Előfizetés

Az Európai Gyógyszerügynökség arra kéri a tagországokat, hogy egyelőre ne engedélyezzék a Szputnyik V-t

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 14:22

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Addig, amíg az EMA nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatékonyságát.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy tartózkodjanak az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag engedélyeztetésétől, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatékonyságát. Christa Wirthumer-Hoche, az EMA igazgatóbizottságának vezetője az ORF osztrák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában beszélt erről.
Szükségünk van a dokumentumokra, amelyeket áttekinthetünk. Jelen pillanatban az oltott emberekről sincsenek adataink. Ez nem ismert. Ezért nagyon nem tanácsolnám a nemzeti szintű engedélyeztetést – mondta a testület vezetője. Hozzátette, az oltóanyag vizsgálata megkezdődött, az orosz gyártótól érkeznek az adatcsomagok, amelyeket az európai minőségi, biztonságossági és hatékonysági normák szerint vizsgálnak meg. Ha mindennek megfelelt, akkor az EU-ban is engedélyeztetve lesz az orosz vakcina – mondta Wirthumer-Hoche. Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség a múlt csütörtökön jelentette be, hogy megkezdte a koronavírus elleni orosz vakcnia folyamatos értékelését (rolling review). A szakvizsgálat megkezdéséről hozott döntés a laboratóriumi kutatások és a felnőtteknél végzett korai klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A kutatások és vizsgálatok alapján készült tanulmányok azt mutatják, hogy a Szputnyik V kiváltja a szükséges antitestek és immunsejtek termelését, ezáltal hozzájárulhat a koronavírus elleni védelemhez. A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.  Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, illetve az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta uniós alkalmazásra. Jelenleg azonban három uniós tagországban, Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a Szputnyik V-t. Christa Wirthumer-Hoche a ORF-nek nyilatkozva azt is mondta, hogy az emberek gyógyítására fejlesztett gyógyszerek alkalmasságát vizsgáló EMA-bizottság (CHMP) március 11-én tart rendkívüli ülést tart, amelyen értékelik a Johnson & Johnson amerikai vakcina használhatóságát az unióban. Hozzátette, hogy kedvező értékelést várnak, és az Európai Bizottság ezután gyorsan megadhatja a forgalmazási engedélyt. 

Újra kinyitottak az iskolák Angliában

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 13:07

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Két hónapig távoktatásban tanultak a diákok.
Megnyíltak hétfőn az általános és a középiskolák Angliában. Ezzel egy időben életbe lépett az a kormányrendelet, amelynek értelmében az Angliában élőknek írásban indokolniuk kell utazásuk célját, ha külföldre akarnak utazni. A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét. Ennek első komoly lépéseként indulhatott meg hétfőn a tanítás az összes angliai iskolában, és mostantól szabadtéri iskolai rendezvényeket, sportfoglalkozásokat is lehet tartani. A középiskolás diákokat az első két hétben összesen három, a későbbiekben hetente egy koronavírus-szűrésnek kell alávetni, bár az iskoláknak ehhez a szülők írásos beleegyezését is kérniük kell. Az általános iskolákban nem kell tesztelni a gyerekeket.  

Négy helyett csak egyféle vakcinával oltanak Új-Zélandon

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 12:45

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
A Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó cégek közös fejlesztésű vakcinájából az egész lakosság számára elegendő mennyiséget kötött le a helyi kormány.
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy a korábbi tervektől eltérően csak a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó cégek közös fejlesztésű vakcinájával fognak oltani az országban a koronavírus ellen.
Korábban azt tervezték, hogy négy különböző vakcinával oltanak, a kormány mégis úgy döntött, hogy a Pfizer oltóanyagának nagy hatékonysága miatt csak ezt fogják használni. Ezenkívül igazságosabb is így a lakossággal szemben, valamint könnyebb a tömeges oltás lebonyolítása egy oltóanyaggal - tette hozzá.  Az AP hírügynökség szerint a döntésben szerepet játszhat az is, hogy lassan megy az egyes oltóanyagok hazai engedélyeztetése. Eddig még csak a Pfizerét hagyta jóvá a gyógyszerfelügyelet, két másik engedélyezése csak folyamatban van. Új-Zéland tízmillió adag Pfizer-vakcinát vett, ami fejenként két adagot számolva elég az ötmillió fős lakosság beoltására. Ennek a mennyiségnek a legnagyobb része az év második felében érkezik a szigetországba - mondta Ardern. Új-Zélandon már beoltottak néhány ezer embert, főleg olyanokat, akik az egészségügyben, illetve a határátkelőknél dolgoznak. Az országnak már tavaly sikerült gyorsan megállítania és teljesen visszaszorítania a járványt, így ott nem olyan sürgős a tömeges oltás, mint más országokban. Mindazonáltal az év végére várható, hogy mindenkit kétszer beoltanak. Új-Zélandon alig több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak, és 26 beteg hunyt el.