Előfizetés

Civilként kisfiúkkal foglalkozott a pedofil, ki is használta őket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 10:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több száz gyermekpornóképet szerzett meg, többnyire zsarolással, és személyes akciókra is készült a férfi, aki bíróságon felelhet a tetteiért.
Szexuális kényszerítés és gyermekpornográfia miatt emelt vádat az Érdi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki kiskorú sértetteket próbált rávenni szexuális cselekményekre, illetve arra, hogy magukról meztelen képeket küldjenek neki – áll az ügyészségi portálon megjelent közleményben. A büntetőeljárás nyomozási szakaszában a vádlott informatikai eszközeiről több száz három és tizennégy éves kor közötti gyermekről készült szexuális tartalmú fényképet és videófelvételt foglaltak le az érdi rendőrök.
A vádirat szerint a férfi egy gyermekekkel foglalkozó társadalmi szervezetben dolgozott korábban. A gyermekekkel való kapcsolattartás céljából rendszeresen használt egy internetes csevegőoldalt. Ezt arra használta fel, hogy kiskorú fiúkkal ismerkedjen meg.

Több esetben ez sikerült is: 2019 nyarán egy kiskorú fiút meztelenül, illetve szexuális tartalommal ábrázoló fényképeket szerzett meg a gyermektől, akinek személyes adataihoz is hozzájutott. Azzal fenyegette meg a kisfiút: ha nem küld neki további hasonló képeket, illetve ha nem hajlandó egy előre megbeszélt helyszínen vele szexuális cselekményt végezni, akkor a már birtokában lévő képeket nyilvánosságra hozza. A találkozót végül a gyermek szülei akadályozták meg. A férfi további két kiskorúval is hasonló módon járt el, azonban ők – amikor további képek, illetve videók elkészítésére szólította fel őket – megszakították vele a kapcsolatot. Rajtuk kívül más gyermekekkel is szexuális, vágykeltő támákról csetelt az interneten, magát hasonló korú fiúnak vagy éppen lánynak kiadva.

Összeesett a zsúfolt pályaudvaron, egy arra járó orvos élesztette újra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 16:15

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A gyors beavatkozásnak köszönhetően a negyven év körüli férfi életét sikerült megmenteni.
Az egyik fővárosi vasúti pályaudvaron várakozott hétvégén az a 40 év körüli férfi, aki előzetes panaszok nélkül esett össze a peronon. Az utazóközönség soraiból azonnal egy szabadnapos orvos sietett a segítségére, aki riasztotta a mentőket és gyors vizsgálat után, meg is kezdte az újraélesztést - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat. A közösségi oldalukra  Az egységek hamar megérkeztek, ezt követően közösen folytatták közösen tovább a küzdelmet a beteg életéért. 
Végül az időben megkezdett mellkasi nyomások, illetve a gyógyszeres beavatkozás eredményre vezetett, a mentők stabil állapotban szállították kórházba a férfit.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz - A növényzet és az apró állatok is a tűz martalékaivá váltak

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.01. 15:43

Fotó: Varga György / MTI
A terület tájegységvezetője szerint annyi egyértelműen tudható, hogy a tűz a házaktól indult el.
A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos – közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére. A természetvédelmi szakember beszámolója szerint a Natura 2000-es területen
elképesztő intenzitású volt a tűz, ami után csak hamu maradt.

A növényzet és az apró állatok, hüllők, köztük az éppen petét rakó kétéltűek mind a tűz martalékaivá váltak, azonban nagyobb állat tetemére nem bukkantak. A területen élő madarak és nagyobb testű állatok el tudtak menekülni. A tájegységvezető elmondta azt is, hogy – a vaddisznók miatt – a lángokat több oldalról oltó embereknek többször figyelmeztetniük kellett egymást. A tűz elért egy rétisasfészket is, amelyikben már tojások is voltak. A fokozottan védett madár azóta visszatért a fa tetején épségben maradt fészkére, hogy folytassa a költést, de az, hogy a tojások károsodtak-e, csak három hét múlva derül ki. Rozner György arról is beszámolt, hogy két évvel ezelőtt szinte éppen ugyanott keletkezett óriási berektűz. Akkor – áprilisban – a mostaninál is jóval nagyobb területen égett le a növényzet, vesztek oda az éppen költő madarak tojásai. A tájegységvezető kifejtette, hogy most sem öngyulladás okozta a tüzet, ami száraz nyarakon a tőzeges talajon előfordulhat. Mint mondta, a tűzvizsgálat még tart, de annyi egyértelműen tudható, hogy a mostani tűz is a házaktól indult el.
– Első tavaszi hétvége, takarítás, tűzrakással

– utalt a valószínűsíthető okokra. Hozzátette, hogy bizonyítani szinte lehetetlen, ki is okozhatta a tüzet, bár a drónfotókon egészen jól látszik, honnan indultak el a tölcséralakban terjedő lángok.  – A keletkezett kárt csak akkor lehetne felbecsülni, ha előtte valaki felmérte volta a területen lévő értékeket – mondta Rozner György, megemlítve, hogy egy magasles is leégett. A katasztrófavédelem korábbi közlése szerint a szombat délután keletkezett tüzet több mint ötven tűzoltónak 11 óra alatt sikerült eloltania. A beavatkozást nehezítette az időnként megélénkülő szél és a lápos, mocsaras, nehezen járható terület. Az oltási munkákba bekapcsolódtak rendőrök, polgárőrök és a nemzeti park dolgozói is.