Előfizetés

Virginiában is legális lesz a marihuána

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.28. 08:56
Képünk illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / AFP/Science Photo Library
Megszavazta szombaton a virginiai törvényhozás az Egyesült Államokban, hogy az államban legalizálják a marihuána rekreációs célú használatát.
A helyi képviselőház és szenátus is megszavazta azt a kompromisszumos javaslatot, amelynek értelmében 2024-től felnőttek szabadon használhatják a kábítószert. Ezzel Virginia az első déli állam, ahol legalizálják a marihuánát, amely 15 másik államban és a fővárosban már engedélyezett. Az elfogadott javaslat értelmében 2024. január 1-jén lép életbe a marihuána helyi kereskedelmét szabályozó törvény, akkor kezdődhet a legális árusítás, és onnantól kezdve minden nagykorú szabadon tarthat magánál egy uncia (mintegy 28 gramm) marihuánát. Kis mennyiségű marihuána birtoklása már tavaly óta nem bűncselekmény az államban, csak kisebb kihágás, amelyet legfeljebb 25 dolláros bírsággal sújthatnak a hatóságok.

Jóváhagyták az Egyesült Államokban az első egykomponensű vakcinát

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.28. 08:55

Fotó: PHILL MAGAKOE / AFP
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta szombaton a Johnson and Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.
Az FDA tájékoztatása szerint az egyetlen injekcióból álló oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is. A közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen. "Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb" - fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese. Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni, és a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri. Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid-19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, amelyek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után.
Kapcsolódó
Amerikában zöld jelzést kaphat a Johnson&Johnson vakcinája

Hasogdzsi-ügy: a gyilkosok elszámoltatását követelte a Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.27. 19:00

Fotó: AFP/Ozan Kose
Az újságírót egy halálbrigád ölte meg kegyetlen módon.
A Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért felelős emberek számonkérését követelte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet szombaton, egy nappal azután, hogy az amerikai hírszerzés egy jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelyben megölték Hasogdzsit

- írja az MTI.

Az magyar állami hírügynökség szerint Rijád visszautasította a beszámoló következtetéseit és megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a bűntényt egy önkényesen cselekvő halálosztag hajtotta végre. "A jelentés aláhúzta: független és alkotmányos vizsgálatra van szükség a felfoghatatlanul brutális gyilkosság ügyében" - írta közleményében Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül igazgatója. "Meg kell büntetni a felelősöket. Független bíróságoknak kell igazságot szolgáltatnia, és tisztáznia, pontosan miért is tehető felelőssé Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg" - hangsúlyozta Mihr. Az RSF vezetője megjegyezte: a koronaherceg és a királyi ház más magas rangú képviselői módszeresen üldözik az újságírókat, akik közül legalább 33-an vannak börtönben. Az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó országos hírszerzési igazgató hivatala (DNI) pénteken közzétett jelentésében kiemelte: a királyság biztonsági és hírszerző szervezetei 2017 óta teljes mértékben a koronaherceg felügyelete alatt állnak, így nagyon valószínűtlen, hogy szaúdi tisztségviselők magánakció keretében, a trónörökös tudta és engedélye nélkül hajtottak volna végre egy ilyen műveletet. "Úgy véljük, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös jóváhagyott egy Isztambulban, Törökországban végrehajtandó műveletet, hogy fogják el vagy öljék meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót" - áll a DNI jelentésében.
Mohammed bin Szalamán
Fotó: AFP/FAYEZ NURELDINE
Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy az ügyben játszott szerepéért szankciókat szabott ki a szaúdi hírszerzés korábbi igazgatóhelyettesére, Ahmed Haszan Mohamed al-Aszírire. Antony Blinken külügyminiszter pedig bejelentette, hogy vízumkorlátozással sújtanak több tucat további szaúdi állampolgárt. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst azonban személy szerint nem érintik a szankciók. Török tisztségviselők szerint Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Hasogdzsi földi maradványai máig nem kerültek elő.
A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt. Akkori menyasszonya, a török állampolgárságú Hatice Cengiz az épület előtt várakozott, de már nem látta kijönni vőlegényét.

Mohamed bin Szalmán korábban úgy fogalmazott: ő viseli a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog, azt viszont tagadta, hogy ő rendelte volna el a gyilkosságot.