Előfizetés

Féltékenységből agyonverte a 84 éves férfi 85 éves élettársát, majd aludni tért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 17:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az idős férfi rendszeresen bántalmazta az asszonyt, és szexuális hűtlenséggel gyanúsította őt.
A Miskolci Törvényszék halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte az elkövetéskor 84 éves vádlottat, aki közös otthonukban halálra verte 85 éves élettársát – írja az ügyészség. Az idős pár 2017. nyarán már 10 éve élettársi kapcsolatban élt egy zempléni községben. A bűncselekményt megelőző három évben gyakoriak voltak a veszekedések közöttük, amelynek kiváltó oka a vádlott féltékenysége volt. A betegeskedő idős férfi mozgékony élettársát gyakran szexuális hűtlenséggel gyanúsította, ez állandó veszekedések forrása volt közöttük. A férfi kézzel, vagy a keze ügyébe eső tárgyakkal, de főként bottal bántalmazta az idős asszonyt, aki többször is elhagyta őt, de mindig visszatért. Hangos vitáik sorozata a szomszédoknak megszokott jelenség volt. 2017 júliusában a férfi a lefekvéshez készülődő élettársát egy 2 cm átmérőjű, 60 cm hosszúságú seprűnyél darabbal, illetve puszta kézzel bántalmazta. Az asszony 12 sérülést szenvedett el, amely a szervezetében olyan súlyos belső elváltozást idézett elő, hogy néhány óra múlva meghalt. A férfi nem törődött élettársa állapotával, aludni tért. Másnap délelőtt a férfi az utcán először szóváltásba került a szomszédjával, akit azzal gyanúsított, hogy szexuális kapcsolatot létesített az élettársával, majd egy járókelőt kért meg arra, hogy nézze meg a párját, mert hidegnek érezte a kezét. Ekkor vették észre, hogy az asszony meghalt, életét az idejekorán megkezdett szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg. A férfi mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, és balesetnek nevezte azt, de a törvényszék megállapította a bűnösségét. A nem jogerős ítélet szerint a férfi cselekménye szándékos volt, élettársa halála miatt azonban kizárólag gondatlanság terheli őt. A törvényszék a büntetlenségét, idős életkorát, testi és szellemi állapotát, valamint a számottevő időmúlást egyaránt javára értékelve határozott végrehajtandó szabadságvesztésről. A vádhatóság a döntést tudomásul vette. A védő elsősorban felmentés, másodlagosan pedig a vádlott megromlott egészségi állapotára, valamint személyiségének jellemzőire hivatkozással próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozza. Álláspontjuk szerint az idős életkor nem mentség a normális együttélés szabályainak durva megsértésére, és nincs olyan féltékeny indulat, amely bárkit feljogosítana a másik ember megalázására, bántalmazására. Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Budapesten fogta el a TEK a kecskeméti fegyveres rablót (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 16:58

Fotó: police.hu
Péntek reggel, egy panzióban találták meg a férfit.
A Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették a kecskeméti fegyveres rablás gyanúsítottját – írja a police.hu. Egy ismeretlen férfi szerda délután ment be a Lóverseny utcában található kisboltba, ahol egy fegyvernek látszó tárggyal a bevételt követelte az eladótól, aki átadta a kasszában lévő több mint 50 ezer forint készpénzt a tettesnek. A férfi zsákmányával együtt elmenekült a helyszínről. A rendőrök azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akivel szemben elfogatóparancsot bocsátottak ki. A férfit péntek reggel a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el egy budapesti panzióban. A nyomozók átkutatták a szobáját, ahol nem csak a rabláshoz használt gáz- és riasztófegyvert, hanem a bűncselekmény elkövetésekor viselt arcmaszkot is megtalálták és lefoglalták. 
A 23 éves G. Pétert gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Nem ez volt az SZFE-maszkos nő késes támadójának első hasonló ügye (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 15:49

Fotó: police.hu
A büntetett előéletű férfi korábban is garázdaként lépett fel a tőle másként gondolkodó, aláírásokat gyűjtő csoportokkal szemben.
Gyorsított eljárásban szeretne bírósági döntést a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség annak a férfinak a letartóztatásáról, aki csütörtök reggel a 151-es csepeli buszon késsel arcon szúrt egy nőt, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) állami átalakítása ellen tiltakozó maszk volt. Az ügyészségi portálon megjelent közlemény szerint a kiemelt tárgyi súlyú ügyben hozandó kényszerintézkedésről várhatóan szombaton dönt a nyomozási bíró.   A 24.hu információi szerint a férfi ténybeli beismerő vallomást tett a kihallgatása során, elismerte, hogy a maszkon látható SZFE-s felirat miatt rántott kést a nőre a csepeli buszon.   Amint arról a Népszava beszámolt, a budapesti nyomozók a Bűnügyi Bevetési Osztállyal közösen, nyolc órán belül elfogták a késelés után, a buszról leszállva elmenekült támadót, akit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés miatt vonnak felelősségre.
A megalapozott gyanú szerint a 37 éves férfi a sértett nőt az általa viselt maszkon lévő felirat, és ezáltal egy egyetemi átalakítás ellen tiltakozó mozgalomhoz tartozása miatt bántalmazta.

A gyanúsított büntetett előéletű, és egy, a jelenlegi ügyhöz hasonló jellegű, 2019-es aláírásgyűjtés helyszínén már követett el más bűncselekmény is. Akkor az ügyészség garázdaság miatt végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a támadóval szemben. Abban az ügyben az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében azonban csak pénzbüntetésre és közérdekű munka büntetésre ítélte a férfit. Az ügyészek fellebbeztek súlyosabb büntetés kiszabása érdekében, a másodfokú eljárás folyamatban van.

Egy újságírót és egy politikust is megharapott

A Telex arról ír, hogy a férfi 2018. április 8-án egy újságíróval került komolyabb összetűzésbe. Az egyik vezető hírportál munkatársa a Corvin-negyednél tudósított az országgyűlési választásról, amikor észrevette, hogy valaki választási plakátokat tépked le a megállóban. A telefonjával készített fotókat, hogy azokat beküldje a szerkesztőségnek. – Percről percre tudósítottunk, gondoltam elküldöm a képeket azzal, hogy «️megy a műsor a Corvinnál». Akkor jött oda hozzám és megpróbálta kicsavarni a kezemből a telefont, aztán bekapta a bal hüvelykujjamat és hosszan ráharapott. Csak azután engedett el, hogy mondtam, kitörlöm a képeket – nyilatkozta a Telexnek az újságíró. Ezután felszállt a 4-6-os villamosra, a férfi viszont követte, szidni és köpködni kezdte az újságírót, majd azzal gyanúsította meg, hogy a dulakodás közben miatta esett le a napszemüvege, ami össze is tört. Miután azzal fenyegette meg, hogy „hazáig követi és megöli”, az újságíró vészjelzővel megállította a villamost, de mire a rendőrök és mentők kiértek a Mester utcai megállóba, a férfi elfutott. A portál szerint Torzsa Sándort, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnökét többször is szembesítették a férfivel, miután 2019. április 18-án az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáinak ment neki a Móricz Zsigmond körtéren. Torzsa akkor úgy nyilatkozott a támadásról, hogy a férfi az egyik szocialista „kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel”, majd hozzávágta a palackot, miközben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadt: neki esett, levitte a földre, a kezébe harapott. Ezután eldurvult a dolog: a kabátját a fejére tekerte, azzal fojtogatta. A dulakodás nagyjából két percig tarthatott, végül az ott lévő járókelők és a többi szocialista választotta szét őket. Torzsa kihívta a rendőrséget, és feljelentést tett a támadó ellen, aki elfutott a helyszínről. A rendőrök akkor viszont elfogták a férfit, garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a letartóztatására. Az ügy azóta a bíróságra került, Torzsát háromszor is visszaidézték – írja a portál.