Előfizetés

Mesterlövész védi Áder Jánost és családját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.06. 10:27

Fotó: Béres Márton / Népszava
A férfi a fiatalabb Bush amerikai elnök, Putyin orosz elnök, illetve Merkel német kancellár védelmében is részt vett a politikusok magyarországi látogatásakor.
Magyarország egyik legjobb mesterlövésze védi Áder János köztársasági elnököt és családját a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségénél. Roland egy pingponglabdát akár kétszáz méterről is meg tud lőni – számolt be róla a Blikk. Pomozi Sándor ezredes, az egység parancsnoka szerint a legtöbb esetben nem azért van szükség egy mesterlövészre a csapatban, mert a védett személyek félnek egy támadástól, hanem mert egészen más szemmel képesek elemezni egy-egy helyszínt és helyzetet.
– A merénylő dolga, hogy a rést keresse a pajzson, mi pedig azért felelünk, hogy a pajzs mindig jó irányba álljon. Egy nyilvános esemény előtt elsősorban a merényletre alkalmas helyeket vizsgáljuk át. Ezeknek a helyeknek a biztosítására különböző pozíciókba lövészeket helyezünk ki. Részletes helyszínrajzok és fotók készülnek, minden egyes centijét megismerjük annak a területnek, ahol aztán mozogni fog a védett személy. Ezeken az utolsó tereptárgyak, akár egy kuka is fel van tüntetve, aminek a távolságának az ismerete viszonyítási pontként szolgálhat, mielőtt valaki meghúzza az elsütőbillentyűt

– magyarázta Roland.

A mesterlövész szerint a merényletek egyre személytelenebbek, egyre távolabbról követik el őket. Példaként azt az esetet említette, amikor 2013-ban Angela Merkel drezdai kampányrendezvényén egy drónt reptettek be a német kancellár elé, ami akadálytalanul landolt a politikus lába előtt. Roland minden egyes helyszínt úgy jár be, hogy egy esetleges merényletre készülő honnan tudna támadást indítani, de átgondolja azt is, hogy milyen menekülési útvonalat választhat. Folyamatosan keresi a gyenge pontokat mint előfelderítő.  A mesterlövész a Terrorelhárítási Központ mesterlövész-állományának felépítéséhez is hozzájárult. Emellett a fiatalabb Bush amerikai elnök, Putyin orosz elnök, illetve Merkel német kancellár védelmében is részt vett a politikusok magyarországi látogatásakor. Az orvlövész-elhárítási részt készítette elő, irányította is, vagy mesterlövészként dolgozott.

Villanyszerelés közben középkori alagútrendszert találtak Walesben

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 19:30

Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
A XII. századi „üreget”, mely semmilyen térképen nem szerepelt, egy gyalogösvény alá rejtették.
Villanyszerelési munkák közben fedeztek fel egy titkos középkori alagútrendszert a dél-walesi Tinternben – írta a BBC hírportálja. A helyi áramszolgáltató (Western Power Distribution ) szerelői egy villanyoszlop áthelyezésén dolgoztak a Monmouthshire-i Tintern község közelében, a Wales és Anglia közötti határ közelében elterülő természetvédelmi területen, amikor egy árok kiásása közben, úgy vélték, barlangüregre bukkantak. Miután az áramszolgáltató konzultált a walesi kormány történelmi és kulturális hivatalával, a szerelést leállították, átadták a terepet a régészeti feltárásnak. A 12. századi tinterni apátság közelében húzódó alagútrendszer nem szerepelt a brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) térképén. A cég közölte, még 18. századi térképeken sem bukkan fel az alagútrendszer, és egyetlen helyi lakosnak vagy hivatalnak sem volt tudomása róla. „Egyetlen térképen, vázlaton vagy feljegyzésen sem utalt semmi szokatlanra ezen a helyen. Ahogy azonban ásni kezdtünk, valami rendkívülit fedeztünk fel, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy egy barlangi üreg” – mondta Allyn Gore, a szerelőcsapat vezetője. „Máskor is előfordult, hogy régi kutakat vagy pincéket találtunk, amelyeket egyetlen térkép sem tüntetett fel, de soha még ilyen izgalmas dolog nem került az utunkba” – fűzte hozzá. A 122 centiméter magas alagutat egy gyalogösvény alá „rejtették” annak idején, amely az Angiddy-patak folyásával párhuzamosan kanyarog a völgyben.

Elárverezik Churchill bársonypapucsát

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 19:00

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A becslések szerint akár a 6,3 millió forintnyi fontot is adhatnak a monogramjával díszített, csak a sarkain viseltes lábbeliért.
Kedden árverezik el Winston Churchill egy pár bársonyból készült papucsát Nagy-Britanniában, amely a becslések szerint akár a 15 ezer font (6,3 millió forint) leütési árat is elérheti. Az egykori brit miniszterelnök monogramjával díszített lábbeli az 1950-es években készült – írta a BBC News. A 29 centiméter hosszú, bőrtalpas és bőrbéléses cipőt N. Tuczek, korának egyik híres cipésze készítette. Churchillt számos alkalommal lencsevégre kapták a papucsban második miniszterelnöksége idején, 1951 és 1955 között. 
„Az ember könnyen maga elé tudja képzelni őt, ahogy a házában járkál ebben a papucsban”

– mondta Katherine Carter, Churchill egykori kenti rezidenciájának, a ma már Nagy-Britannia történelmi épületei közé tartozó Chartwellnek a kurátora.

„Rengeteg képen látható rajta ez a cipő, amelyet gyakran viselt együtt az egyik kezeslábasával. Ez a két ruhadarab egy szettet alkotott” – jegyezte meg Carter. A jövő keddi árverést bonyolító sussexi aukciósház, a Bellmans szerint a sarkak körül ugyan látni a viselés nyomait, de a lábbeli „csodálatos állapotban van”. A papucs mellett egy ugyancsak Churchill monogramjával ellátott konyakoskehelyre is licitálhatnak majd az érdeklődők. Az 1960-as évekből való pohár leütési árát 10 ezer fontra becsülik. Mindkét tárgyat Churchill családja árverezte el először 1998-ban, jelenlegi tulajdonosuk akkor vásárolta meg őket.