Előfizetés

IDEA: Stabil az ellenzéki egyesített lista előnye, egyre süllyed a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 09:15

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A közös lista önmagában „megdobja” az ellenzéki pártok választottságát.
A hat ellenzéki párt egyesített listája 3 százalékponttal több szavazatot érdemelne ki a szavazóktól, mint a kormánypártoké: februárjában a Fidesz-KDNP 36, az ellenzék pedig 39 százalékot kapna – derült ki az IDEA Intézet Népszavához eljuttatott közvélemény-kutatásából.  A 2021. február 22. és február 25. között készített felmérés során immár megszokott módon, különálló kérdéssel vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. Kiemelték:
„az ellenzéki pártok mechanikusan egyesített össztámogatottsága 35 százalék. Ez azt jelenti, hogy a közös lista állítása önmagában 4 százalékponttal tudja növelni az ellenzéki pártok külön-külön mért választottságát.”

– Az egyes ellenzéki pártok egymás közötti belső erőviszonyai csak enyhén módosultak. Úgy tűnik, hogy a Jobbik erősödése a tavaly évközepi mélypont óta tartósnak mutatkozik – jegyezték meg az elemzők. Az ellenzéken és a kormányon kívüli kisebb pártok támogatottsága 2–3 százalék, ami külön-külön messze nem eredményez parlamenti mandátumot, azonban értékes szavazatokat vehet el a két egymással versengő politikai tömbtől. Az IDEA Intézet 2019. január óta tartó folyamatos közlései során a mostani mérések a Fidesz legalacsonyabb adatait mutatják:
„a biztos szavazó pártot választók körében a kormánypárt támogatottsága 44 százalék, ami 1 százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban volt.”

Szijjártó szerint a Fidesz fontosabb a koronavírusnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 08:33

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A külgazdasági és külügyminiszternek sikerült csavarnia egyet a tegnapi eseményeken.
Szijjártó Péter szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezés helyett a "legsikeresebb EPP-tagpárt eltávolítását szervezte, és az ehhez szükséges bürokratikus trükkökön agyalt." A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: Európában naponta emberek ezrei halnak meg és emberek tízezrei fertőződnek meg a koronavírus-járvány miatt. Az európai embereknek oltásra és lélegeztetőgépekre van szükségük: ezek mentenek ugyanis életet - tette hozzá. "Itt az ideje, hogy feltegyük a kérdést: az Európai Parlament legnagyobb frakciójának havonta sok ezer eurót kereső vezetője hány munkaórát töltött oltóanyagok beszerzésével vagy bármi mással, ami az európai emberek életének, egészségének, munkahelyének megvédéséhez szükséges?" - fogalmazott a miniszter, hozzáfűzve: a választ mindannyian el tudjuk képzelni. "Manfred Weber szégyellje magát! Jó, hogy végre nem tartozunk olyan frakcióhoz, amit egy ilyen ember vezet" - olvasható a bejegyzésben.

Átmeneti megoldás a régi közmunkásoknak

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.03.04. 08:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormány egy rendelettel meghosszabbította a tízéves határt, amin belül közfoglalkoztatott lehet valaki, de az engedmény csak a veszélyhelyzet végéig szól.
Ahogy azt korábban a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján megírtuk, 2021-ben az egy közfoglalkoztatónál eltöltött időtartam 523 fő esetében haladja meg a kilenc évet, vagyis az ő jogviszonyuk ideje emelkedhet tíz év fölé a nyáron, ha idén is közmunkásként dolgoznak. A kormányhivatalok körlevélben hívták fel a polgármesterek figyelmét, hogy a határidőt követően, először július végén nem kapnak állami támogatást ahhoz, hogy tovább foglalkoztathassák ezeket az embereket. Az ellenzék szerint azonban az átmeneti hosszabbítás nem megoldás ezeknek a közmunkásoknak a gondjára. Egyrészt nem tudni, meddig tart a veszélyhelyzet, másrészt ha ez a kör az elmúlt tíz évben nem talált piaci munkát, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ezután sem fog. Ezért két módosító javaslatuk is a parlament előtt van. Az LMP-s Hohn Krisztina tizenkét évre tolná ki az időkorlátot, a szocialista frakció tagjai azonban eltörölnék azt, és azt rögzítenék, hogy A munka törvénykönyvében a határozott munkaidejű szerződéseknél megszabott öt éves határt a közfoglalkoztatottaknál korlátlanul túl lehet lépni. A javaslat indoklásában az MSZP arra is kitér, hogy az egész közfoglalkoztatási rendszert tovább kellene fejleszteni, hogy az legalább a mindenkori minimálbérrel azonos jövedelmet biztosítson a tartósan munkanélküli emberek számára. A garantált szociális minimumnak nevezett összeg bevezetése egyben a mai közmunka támogatott foglalkoztatássá történő továbbfejlesztését is jelentené. Közben a kormány közfoglalkoztatási portálján megjelentek a tavalyi egész éves adatok, amelyek immár egyértelműen igazolják, hogy még a munkahelyüket váratlanul elvesztő, a veszélyhelyzetben munka nélkül maradt emberek sem a közmunkában keresnek megoldást elhelyezkedési gondjaikra. A 2020-as év egészét nézve mindössze 92 530 fő szerepelt valamilyen közmunkaprogramban. Az utóbbi években minden felmérés azt igazolta, hogy a közmunkára jelentkezők egy része olyan megváltozott munkaképességű személy, akinek családi, szociális, mentális háttere nem átlagos. Őket speciális programokban helyezhetik el és egy március elsejétől hatályos rendelet értelmében pszichiátriai és szakpszichológusi, valamint addiktológiai ellátásokat is biztosítani kell nekik.       

Jogok és kötelességek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a napokban tett közzé internetes oldalán egy összefoglalót a közmunkásokat megillető jogokról és a velük, valamint a foglalkoztatójukkal szemben megfogalmazott elvárásokról. Indoklásukban azt írják, számos megkeresést kapnak, mert a közmunkások úgy érzik, hogy a közfoglalkoztató nem bánik velük megfelelően.