Előfizetés

Csak a néppárti frakciót hagyja el a Fidesz, a pártszövetséget nem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 18:43

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Közben szakad a brüsszeli kormánypárti egység, ugyanis az egyetlen KDNP-s képviselő marad a néppárti frakció tagja.
"A Néppártból való távozás még a jövő zenéje, ez a döntés még csak a frakcióból való kilépésről szólt"

- jelentette ki Novák Katalin az Indexnek nyilatkozva.

A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter - aki egyben a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke - a portálnak azt mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén az Európai Néppárt képviselőcsoportja azzal van elfoglalva, hogy különböző adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a Fidesz európai parlamenti képviselőit. A politikus azt mondta, nem időszerű beszélni arról, hogy a Fidesz melyik másik - esetleg jobboldali - pártcsaládhoz csatlakozik a jövőben. Jelenleg megfelel számukra az, hogy függetlenként dolgoznak. 
Ugyanakkor az atv.hu-nak határozott nemmel felelt arra a kérdésre, a frakcióból való kilépésből követik-e a pártcsaládból való távozás.

"A Fidesz tagságát 2019 márciusában, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel a pártcsaládban, Donald Tusk EPP-elnök megválasztását követően pedig a Fidesszel való kapcsolata feszült és konfliktusos volt. Tusk már a koronavírus-járvány előtt sem titkolta, hogy a Fidesz kizárása mellett van a pártcsaládból, Trump választási veresége és a Capitolium ostroma után pedig Tusk azt twittelte, »Trumpok mindenhol vannak«, és mindenkinek meg kell védenie a maga Capitoliumát." - fogalmazott a portálnak. 

A KDNP marad a néppárti berkeken belül

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját - közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva szerdán. A magyar kereszténydemokrata képviselő elmondta, a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos. Kiemelte: az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget. Hölvényi György feladatának nevezte, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.

Manfred Weber válaszolt a Fidesz kilépésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 17:13

Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament
Azt mondta, Budapesten hozták meg a döntést.
Miután az Európai Néppárt módosította a frakciójának működési szabályzatát, a Fidesz kilépett a képviselőcsoportból. Manfred Weber frakcióvezető pedig tudomásul vette a fejleményeket.  A hvg.hu összefoglalója szerint úgy fogalmazott, több kérdésben sem sikerült azonos álláspontra helyezkedni a magyar kormánnyal. Így a jogállamiság, az akadémiai szabadság és a média szabadságának ügyében sem. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi évben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában különösen nagyok voltak a távolságok.
A döntést a Fidesz kilépéséről Budapesten hozták meg, és mi ezt tiszteletben tartjuk. Mi szeretnénk hidat építeni, de ha a másik oldalon nincs senki, akkor ezt a hídépítést nem lehet semmire sem használni.

– mondta a frakcióvezető. Weber sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt az értesülést, hogy a lengyel delegáció ultimátumot fogalmazott meg: vagy a Fidesz távozik, vagy a lengyel képviselőcsoport.

Bayer Zsolt: végre faképnél hagyjuk azt a gyáva, gerinctelen és hülye Webert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 16:52

Fotó: MARTIN BERTRAND / AFP
A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa nem rejtette véka alá, mennyire örül kormánypárti kilépésnek.
"NA VÉGRE!!! Istenem! Végre! Legalább két éve szorgalmazom ezt!"

- kezdte bejegyzését a kormányzati megmondóember.

Bayer Zsolt ezt követően szokásához híven nem finomkodott, ugyanis azt írta, az Európai Néppárt frakcióvezetője " gyáva, gerinctelen és hülye", a pártszövetségről pedig, hogy "színtelen-szagtalan, semmilyen (tehát tökéletesen EU-konform)". Véleménye szerint a Néppártnak már semmi köze sincsen sem konzervativizmushoz, sem kereszténységhez, sem a hagyományos európai értékekhez.
"Faképnél hagyjuk végre a sunyi és aljas Tuskot, aki immáron Weberrel együtt beleomolhat Martin Schulz meg Guy Verhofstadt nagy, szent fenekébe, ahová beomolni mindig is vágyott…

Éppen itt volt az ideje!" - zárta bejegyzését Bayer Zsolt.  Mint lapunk is megírta, jelentős többséggel megszavazta az Európai Néppárt az alapszabály módosítását, amely lehetővé teszi több képviselő egyszerre történő kizárását, illetve tagságának felfüggesztését. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz kilép a pártcsalád frakciójából.  Az már korábban is kiderült, hogy Manfred Webert nem kimondottabban kedvelik a kormánypárti újságírók. December végén a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András mondta azt róla, hogy egy sz*r ember,