Előfizetés

Veszélyhelyzetben is jól járnak a fideszes vezetésű kerületek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 20:43

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csaknem 1,3 milliárd forint önkormányzati pénz átcsoportosításáról döntött a kormány.
A települési önkormányzatok támogatása érdekében a kormány elrendeli 1 292 046 000 forint egyszeri átcsoportosítását – olvasható a szombat éjjel megjelent Magyar Közlönyben. A helyi fejlesztési és működési feladatok támogatásáról szóló kormányhatározat tizenkettő, azaz pontosan egy tucat település megsegítéséről szól. A megnevezett tíz vidéki település között vannak olyanok, amelyek célja egyértelmű. Így például Cserkút szennyvízelvezetési feladatainak 173 millió, továbbá Hajós, Óbánya, Simontornya, Szenna ivóvíz-ellátási feladatainak csaknem 150 millió forintos támogatása, valamint Szokolya 143,7 milliós bölcsőde- és óvodafejlesztése. Arra viszont a rendeletben semmilyen utalás nincs, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben, illetve a kormányzati elvonások miatti nehéz gazdasági helyzetben mi indokolja a külön támogatást a köztudottan fideszes vezetésű Belváros-Lipótvárosban és a Hegyvidéken.
Az V. kerületi önkormányzat csaknem 91 millió forintot kap „Idősügyi Infokommunikációs Program” folytatására. Ennél is homályosabb a szintén kormánypárti irányítású és többségű XII. kerületnek juttatott 225 millió forint célja, mert a szöveg úgy szól: „önkormányzati fejlesztések kiegészítő munkáinak támogatása”.

A Magyar Közlöny táblázata alapján érdekes az is, hogy az évekkel ezelőtti kormányzati adósságátvállalás után például most 110,7 millió forintnyi tartozás visszafizetését támogatja az állam Tenk, és több mint 156 milliót Gánt önkormányzatának. Amint azt Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Miniszterelnökségen a kerületi polgármesterekkel együtt folytatott tárgyalásai után bejelentette: a 25 ezer fő feletti városok és a megyei jogú városok után a budapesti önkormányzatok is ugyanúgy jártak a kormánnyal. „Ma sem kaptunk más választ a kérdéseinkre, mint hogy megvizsgáljuk, majd visszatérünk, majd külön tárgyalunk, majd meglátjuk” – írta a főpolgármester akkori Facebook-bejegyzésében. 

Mészáros Lőrinc letartóztatásával kezdenék az új rendszerváltást – Bemutatta programját a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 19:23

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A párt 25 pontban foglalta össze, mit tennének az első 3, 30 és 300 napban, ha kormányra kerülnének.
A Fidesz-maffia bűnöseinek felelősségre vonását és egy új jogállam felépítésének lépéseit vázolja a Momentum Új Rendszerváltás programja – állítja közleményében az ellenzék előválasztásán induló párt. A programot a Momentum miniszterelnök-jelöltjeként – két párttársával együtt – Fekete-Győr András online mutatta be, azt ecsetelve, mit is tennének kormányzásuk első 3, 30 és 300 napján. Ám mint mondta, ezt a programot egyelőre az ellenzéki összefogás asztalára teszik le, mert szerintük „közös felelősségük lesz a NER bűnöseinek elszámoltatása”. Fekete-Győr András az első programpont keretében a gyors kormányalakítás szükségességére hívta fel egyebek mellett a hivatalban lévő köztársasági elnököt, akit – győztes választás után – akár utcai tüntetésekkel is a mielőbbi kormányalakításra ösztönözne.
„A Fideszben már most készülnek a bizonyítékok eltüntetésére, a vagyonuk kimenekítésre”

– hangoztatta.

Fekete-Győr megnyugtatta az állami szerveket, hogy „nem kell többet szemet hunyniuk a politikusok által elkövetett bűncselekmények felett, és nem kell többet bevédeniük Orbán Viktort és strómanjait”:
„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc például napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhet”.

Ennek mikéntjéről, arról, hogy a letartóztatásra ki utasít kit, és ki hajtja végre, nem lehet tudni bővebbet, ám a pártelnöknek megvan a teóriája, mivel kell szembenézniük:
„Pontosan tudjuk, hogy készülnek arra, hogy a vagyonukat külföldre menekítsék, sőt ők maguk is külföldre meneküljenek. Nem hiába fogadta be Orbán Viktor két évvel ezelőtt a börtönre ítélt Észak-Macedón kormányfőt, Gruevszkit. Arra számítva, hogy ugyanígy bújtatja majd el őt Putyin a Fekete-tengeri palotájában. Így megy ez a világ bűnözői között.”

– A Momentum alkotmányjogászokkal, nemzetközi jogászokkal, közgazdászokkal közösen dolgozott ki egy tervet, amelynek végrehajtásával visszakaphatjuk az országunkat. Egyszer és mindenkorra bebizonyítjuk: Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország – fűzte hozzá Fekete-Győr András.  Mészáros Lőrinc letartóztatása után az első három kormányban eltöltött napon a  következő a terv lényege:
 • Csatlakozás az európai ügyészséghez,
 • bizonyítékok eltüntetésének megakadályozása uniós segítséggel,
 • felszállási tilalom az oligarchák magánrepülőire,
 • a fideszes pénzcsapok azonnali elzárása, azaz a „strómanokra szabott” közbeszerzési eljárások, uniós pályázatok azonnali felfüggesztése,
 • állami hirdetésstop, hogy egyetlen forint közpénz se jusson a Fidesz által elfoglalt médiumokhoz,
 • felcsúti per, amelyben a „vádlottak padján a maffiaállam fő bűnösei fognak ülni”.
A Momemtum a remélt kormányzás első hónapját a személycserékre, a lebukottak egymást besúgó folyamatának beindítására és a nyilvánosság bevonására vagyonmentő intézkedésekre szánja:
 • „Politikai helytartók” eltávolítása a minisztériumokból, állami intézményekből,
 • Titkos döntések mögötti hatástanulmányok nyilvánosságra hozása,
 • Lopást leleplező tanúk, közérdekű bejelentők állami védelme, valamint annak elérése, hogy egymást adják fel a bűnösök,
 • fideszes alapítványba folyatott pénzek visszavétele, a hamis vagyonbevallások büntethetővé tétele, vagyonosodási vizsgálat bevezetése,
 • gyanús közbeszerzési akták újranyitása, nyilvános meghallgatások a NER 12 évének szimbolikus ügyeiben.
Az első 300 nap, tehát nem sokkal több mint tíz hónap alatt Fekete-Gyrőr Andrásék befejeznék az új rendszerváltást megalapozó lépéseket. Ezek között szerepel:
 • A miniszterelnöki mandátum két ciklusra korlátozása,
 • az önkormányzatok elvett forrásainak a visszaadása, a NER által „leuralt” bakszektor felszabadítása,
 • a korrupcióellenes ügyészség felállítása, átlátható közbeszerzési rendszer létrehozása, az eddigi kiemelt közbeszerzések felülvizsgálata,
 • a visszaszerzett vagyonból a nehéz helyzetű munkavállalók kisegítése, egyben adóemelés a gazdagoknak kastélyokra, kaszinókra, jachtokra és magánrepülőkre,
 • a közmédia újraszervezése, úgy, hogy állami hirdetések egy évig nem lesznek.

Szijjártó: Hamarosan elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 17:59

Fotó: EVGENY ODINOKOV / AFP / Sputnik
Moszkvától nem messze megkezdődött az összesen 280 ezer adag vakcina előkészítése a szállításra.
Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre – jelentette be Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külügyminiszter hozzátette: Moszkvától nem messze megkezdődött az összesen 280 ezer adag vakcina előkészítése a szállításra. „A 100 ezer adagnyi második és a 180 ezer első komponens berakodása hosszú órákat vesz igénybe, de még ma este megindul a kamion Magyarország irányába” – írta Szijjártó.