Előfizetés

Lakatot tett a szájára a kormány, nehogy bármit eláruljon az orosz és a kínai vakcinák szerződéseiről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 10:29

Fotó: Mészáros János / MTI
A minisztériumok egymásnak passzolgatják a sajtó munkatársait, a kíváncsi országgyűlési képviselőnek pedig a hazug sablonválaszt prezentálják.
Előszeretettel hangoztatja azt a kormány, hogy lassú az uniós vakcinabeszerzés, ezért fordul a keleti vakcinák felé. A kommunikáció szinte minden lépésről beszámolt, hol tart a folyamat - még arról is, hogy a Szputnyikra megjött a szerződéstervezet. Logikusnak tűnne ezek után, ha a kontraktusok nyilvánosak lennének. Csakhogy itt elakad a folyamat. A 444.hu bemutatta, mi történik, ha valaki közérdekű adatigénylésben szeretné kikérni az iratokat. Mivel a Külügyminisztériumhoz köthetők a beszerzések, emiatt a tárcánál próbálkoztak először. Ám kiderült, nem a külügy az illetékes. Ezután a Miniszterelnökséghez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához nyújtotta be a portál igénylést, mindkét helyen le pattintották. 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, a szerződés közérdekű adat és a törvényes határidőn belül el is juttatják az igénylőhöz - csak azt nem árulta el, hogyan.

A portál szerint a szerződés publikálása két dolgot mindenképpen segítene tisztázni. Az egyik, hogy valóban 50 milliárd forintot fizettünk-e az ötmillió adag kínai vakcináért, és 5,7 milliárdot a kétmillió oroszért. A másik fontos elem a szállítási határidő, ugyanis az orosz fél megcsúszott a teljesítéssel, 30 százalékkal kevesebbet szállítottak le, mint amennyiről Szijjártó Péter beszélt az aláírás után.   
A sajtónál nincs jobb helyzetben egy kíváncsi ellenzéki képviselő sem, hiába vannak többletjogosítványai. A jelenleg függetlenként tevékenykedő Szél Bernadettel hasonló módon packáznak a kormányzati szervek.

A politikus úgy véli, „a kormányzati döntések átláthatósága és a közérdekű adatok nyilvánossága NEM veszélyezteti, hanem SEGÍTI a védekezést. Az pedig, hogy az embernek kérdései vannak, nem oltásellenesség. Jó lenne, ha a kormány végre komolyan venné a tájékoztatást, ami járványhelyzetben kulcsfontosságú, és nem titkolna el minden létező adatot, aminek a nyilvánossága közérdek!”

Hosszú évekre börtönbe kerülhet, aki nekiront az útellenőröknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 09:44

Fotó: Donka Ferenc / MTI
Túl sok támadás érte őket az autósok részéről, így márciustól fokozott jogi védelemben részesülnek.
Március elsejétől közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és kezelői ellenőrei, azaz aki munkájuk során bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza vagy intézkedésre kényszeríti őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető

-derült ki a Magyar Közút közleményéből.

A társaság a változásról azt írta, egy 2019-ben, a dolgozók által kitöltött reprezentatív felmérés szerint túlnyomó többségüket trágár szavak kíséretében sértegették már munkájuk során. Sőt, kisebb hányadukat meg is dobálták az autóból: többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal. Nem egy alkalmazottat fizikailag bántalmaztak munkavégzés közben. Ugyanakkor a társaság emlékeztetett, mostantól közfeladatot ellátó személyként büntetőjogi védelemben részesülnek. Emiatt a cég arra számít, hogy ezzel a lépéssel sikerül visszaszorítani a vegzálások számát. 

Napi vírus: 5653 új fertőzött, 179 áldozat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.10. 09:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Nem csillapodik a harmadik hullám.
5653 ember fertőződött meg az utóbbi 24 órába száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett

- írta a kormányzati koronaoldal szerda reggeli.

A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.
A kormánykommunikáció azt is sulykolta, hogy az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta.