Előfizetés

Elkaszálta a Médiatanács a Klubrádió pályázatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 15:34

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Több hibát is talált a testület az internetre száműzött adó pályázati anyagában, így nem lehet övék a frekvencia.
Nem felelt meg a pályázati előírásoknak a Klubrádió anyaga, így eredménytelen lett a budapesti 92.9-es frekvenciára kiírt pályázat

- közölte a Médiatanács.

A szervezet tájékoztatása szerint a pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő - jegyezte meg a tanács.  Emellett a benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott. Emiatt a Médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét. A Klubrádió a döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet.

Müller Cecília: Ne válogassanak az oltóanyagok között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 14:37

Fotó: MTVA - Krizsán Csaba
Sok 80 év feletti, regisztrált ember nem kapott még értesítést, ezért arra kérték az orvosokat, hogy a listáról őket részesítsék előnyben.
– A harmadik hullám meredek felszálló ágban van, két eszköz áll rendelkezésre ellene: a kontaktusok számának csökkentése és az oltás – közölte az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.  Elmondta, Magyarország már a második az Unióban az átoltottság terén, eddig majdnem másfél millió embert oltottak be. – Ebből 324 ezren már a második vakcinát is megkapták – jelentette ki, majd bejelentette: gyorsítanak az oltás tempóján, s a következő másfél hét alatt közel félmillió ember juthat vakcinához. Az államtitkár kitért arra is, hogy miután sok 80 év feletti, regisztrált ember nem kapott még értesítést, ezért arra kérték a háziorvosokat, hogy a legidősebbeket részesítsék előnyben. György István elmondta azt is, hogy ma megkezdődött az AstraZeneca vakcina használata az oltópontokon. – Azok, akik a múlt hétvégén sms-ben kaptak értesítést, de mégsem juthattak hozzá az oltóanyaghoz, azok a hétvégén megkapják az oltást – közölte.
– Ma egy éve nyilvánította világjárvánnyá a koronavírus-járványt a WHO – emlékeztetett Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta, csúcsot döntött az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzöttek száma, hiszen az még soha nem haladta meg a nyolcezret. Kifejtette, többen szeretnének oltakozni, mint amennyi vakcina rendelkezésre áll, most a legidősebbek beoltására kell összpontosítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebb oltóanyag érkezik, ezért kell több lábon állni és vakcinabeszerzéseket végezni. Kijelentette, a mai napon érkezett Sinopharm szállítmányt szeretnék gyorsan felszabadítani, a vakcinák számát, felhasználását a koronavirus.gov.hu-n lehet majd nyomon követni. Müller Cecília figyelmeztetett, amennyiben valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, úgy azonnal orvoshoz kell fordulni. – Már a háziorvos és a járóbeteg-szakellátó is tud rendelni Favipiravír gyógyszert, illetve a plazmaterápiához hasonló eljárás is rendelkezésre áll a kórházakban – közölte. Hozzátette, amennyiben a háziorvos kórházba küldi a beteget, úgy tudni kell, hogy az időben elkezdett terápia is sokat segíthet és ezek ambulánsan is elvégezhetők, nem kell a kórházba befeküdni. Az infúziós kezelésekkel pedig jelentős javulás érhető el. Végül mégegyszer megkérte a lakosságot, ne válogassanak a vakcinák között, fogadják el, amit az orvos ajánl nekik. Tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma, szerdán 606 ember ellen intézkedtek a rendőrök emiatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte: 30 090-re emelkedett a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatti eddigi rendőri intézkedések száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések - különösen a védőtávolság és a maszkviselés - betartása. Kiemelte: a március 8-án hatályba lépett szigorítások értelmében Magyarország valamennyi közterületén maszkot kell viselni. Elmondta: szerdán 527 esetben léptek fel a rendőrök azért, mert közterületen valaki nem viselt maszkot. 164 embert figyelmeztettek, 210-en helyszíni bírságot kaptak, 153-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 32, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén 47 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán. 

Magyar-lengyel támadás a jogállami rendelet ellen

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2021.03.11. 14:21

Fotó: ARNE IMMANUEL BANSCH / AFP
Parlamenti képviselők jogi lépésekkel fenyegetik az Európai Bizottságot, ha továbbra sem lesz hajlandó szankcionálni a jogállamot sértő korrupt kormányokat.
Magyarország és Lengyelország csütörtökön megtámadta a jogállami feltételrendszert rögzítő európai uniós rendeletet az EU Bíróságán — jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook oldalán. A luxembourgi székhelyű testületnek azt kell eldöntenie, hogy az uniós kifizetéseket a jogállami normák tiszteletben tartásához kötő jogszabály összhangban áll-e az uniós előírásokkal. Budapest és Varsó szerint nem, az uniós intézmények szerint igen. A döntésnek nincs határideje, de sürgősségi eljárás esetén akár már az év végén megszülethet az ítélet. Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti képviselő a rendelet alkalmazásáról tartott csütörtök délelőtti plenáris vitában közölte, hogy az EP és mellette néhány tagállam sürgősségi eljárást fog kérni az EU Bíróságától. Ha így lesz, akkor a bírósági elnöknek kell eldöntenie, hogy helyt ad-e a kérésnek. Sürgősséggel tárgyalt ügyek esetén a bírák 6-9 hónap alatt meghozhatják a döntést. A január 1-je óta hatályban lévő jogszabályt egyelőre nem alkalmazza az ezzel megbízott Európai Bizottság, mert az állam- és kormányfők — a közösségi költségvetés megvétózásával fenyegető magyar és lengyel vezetés nyomására — tavaly decemberben úgy határoztak, hogy először meg kell várni az EU Bíróságának döntését. Ennek az eljárásnak a jogszerűségét azonban többen vitatják. A rendelet elkészítésében és jóváhagyásában kulcsszerepet játszó Európai Parlament szerint az uniós vezetőknek nem volt joguk dönteni a halasztásról, mivel a vezetői testület egyetlen határozata sem írhatja felül a közösségi jogszabályokat. Ebből fakadóan az EU27-ek nem utasíthatják a független Európai Bizottságot, hogyan gyakorolja jogosítványait. A plenáris vitában felszólaló képviselők túlnyomó többsége ezért követelte, hogy az Európai Bizottság késlekedés nélkül alkalmazza az előírásokat, és szankcionálja azokat a jogállami visszásságokat, amelyek közvetlenül az uniós források elköltéséhez kapcsolódnak. A momentumos Cseh Katalin arról beszélt, hogy a tétlenség önmagában jogsértésnek számít. Néhány képviselő megfenyegette az uniós jog betartása fölött őrködő testületet, hogy az EU Bírósága elé citálják, amiért nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek. A hozzászólásokra válaszoló Johannes Hahn költségvetési biztos nem tett ígéretet a gyors cselekvésre. Bevezetőjében azt mondta, hogy a bírósági ítélet megszületése előtt az Európai Bizottság semmilyen eljárást nem fog elindítani, híven az állam- és kormányfők elvárásához. A vitát követően viszont már azzal magyarázta az időhúzást, hogy minden ügyet alaposan és körültekintően elő kell készíteni, nehogy jogi szempontból támadható legyen. Az osztrák nemzetiségű biztos megerősítette, hogy már most nyomon követik a tagállami lépéseket, és a január elseje óta érvényben lévő rendelet hatálya alá tartozó jogsértéseket visszamenőleg is büntetni fogják.