Előfizetés

Az élelmiszerek 17 százaléka a kukában végzi

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 12:33

Fotó: NICOLAS GUYONNET / AFP
Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.
A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint. Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, amely a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott. 
Ez a mennyiség 23 millió teherautót töltene meg és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

 A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak. Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, 
az eladott élelmiszer igen nagy része végzi a szemétben.

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék 5, míg az élelmiszerkereskedésekben a 2 százaléka válik szemétté. 
Ugyanakkor csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

„Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna - mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében” – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.

71 kiló szemetet találtak egy tehén gyomrában Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 10:28

Fotó: MONEY SHARMA / AFP
A „különösen szentnek” tartott állat nem élte túl azt a műtétet, amellyel a főleg műanyagból és szögekből álló hulladékhalmot eltávolították gyomrából.
Hetvenegy kiló hulladékot találtak egy szabadon kóborló tehén gyomrában az észak-indiai Harijána államban. Az állatot a People For Animals Trust (PFAT) állatvédő szervezet vette gondjaiba, miután egy közlekedési balesetben megsérült. Az állatorvos megállapította, hogy a tehén puffadástól is szenved. Egy négyórás műtét során 
71 kilogrammnyi műanyagot, szögeket és egyéb szemetet távolítottak el a gyomrából.

Az állatvédő szervezet elnöke azt mondta, hogy sokkolta őket a mennyiség, 13 éves praxisa alatt még soha nem szedtek ki ilyen sok szemetet egy tehénből. A korábbi rekord 50 kiló körül volt. A tehén nem élte túl a műtétet. Az indiai városok utcáin mintegy ötmillió gazdátlan tehén kóborol, többségüknek nincs egyéb tápláléka, mint a földön szanaszét heverő hulladék. „A tehén különösen szent állat számunkra, ugyanakkor senki sem törődik velük, a szemétből táplálkoznak” – mondta Ravi Dubay, a PFAT vezetője. A kóbor tehenek elszaporodásához hozzájárultak a Narendra Modi hindu nacionalista miniszterelnök kormánya által életbe léptetett szigorú tehénvédelmi intézkedések, és a tehenekkel kereskedők elleni támadások megszaporodása. Az állattartók rákaptak arra, hogy az öreg vagy beteg teheneket szabadjára engedik ahelyett, hogy a vágóhidaknak adnák el őket. 
Ha bárhol az indiai városokban utcán kóborló teheneket látunk, biztosak lehetünk abban, hogy tele vannak műanyaggal

– jelentette ki Romula D'Silva, az Andhra Prades államban működő Karuna Society for Animals & Nature civil szervezet alelnöke.

A jelenséggel elsőként mintegy másfél évtizede találkozott az állat- és természetvédő szervezet, amikor az általa gondozott 35 elhagyott tehén közül az egyik hirtelen elpusztult, és a boncolás nagy mennyiségű műanyagot mutatott ki a gyomrában, majd más állatokéban is. Nincs friss és országos adat a lenyelt szeméttől elpusztuló tehenek számáról Indiában, a Times of India egy hatóságokra és aktivistákra hivatkozó 2017-es cikke szerint azonban csak Lucknow városában évente mintegy 1000 tehén halálát okozza a lenyelt hulladék.

Védőoltást kaptak az emberszabású majmok a San Diegó-i állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 10:28

Fotó: KEN BOHN / AFP
Ők az első főemlősök, amelyeket koronavírus-elleni vakcinával oltottak be.
Az állatkert kilenc emberszabású majma, négy orangután és öt bonobo kapta meg elsőként a védőoltást – jelentette be a San Diegó-i állatkert, amely szerint ők az első olyan főemlős állatok, amelyeket valamilyen koronavírus-elleni vakcinával beoltottak. A kilenc majom két dózist kapott egy kísérleti vakcinából, amelyet eredetileg kutyák és macskák számára fejlesztettek ki. Az állatkert tájékoztatása szerint nem jelentkeztek náluk mellékhatások, mind jól vannak. A kiválasztott majmok egyike a 28 éves szumátrai orangután, Karen, aki korábban azért került a figyelem központjába, mert ő volt az első majom, amelyen 1994-ben nyitott szívműtétet hajtottak végre. A San Diegó-i állatkert illetékesei azért döntöttek az oltás mellett, mert januárban az állatkerthez tartozó szafaripark nyolc gorillája betegedett meg Covid-19-ben. Ez volt az első ismert eset, amikor a vírus nagy majmokat fertőzött meg. A nyolc gorilla, köztük a 48 éves Winston is, akinél tüdőgyulladás és szívbetegség lépett fel, azóta jobban van, és jó úton halad a teljes gyógyulás felé – mondta az állatkert szóvivője.  Winstont különböző gyógyszerekkel kezelték, nem emberek számára kifejlesztett koronavírus antitestterápiát is kapott. A betegségen átesett gorillákat nem oltották be, mert az állatorvosok szerint a szervezetük már termelt antitestet a vírus ellen. A szakemberek szerint a gorillák egy tünetmentes fertőző gondozótól kapták el a betegséget. Az orángutánokat és bonobókat azért választották ki az oltásra, mert az állatkert nagy majmai közül náluk volt a legnagyobb kockázata a koronavírusfertőzésnek, és őket volt a legkönnyebb beoltani. 
A gondozók finomságokkal vonták el a figyelmüket, amíg megkapták az oltást.

Az oltások beadását januárban kezdték el, majd februárban folytatták, az utolsó oltásokat pedig már márciusban adták be. Az oltóanyagot az állatgyógyászati termékeket gyártó Zoetis vállalat fejlesztette ki, de majmokon nem tesztelték. Vakcinák más fajokon való alkalmazása nem szokatlan eljárás. Az állatkerti majmok megkapják az emberi influenza és kanyaró elleni védőoltást is – mondta el az állatkertet és a szafariparkot működtető San Diegó-i Természetvédelmi Szövetség vezető illetékese.