. Mario Draghi miniszterelnök elmondta: az utóbbi egy hétben 150 ezerrel emelkedett az azonosított Covid-19-betegek száma, ami március első hetéhez képest tizenöt százalékos növekedést jelent. Egy hét alatt hatszázötvennel emelkedett az intenzív osztályra kerültek száma. Bejelentette, hogy a jelenleg naponta beadott 170 ezer oltás mennyiségét néhány héten belül háromszorosára akarják emelni. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint december vége óta 6,3 millióan kaptak oltást az ország 1694 oltási pontján.
A kormányfő köszönetet mondott az olaszoknak türelmükért. Hangsúlyozta, hogy további 32 milliárd euró azonnali segéllyel támogatják a vállalkozásokat és családokat. Draghi azt mondta, mindent megtesznek a járványhelyzet miatt munka és megélhetés nélkül maradt „új szegények” felkarolására.