Előfizetés

Orbánék majdnem 20 milliárdból építenek újabb stadiont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 07:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezúttal Nyíregyháza örülhet a hiánypótló fejlesztésnek.
Összesen 19,2 milliárd forintból épülhet stadion Nyíregyházán a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében – szúrta ki a Portfolio a szerdai Magyar Közlönyben. Eszerint a beruházásra már idén elkülönít több mint 600 millió forintot a kormány, a fennmaradó részt 2022-23-ban költenék el. A közlöny szerint az új stadion a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerülhet majd. A stadion mellett a város további szabadidős célú fejlesztésekkel is gazdagodni fog, amit a komplexum melletti területen hajtanak végre.

A bizonytalanok közel fele elfogadná Karácsonyt

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.03.04. 07:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna a 2022-es választásokon az ellenzéki összefogásra, ha Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója – derül ki a Publicus Intézet lapunk megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.
Karácsony továbbra sem jelentette be indulását, ugyanakkor a közelmúltban több közvélemény-kutató is a főpolgármestert mérte a leginkább támogatott ellenzéki aspiránsnak. A Publicus adataiból kiderül, hogy Karácsony sem tudna egyelőre mindenkit mozgósítani, az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná. Jobb a mozgósító ereje, ha arról szól a kérdés, hogy az előválasztás győzteseként lenne jelölt Karácsony. Ebben az esetben az ellenzékiek 90 százaléka, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka szavazna az ellenzéki szövetségre – utóbbi körben az ellenzőinek aránya 45 százalékra csökkenne. Hogy mennyire összeegyeztethető a főpolgármesteri feladataival Karácsony Gergely indulása? A megkérdezettek 52 százaléka szerint „helyes” lépés, ha főpolgármesterként indulna az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont ez nem elfogadható. Az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem helyeselné indulását, mindössze 26 százalék tartaná elfogadhatónak. 
A főpolgármester országvezetői képességeiről megosztott a közvélemény, a megkérdezettek fele tartja alkalmasnak miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont ellenkezően gondolja. Az ellenzéki körökben a döntő többség (66 százalék) alkalmasnak látja, a kormánypárti megkérdezettek 93 százaléka szerint viszont alkalmatlan a feladatra. A bizonytalanok között 46:44 arányban a Karácsony Gergelyt alkalmasnak vélők vannak minimális többségben. Az ellenzéki pártok közül egyelőre a Momentum jelentette be hivatalosan jelöltjét Fekete-Győr András pártelnök személyében. A pártszövetségen kívülről indul a jelöltségért Pálinkás József (Új Világ Néppárt) és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom). A Jobbik hivatalosan még nem állított jelöltet, de Jakab Péter pártelnök már jelezte, hogy vállalná a megmérettetést. A DK részéről Dobrev Klára EP-képviselő indításáról hallani, de hivatalos bejelentés nem történt. Karácsony Gergely (Párbeszéd) indulását az MSZP is támogatná, de a politikus eddig rendre kitért az egyenes válasz elől. Legutóbb az ATV-nek úgy fogalmazott, hogy „sok még a nyitott kérdés”, és sejtelmesen hozzátette „ha nem lesz [előválasztás], akkor biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.

A fővárosban és a környékén elesett a belgyógyászati területi ellátás

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.03.04. 06:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A kórházak kötelesek fogadni minden belgyógyászati ellátásra szoruló beteget, a mentőknek kell megtalálni, hogy hol van szabad ágy.
Már akkora a fővárosi és a Pest-megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos – a lapunk birtokába került dokumentum szerint - átmenetileg fölfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét. Keddtől az intézkedés visszavonásáig mintegy 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket. Minden esetben a mentőszolgálatnak kell megtalálni, hogy hol van hely a páciens fogadására. Könnyen elfordulhat, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Ceglédig vagy Vácig is elvisznek majd a mentők. Az utasítás további érdekessége, hogy a területi elvű ellátás feloldása mellett elrendeli azt is, hogy amennyiben már egyetlen üres ágya sem maradt az intézményeknek, a saját területi betegeiket ebben az esetben sem utasíthatják el. Miután a kórházak a Covid betegek ellátásához a belgyógyászati osztályaikat alakították át, kevés hely maradt a nem azonnali ellátásra szorulóknak, például hasfájósoknak, a szív-és keringési panaszokkal küszködőknek. A KSH adatai szerint már a múlt év decemberében 99,8 százalékos ágy-kihasználtsággal működtek a belgyógyászatok. A második hullám hatására az intenzív ellátás mellett ennek a szakterületnek nőtt egyik hónapról a másikra legnagyobb mértékben (41,3 százalékkal) a forgalma. A Coviddal terhelt helyzetet most tovább nehezítette a munkaszerződés váltás, nőtt a szakemberhiány. Hétfőn – mint emlékezetes - a Jahn Ferenc kórház orvosigazgatója jelezte, a három belgyógyászati osztálya közül csak kettő maradt működőképes. Kedden este egy másik sajtónyilatkozatban már azt közölte, hogy a probléma megoldódott. A fekvő- és járóbeteg-szakellátás az intézetben biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné. 
Lapunknak Falus Ferenc egykori tiszti főorvos azt mondta: nem történik egyéb, mint amit napok óta tudunk, hogy a helyhiány miatt összevissza küldözgetik a betegeket, mert vagy nincs hely, vagy nem az intézmény körzetéhez tartozó területen él az illető. Most ezt „hidalja át” a tiszti főorvos utasítása azzal, hogy felfüggesztette a területi ellátást. Szerinte az is előfordulhat, hogy egy csepeli beteget elvisznek a Budai Irgalmasokhoz, és ha ott, mire odaérnek vele, elfogynak a szabad ágyak, akkor vissza mentőztetik a Jahn Ferenc kórházba, mert az, mint a területi betegét köteles lesz átvenni. „Botrány, hogy a kormány a járvány legsúlyosabb heteiben szervezi át az egészségügyet" – mondta Falus Ferenc, aki szerint ennek a kormányzati lépésnek legalább annyi, ha nem több áldozata lehet, mint magának a Covidnak.