Előfizetés

Klubrádió: Színjáték volt a pályáztatás

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.03.12. 15:58

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Már a pályáztatás előtt eldönthette a Médiatanács, hogy milyen indokkal fogják elkaszálni a Klubrádiót – véli Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója.
– Minden jel arra utal, hogy az egész frekvenciapályázat egy színjáték volt. A Médiatanács nem a pályázatunk tartalmával indokolta a kizárásunkat a versenyből, hanem a pályázati feltételek között nem szereplő körülményekkel, törvénytelen gazdálkodással vádolva minket, minden jogalap nélkül – nyilatkozta lapunknak pénteken Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója.

Mint arról csütörtökön lapunk is beszámolt, a budapesti 92,9-es frekvenciára kiírt pályázatot eredménytelennek minősítette a Médiatanács, miután az egyedüli pályázó Klubrádió pályázatát is elutasította – korábban két konkurenst formai hibák miatt zártak ki. A rádió ennek értelmében biztosan nem térhet vissza az általa eddig használt hullámhosszra, online folytatják a műsorszórást.

A Médiatanács határozásának alapos tanulmányozását követően a Stock Richárd hangsúlyozta, „hazugság volt, hogy a magyar sajtószabadság bizonyítéka lenne, hogy a Klubrádió pályázaton szerezheti vissza frekvenciáját”,  ezzel utalt Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkárnak az uniós kritikákra reagáló kijelentésére.

A kizáró határozatban hosszasan sorolják Stock szerint, hogy a Klubrádió szerintük miért nem lenne jó gazdája a frekvenciának a gazdasági helyzete miatt. Ebből az látszik szerinte, hogy a Médiatanács pontosan tudhatta, hogy a rádió mérlege tíz éve veszteséget mutat, ugyanakkor a hallgatói támogatások miatt ez nem jár a működésképtelenség veszélyével. Stock szerint tudatosan keverik össze, hogy mi a mérlegállapot és mi a törvénytelen gazdálkodás, utóbbit hazugságnak nevezte. – Mindegy, hogy mit adtunk volna be. Hiába feleltünk meg a kiírásnak, utólag előrántották ezt az a kifogást.  Ez egy tisztességtelenség, gyávaság, megtévesztés – fogalmazott Stock.

– A frekvenciánkért küzdünk, hidegen hagynak a Médiatanács hazugságai – válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a törvénytelen gazdálkodás vádja miatt vennének-e jogi elégtételt. Energiájukat arra koncentrálják, hogy megtámadják a kizáró határozatot, illetve még a Kúrián folytatódik az a perük, amit a frekvenciaengedélyük meghosszabbításának tavaly őszi megtagadása miatt indítottak. Engem nem érdekel, hogy a bíróság kimondja, hogy tisztességtelen volt.

Mégsem lehet a gyalogosoké hétvégén a rakpart és a Lánchíd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 15:08

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főváros hallgatott az Operatív Törzsre.
Az Országos Operatív Törzs intelmeinek megfelelően a március 13-15-ei hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása

- derül ki abból a közleményből, amelyet lapunkhoz is eljuttatott a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írták, a városvezetés növelni kívánta ugyan az igénybe vehető közterületek számát azzal, hogy megnyitja a gyalogos és a kerékpáros forgalom előtt az érintett területeket, de a hivatal végül a járványügyi védekezés szempontjait is figyelembe vette. Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére így a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása elmarad, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet. A rakpart és a Lánchíd szabaddá tételéhez kapcsolódó programokat pedig online, vagy egy későbbi időpontban tartják meg - zárul a tájékoztatás.

Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a transzneműek nemváltoztatási bejegyzését visszamenőleg betiltani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 14:55

Fotó: NOEMIE COISSAC / AFP
Az AB döntésével az alaptörvény-ellenes helyzet nem szűnik meg teljes mértékben.
Az Alkotmánybíróság március 12-én közzétett határozatával megsemmisítette a transznemű emberek nemének jogi elismerését betiltó 33. § folyamatban lévő eljárásokra való alkalmazását – hívta fel a figyelmet a Háttér Társaság és a Magyar Helsinki Bizottság közös közleményében.
Emlékeztettek arra, hogy tavaly márciusban, a koronavírus járvány első hullámának csúcspontján, néhány nappal a szükségállapot kihirdetése után nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésnek a közigazgatási salátatörvényt, amelynek említett paragrafusa megszüntette annak lehetőségét, hogy a transznemű és interszex emberek nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák. A jogszabály a transz embereket arra kényszeríti, hogy olyan iratokkal éljenek, amelyek nem tükrözik nemi identitásukat és/vagy megjelenésüket. A jogvédők hozzátették, hogy a jogszabályba ráadásul egy olyan rendelkezés is bekerült, amely az új szabályokat a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazza, ami különösen annak fényében rendkívül visszás, hogy sok érintett már évek óta várt kérelme elbírálására. A paragrafus hatálybalépést követően ezen kérelmeket a hatóságok az új jogszabályra hivatkozva sorra elutasították. Több tucatnyi kérelmező azonban a Háttér Társaság és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével közigazgatási perben támadta meg az elutasító döntéseket. A Miskolci Törvényszék decemberben az Alkotmánybíróságtól kérte azon rendelkezés alaptörvény-ellenességének megállapítását, amely előírta a jogszabály alkalmazását a már folyamatban lévő eljárásokra is. Az Alkotmánybíróság friss döntésével megsemmisítette a vonatkozó rendelkezést. Az AB szerint „az állam intézményvédelmi kötelezettsége körében nem alkothat olyan eljárási kereteket, amelyek valamely Alaptörvényben biztosított jogot alaptörvény-ellenes módon korlátoznak”. Az AB külön is kiemeli hogy egy 2018-as döntésében a nem- és névváltoztatás lehetőségét a transznemű emberek korlátozhatatlan alapvető jogának minősítette.  Az érdekvédők leszögezték, hogy az AB döntésével a 33. § okozta alaptörvény-ellenes helyzet nem szűnik meg teljes mértékben. A Miskolci Törvényszék indítványa – és így az AB határozata – csak a folyamatban lévő eljárásokra vonatkozik, tehát aki korábban nem adott be kérelmet, annak továbbra sincs lehetősége nemének jogi elismertetését kérni. Arról, hogy a 33. paragrafus mit jelent az érintetteknek a mindennapokban, ebben és ebben a cikkünkben írtunk.