Előfizetés

Jóváhagyták az Egyesült Államokban az első egykomponensű vakcinát

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.28. 08:55

Fotó: PHILL MAGAKOE / AFP
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta szombaton a Johnson and Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.
Az FDA tájékoztatása szerint az egyetlen injekcióból álló oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is. A közepesen súlyos megbetegedést a vakcina az esetek kétharmadában akadályozta meg sikeresen. "Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb" - fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese. Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni, és a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri. Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid-19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, amelyek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után.
Kapcsolódó
Amerikában zöld jelzést kaphat a Johnson&Johnson vakcinája

Hasogdzsi-ügy: a gyilkosok elszámoltatását követelte a Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.27. 19:00

Fotó: AFP/Ozan Kose
Az újságírót egy halálbrigád ölte meg kegyetlen módon.
A Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért felelős emberek számonkérését követelte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet szombaton, egy nappal azután, hogy az amerikai hírszerzés egy jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelyben megölték Hasogdzsit

- írja az MTI.

Az magyar állami hírügynökség szerint Rijád visszautasította a beszámoló következtetéseit és megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a bűntényt egy önkényesen cselekvő halálosztag hajtotta végre. "A jelentés aláhúzta: független és alkotmányos vizsgálatra van szükség a felfoghatatlanul brutális gyilkosság ügyében" - írta közleményében Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül igazgatója. "Meg kell büntetni a felelősöket. Független bíróságoknak kell igazságot szolgáltatnia, és tisztáznia, pontosan miért is tehető felelőssé Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg" - hangsúlyozta Mihr. Az RSF vezetője megjegyezte: a koronaherceg és a királyi ház más magas rangú képviselői módszeresen üldözik az újságírókat, akik közül legalább 33-an vannak börtönben. Az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó országos hírszerzési igazgató hivatala (DNI) pénteken közzétett jelentésében kiemelte: a királyság biztonsági és hírszerző szervezetei 2017 óta teljes mértékben a koronaherceg felügyelete alatt állnak, így nagyon valószínűtlen, hogy szaúdi tisztségviselők magánakció keretében, a trónörökös tudta és engedélye nélkül hajtottak volna végre egy ilyen műveletet. "Úgy véljük, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös jóváhagyott egy Isztambulban, Törökországban végrehajtandó műveletet, hogy fogják el vagy öljék meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót" - áll a DNI jelentésében.
Mohammed bin Szalamán
Fotó: AFP/FAYEZ NURELDINE
Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy az ügyben játszott szerepéért szankciókat szabott ki a szaúdi hírszerzés korábbi igazgatóhelyettesére, Ahmed Haszan Mohamed al-Aszírire. Antony Blinken külügyminiszter pedig bejelentette, hogy vízumkorlátozással sújtanak több tucat további szaúdi állampolgárt. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst azonban személy szerint nem érintik a szankciók. Török tisztségviselők szerint Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Hasogdzsi földi maradványai máig nem kerültek elő.
A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt. Akkori menyasszonya, a török állampolgárságú Hatice Cengiz az épület előtt várakozott, de már nem látta kijönni vőlegényét.

Mohamed bin Szalmán korábban úgy fogalmazott: ő viseli a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog, azt viszont tagadta, hogy ő rendelte volna el a gyilkosságot.

Újabb járványügyi korlátozások léphetnek életbe Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.27. 18:42
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Teljesen elharapózott a harmadik hullám.
Kiszivárgott a szlovák sajtóba az a tízpontos intézkedéscsomag, amellyel a kormány meg kívánja fékezni a járvány további terjedését. A Paraméter azt írja, a szakemberek és Igor Matovič négynapos tanácskozásának eredménye ez a terv, ami konkrétumok nélkül körvonalazza a meghozandó intézkedések körét. Erről a következő napokban tárgyalhat a pozsonyi kabinet. 
Az egyik legfontosabb, hogy este 8 után életbeléptetnék a kijárási tilalmat, emellett március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben FFP2-es besorolású maszkokat kellene viselni.

Beszüntetnék azt a típusú munkavégzést, ami otthonról is elvégezhető. A munkavállalóknak a jövőben olyan munkáltatói igazolásra volna szükségük, ami tartalmazza a munkaidejüket és a munkavégzés konkrét helyét is. A határon túlról hozzánk ingázóknak 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lenne szükségük, és szigorítanák a határellenőrzéseket. Illetve hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálnák a mutációk jelenlétét. Ezenkívül azok tesztjén is, akik rizikós országból érkeznek haza, vagy akiknek itthon szokatlan tüneteik vannak, Kéthetente egyszer átvizsgálnák az összes pozitív tesztet a mutációk jelenléte szempontjából. A később pontosítandó intézkedések célja, hogy csökkenjen a mobilitás, a fertőzés terjedése, az új, veszélyes mutációk behozatala, illetve a kórházban ápoltak száma.
Ha ez nem sikerült, a dokumentum szerint március 21. után fel kell készülni az ennél is keményebb kijárási tilalomra, a termelés leállítására és az ország teljes lezárására.

A drámai szlovák járványhelyzetről már lapunk is beszámolt korábban. A kórházakban már útmutató készül, hogy az orvosok kit mentsenek meg. Emellett koalíciós feszültségeket okoz az orosz vakcina beszerzése körül kialakult vita.