Előfizetés

Embertelenség Röszkén – kártérítésre ítélte Magyarországot a strasbourgi bíróság

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.02. 15:30
Menekültek várakoznak a röszkei tranzitzónában 2016 áprilisában
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Megállapították, hogy hiányosak voltak a tartózkodási feltételek, különösen egy gyermek és egy terhes nő elszállásolásának tekintetében, valamint nem volt kielégítő az étkezés sem.
Öt iráni és négy afgán állampolgár számára  kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert a magyar hatóságok nem biztosítottak számukra kielégítő körülményeket a menedékkérelmük elbírálásának idejére szálláshelyként kijelölt tranzitzónában. A Szerbián keresztül Magyarországra érkezett iráni, illetve afgán állampolgárok 2017 nyarán nyújtottak be menedékkérelmet a magyar hatóságokhoz. Ennek elbírálásának idejére a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónát jelölték ki szálláshelyként az eljáró magyar hatóságok. Az érintettek azért fordultak jogorvoslatért, mert megítélésük szerint az illetékesek nem biztosítottak megfelelő feltételeket a tranzitzónában való tartózkodásukhoz.
A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság kedden közzétett ítéletében helyt adott a kérelmezők panaszának, megállapítva, hogy hiányosak voltak a tartózkodási feltételek, különösen egy gyermek és egy terhes nő elszállásolásának tekintetében, valamint nem volt kielégítő az étkezés sem.

A bíróság döntése szerint az emberi jogok európai konvenciójának vonatkozó cikkét sértette továbbá a megfelelő tartózkodási feltételek biztosításának elmaradása, illetve bizonyos eljárási hiányosságok mellett az is, hogy a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás a mozgásszabadság jogának megsértését jelentette.
A jogsértés miatt az emberi jogi bíróság jóvátétel megfizetésére szólította fel Magyarországot.

A Népszava tavaly májusban helyszíni riportban számolt be arról, amikor a megszűnésre ítélt röszkei tranzitzónából nyolcvan menekültet szállítottak át az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság balassagyarmati közösségi szállására. Az érintettek közül volt, aki azt mondta Röszkéről:
„Az a hely maga volt a pokol.”

Súlyos a járványhelyzet Komáromban a polgármester szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 15:14
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Február 26-án több új fertőzöttet regisztráltak a településen, mint máshol megyeszinten.
Súlyos a helyzet Komáromban, ahol a járvány kezdete óta február 26-án regisztrálták az eddigi legtöbb új fertőzöttet, 38 embert – közölte Molnár Attila polgármester a város Youtube-csatornáján.  Összehasonlításként elmondta, hogy aznap több fertőzöttet azonosítottak a városban, mint például Zala, Veszprém, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok vagy Békés megyében. A polgármester szerint ebből látható, hogy Komárom-Esztergom megye az egyik legfertőzöttebb megye, ezért mindenkit arra kér, hogy tartsa be a szabályokat és viseljen maszkot. Elmondása szerint egyre több oktatási intézményben vezettek már be korlátozásokat, és volt olyan intézmény, amit be is zártak. Ezen a héten döntenek arról, hogy elrendeljék-e a rendkívüli szünetet.
(A 444 nyomán.)

Müller Cecília: Ne hezitáljunk, oltakozzunk! – 16 éves a járvány legfiatalabb áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:53

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az Operatív Törzs a következő egy hét alatt több mint félmillió embert akar beoltani. Sietni kell, már öt esetben kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst.
Óriási tempóban halad a járvány előre Európában és Magyarországon is, a fertőzések száma napról napra emelkedik, és az új, rapid lefolyású megbetegedések egyik napról a másikra, órákon belül is kialakulhatnak, azonnali kórházi kezelést követelve – fogalmazott  Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható egyre drasztikusabban romló, újra jóval száz fölötti halálos áldozatot rögzítő magyar járványügyi adatok ismertetésekor elmondta: megdőlt a legfiatalabb elhunyt életkora: hétfőn egy 16 éves fiatal vesztette életét, aki súlyos alapbetegséggel küszködött.
„Ebbe nem nyugodhatunk bele: akinek füle van hallja meg! (...) Azokra hallgassanak, akik a bizonyítékokra alapuló információkat adják tovább, mert felgyorsul az oltások üteme. Mindenkit mentsünk meg a súlyosan szövődményes, halálos betegségtől, és ha meghívást kapunk, felkínálják nekünk az oltakozás lehetőségét, ne hezitáljunk, a szakembereknek higgyünk”

– szólított fel mindenkit Müller Cecília.

A vakcinákról szólva kiemelte, kedden 114 600 amerikai Pfizer vakcina érkezett, és úton van az orosz Szputnyik oltóanyagból 100 ezer második, illetve 180 ezer első komponensű is.
„Minden vakcina meg tudja akadályozni a súlyos szövődményeket és a halált is. Egyre gyorsul a fertőzés, már öt esetben mutatták ki a dél-afrikai vírusmutánst”

– figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Brit vizsgálati eredmények szerint a legveszélyeztetettebb 80 év feletti korosztályban az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech-vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a pácienst kórházba kell szállítani. Müller Cecília szerint ugyancsak egyre több szakmai tapasztalat támasztja alá, hogy bármilyen vakcinával oltanak be valakit, már az első dózis beadása is hatásos. Azt újságírói megkeresésre nem tudta megmondani, hogy egy már beoltott ember terjesztheti-e a vírust, de szerinte egyre több adat van arról is, hogy az oltás nem csak a betegséget előzi meg, hanem a betegség átadását is gátolja. Hozzáfűzte:
„Felgyorsul az oltási folyamat.”

Ennek lényegéről György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője beszélt. 
„Magyarország átoltottság tekintetében a harmadik helyen van az uniós ranglistán, de versenyt futunk az idővel annak ellenére, hogy már 721 677 embert a beoltottak, és közülük 252 847-en már a második adagot is megkapták”

– húzta alá.

A módosított oltási stratégia lényege:
„Mielőbb, minél többen megkapják legalább az első adag oltást, húsvéti utánig, pontosan április 11-ig mindazok, akik regiszráltak.”

Ezért tolták ki a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagok második adagjának beadási határidejét, s ezért tartalékolnak az eddigieknél jóval kevesebbet. A háziorvoskat is az oltások gyorsításra kérik, a hétvégén is, akik mindezért napi 40 és 80 ezer forintos juttatást kapnak. A kedden és a következő napokban érkező újabb szállítmányok egy részét a kórházi oltópontokra viszik, másik részét pedig a háziorvosok kapják. Utóbbiakhoz a múlt heti 275 ezer után most 250 ezer kínai vakcinát szállítanak ki, míg a kórházakhoz a Pfizert és az AstraZeneca oltóanyagokat juttatják el.   A szerdától szerdáig tartó oltási héten az idősek, a 60 év alatti krónikus betegek beoltása mellett folytatják az idősotthonok eddig kimaradt lakóinak, dolgozónak az oltását is.   
„102 kórházban lesz oltási akció, több száz oltóponton. Arról pedig, hogy mikor és hova kell menni, mindenki sms-t fog kapni. Egy hét alatt 529 ezer embert szeretnénk beoltani.”

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – hétfői rendőri intézkedések adatait, valamint az utazási korlátozások hétfőn hatályba lépett szigorításait ismertette, fő szabályként, hogy minden hozzánk érkezőnek karanténba kell vonulnia, és a kivételeket külön rendelet tartalmazza. A konkrét rendőri intézkedések közül kiemelte, hogy a BRFK munkatársai információt kaptak arról, hogy egy belvárosi vendéglátóhelyen kijárási tilalom idején rendezvényt tartanak. A helyszíni ellenőrzésen kiderült: 21 ember maszk nélkül valóban rendezvényen vett részt, egyrészt helyszíni bírságot szabtak ki rájuk, fel is jelentették őket, a tulajdonos ellen pedig közigazgatási eljárást indítottak.