Előfizetés

Csak a KARC FM jelentkezett a Klubrádió korábbi frekvenciájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 15:11

Fotó: Shutterstock
Ha a KARC FM nyeri a pályázatot, akkor akár 17 éven át is szólhat majd ott, ahol korábban a Klubrádió.
Kizárólag a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Karc FM adott be pályázatot kedden a Klubrádió egykori, évekkel ezelőtt használt frekvenciájára, a Budapest FM 95,3 MHz-re – értesült a Media1. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által kiírt pályázatnak kedden volt a beadási határideje. A Media1 azt követően érdeklődött az NMHH-nál, hogy a testület ezúttal nem tette közzé a pályázók kilétét, ahogyan azt más pályázatoknál szokta. A portál érdeklődése után szerdán jelent meg a tájékoztatás a hatóság honlapján, így derült ki, hogy csak a KARC FM pályázott az egykori klubrádiós frekvenciára. Eredetileg úgy volt, hogy a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület is versenybe száll a frekvenciáért, de ezt az ATV Csoporthoz tartozó rádió végül nem tette meg. A Klubrádió sem indult el a pályázaton, mivel abban reménykedik, hogy végül a Médiatanács visszaadja a másik, folyamatban lévő pályázati eljárásban az általa elmúlt években használt FM 92,9 MHz-et, amelynek használatával február 15-től fel kellett hagynia. A Médiatanács azonban hetek óta nem hozott döntést az ügyben, pedig már egyedül a Klubrádió pályázata van „versenyben”. Emiatt a Klubrádió jelenleg csak az interneten érhető el.  Ha a KARC FM nyeri a pályázatot, akkor 10 át szólhat majd a mintegy 2 millió ember elérésére is alkalmas, ingyenes frekvencián. A jogosultságot a Médiatanács további 7 évvel meghosszabbíthatja, így a Karc FM akár 17 éven át is szólhat majd ott, ahol korábban a Klubrádió.

Meghosszabbítaná a lejáró diákbérleteket Csepel fideszes polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 14:14

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Borbély Lénárd szerint ez segítség lenne a családoknak.
"Kezdeményeztem Karácsony Gergely főpolgármester úrnál, hogy azokat a diák bérleteket, amelyeknek a lejárata március 8. és április 7. között van, hosszabbítsuk meg 30 nappal"

-közölte Facebook-oldalán a csepeli politikus.

Borbély Lénárd úgy véli, a világjárvány miatti szigorító intézkedések okán digitális oktatásra állt át az ország, ezért a diákok nem tudják kihasználni a megvásárolt bérleteiket. Javaslata a budapesti oktatási intézményeket látogató tanulókat célozná meg. Jelezte azt is, hogy a MÁV-HÉV már megtette ezt a gesztust. "Ezzel is segítsünk a budapesti családoknak és minden érintettnek!" - zárul a kormánypárti polgármester bejegyzése. 

Arányaiban Magyarország használja fel a legkevesebb oltóanyagot az EU-ban

hir24.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 13:55

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Pfizer vakcináit majdnem teljesen felhasználjuk.
A 24.hu szemlézte a Politico cikkét, amely megnézte, mekkora arányban használták fel a tagországok a náluk lévő vakcinákat, miután egyre több ország hibáztatja Brüsszelt, mondván: nem küld elég oltóanyagot. Magyarország a legutolsó helyen szerepel, azaz a rendelkezésre álló vakcináinkból arányaiban mi adtuk be a legkevesebbet embereknek - a teljes EU-ban.  A Pfizer oltóanyagát majdnem teljesen felhasználjuk, itt nyolcvan százalék feletti az arány, miközben AstraZeneca-oltásból eddig csak a meglévő készlet egyharmada fogyott el.
Összességében a beadott oltások majdnem 46 százaléka Pfizer-, és 32,4 százaléka Sinopharm-vakcina. (Előbbi egyébként a brazil mutánssal is megbirkózik, erről írt korábban a Népszava is.)